» »

Izbira datotečnega sistema v Linuxu?

Izbira datotečnega sistema v Linuxu?

destiny ::

Dans sm se odloču da preizkusim Linux in sicer Suse 9.1 Personal. Linuxa še nikol nism mel na sistemu tok da pojma nimam kako in kaj! Najprej sm s Partition Magicom osvobodil mal prostora na disku (10GB) pol pa se mi je ustavl pri izbiri datotečnega sistema. Izbral sem sicer ext3 (v PM tud ni dost druge izbire) ampak bral sem da obstaja še precej drugih sistemov.
A mi lahko svetujete za kerga se odločit in kako sploh začnem z inštalacijo Suse 9.1 distribucije (vem da jo morm zapečt na cd in bootat s cd-ja, to je pa nekak vse)!

LP

BigWhale ::

Ko bos imel dovolj placa na disku, kar bootaj Suse s CDja. Bos ze tam naredil particije in izbral datotecni sistem. Ext3 je kar dobra izbira.

Dusan_83 ::

Izberi reiserfs, za boot pa ext2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dusan_83 ()

destiny ::

Izbral sem Reiserja kot ga je predlagala inštalacija Suse, problem je pa pri prvem zagonu. Ko pri bootu izberem Suse Linux, se začnejo odvijat neke operacije (textovni prikaz podoben kot DOS) in ko se vse izvede napiše "linux login:"
Predvideval sem da linux želi ustvart novga uporabnika in valda si izberem username, pol mi ven vrže "Password:"
In jest si kao izberem password, pol mi pa vn vrže "linux login incorrect" 8-O
Men seveda ni nč jasn kašn username in password morm uporabit. A mi lahko kdo pove kaj zaboga je tu za narest?

SasoS ::

hmm...to ni problem, to je linux :D. In če ga želiš uporabljati se moraš logirati. Pri inštalaciji si verjetno mogu dat root (administrator) password, zdaj se pa logiraj - username: root, password: tisto_kar_si_napisal. Potem lahko spremnijaš nastavitve, dodajaš uporabnike...ako želiš grafični način poženi Xe (ukaz startx), lahko pa tudi spremeniš runlevel da ti to naredi že ob bootu.

destiny ::

Med inštalacijo nisem izbiral nobenega username ali/in passworda. Najdu pa sm nekje da morš vpisat root za uporabnika in brez passworda. To sem že poizkusil in zadeva gre naprej. Pol pa ne vem več oz. nisem vedu. Vsekakor bom zdele probov ukaz starx. Hvala za namig ;)
Aja, kako pa spremeniš runlevel da se ti že ob bootu zažene grafični način?

root987 ::

VEDNO imej root geslo ter VEDNO delaj(ircaj, piši dokumente, brskaj po spletu) kot navaden uporabnik!!!
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

destiny ::

roger wilco :D . Bom to vse naredu sam ko mi rata ta linux v pogon spravt. Če napišem ukaz startx se mi izpiše


There is no link /var/X11R6/bin/X to the correct X Server binary. Please configure the correct X Server with SaX/SaX2, which will create the missing link.


Mislim da je problem v inštalaciji (pozabu sem povedat da je med inštalacijo pokazal error message za nekaj modulov, za katere sem jest očitno zmotno mislil da so nepomembni). Še enkrat si bom posnel inštalacijski CD na en mal bolj kvaliteten medij. Prej sem zadevo posnel na Pisanko ;(( (a lahko omenim da so to res eni zlo v pizdi - pardon izrazu mediji) s katerimi ma Pioneer težave pri branju. Zdej bom poskusil s Sonyjevem CD-jem. Upam da bo vse error free.

LP

moj_nick ::

Pa ne pozabi med inštalacijo obkljukat grafičnega sistema (KDE).
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

destiny ::

Inštalacija na Sonyevem CD-ju je potekala brez kakršnihkoli težav (jao Anni Computers in njihove kurčeve Pisanke - nikol več jih ne kupim) in to pišem že/zaenkrat še iz konquerorja, ki ga bom pa kmal za firefox zamenjal. Hvala še enkrat za vse nasvete pa lep pozdrav :P

Gapi ::

V suse uporabljaj YAST za konfigurirat system. Dela tud v textovnem načinu.
No person is rich enough,to buy back his past.

moj_nick ::

to pišem že/zaenkrat še iz konquerorja, ki ga bom pa kmal za firefox zamenjal

Ne boš verjel, ampak konqueror iz kde 3.2 je dejansko zelo dober browser - sam ga tudi uporabljam.
110111001001010001010000

thezerox ::

nekaj let sem uporabljal reiserfs, od vsega zaćetka, ko je suse zacel podporo zanj.

pred nekaj tedni pa sem presaltal na xfs, ko sem zasledil na gentoo forumu, da dela hitreje kot reiserfs, pa sem se odlocil, pa malo sprobam.

in res je hitrejsi od reiserfs, malo sem se poigral s time du -h in time find v trenutnem direktoriju.

sedaj me se edino zanima, ka se bo obnasal xfs, ko bo zmanjkalo elektricne energije :)

gpg ::

sedaj me se edino zanima, ka se bo obnasal xfs, ko bo zmanjkalo elektricne energije

Kolikor jaz razumem, je v teh primerih najbolj zanesljiv ext3:
http://www-106.ibm.com/developerworks/l...

Vsekakor pa čakam na Reiserfs4. ;-)

destiny ::

Morm rečt da sem mal zgublen v Linuxu. A ma kdo kak dober link za KDE za totalne noobe? Men je že inštalacija Firefoxa delala probleme. Najprej si zdownloadam Firefox 0.9.1 za Linux (ne vem a je .tar al .gz končnica oz nekej podobnga), pol mi nekak rata ugotovit da je to zapakirana zadeva (ala zip) , zadevo odpakiram in kao začnem inštalirat, ko ugotovim da ne morem drugam inštalirat kot pod moj user name, ker nisem bil prijavljen kot root. OK, si rečem jebiga in zinštaliram v nek direktorij pod mojim user namemom. Seveda si želim ogladat sad svojega dela, poiščem firefox direktorij, začnem klikat na razne file (najprej valda na enga za katerga je pisal da je executable) in NIČ! A si predstavljate? Jest klkam k zmešan, firefox pa nič! No ker še nism čist obupal, sem poiskal YaST, vpišem pod Search Mozilla, mi zadeva nekje najde Firefox 0.8 (ojma nimam kje ga je najdu), ga zinštalira v men neznan direktorij in seveda firefox dela. Ampak v verziji 0.8, jest pa hočem 0.9.1. A mi lahko kdo mal bolj podrobno razloži kako jest lahko zinštaliram 0.9.1, al pa recimo KDE 3.2.4 al kok je že zadnja verzija...
Aja pa še to, a se mogoče kje dajo dobit linux gonilniki za logitech mx700? Na uradni strani majo driverje sam za Win family in Mac OS!

LP

gpg ::

Kako se namešča programe je do določene mere odvisno od tega katero distribucijo uporabljaš. Vsakakor je najbolje uporabljati pakete, ki so narejeni za tvojo distribucijo.

Kot si ugotovil v primeru Yasta, imajo zdaj glavne distribucije sisteme, ki poenostavijo iskanje, prenašanje in nameščanje paketov. Moraš pa takemu sistemu povedati na katerih strežnikih naj išče pakete. Ali so paketi za SUSE narejeni in na katerih strežnikih so, pa ti bo moral povedati nekdo drug.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprasanja glede linuxa (suse linux) (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
805180 (4272) kriko1
»

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
606688 (6688) ahac
»

Linux particije in podatki za shranjevanje

Oddelek: Operacijski sistemi
131954 (1786) dr.J
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664721 (4007) moj_nick
»

Gentoo - Install from Stage1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
683093 (2605) noraguta

Več podobnih tem