» »

Kontaktne leče?!

Kontaktne leče?!

1
2
3

Freelancer ::

Hmm, jaz jih pa nosim se mi zdi da zdaj 3 leta (mehke enomesecne). Najprej sem mel Zeissove, ampak so pol samo se sfericne delal in sm zamenju na Johnsona. Problemov do zdej ni blo. Za shranjevanje uporabljam optifree express.
Kar se tice vlazenja... To moras imet kapljice, ki so primerne za lece. Alcon ima recimo nekaj takega, ampak sem pozabil ime. Je pa to totalen nateg, ker dobis eno flasko za ene 3kSIT in je uporabna samo 1 mesec. Je pa to nemogoce v enem mesecu porabit, kvecjem v enem letu. Najbols je dost mizikat, pa ni problemov :)

Drugace pa problemov z lecami nimam, edino zoprno mi je v kinu in ponoci v avtu, ker je svetloba taka razprsena, in namesto lucke vidis se cel sij okoli. Drugace pa ok... ce ne pa mal vizinke v oci pa je

Kako to mislis??? Prvic slisim... daj malo bolj opisi to. Odkar mam lece js nisem pri sebi opazu nobene razlike ponoc al pa v kinu.


Kar pa se tice vozniske... Meni pise vozi z ocali ali z lecami. Kej vec pa nebi vedu povedat :).



Mene pa zanima kaj se zgodi z leco ce si oci zelo "mencas". Ker se mi velikokrat zgodi da mi kaj pade v oko in takrat si tudi po 5min naenkrat "mencam" oci da se znebim tujka. Ali se leca premakne ali ostane na istem polozaju. Zanima me se ce je leca ce uporabna ce pade slucajno na tla ali je potrebno uporabiti novo? Ker brez ene lece bi jaz videl zelo malo :))


Leca je lepo razporejena na sredini ocesa, ce je vse kul. Ce jo ti s konico prsta premaknes na drug del ocesa, potem ene dvakrat pomiziknes in leca se premakne nazaj. Mencanje je pa drugo :)
Js mam mehke lece in lahko ti recem, da si oci z njimi ne mors "mencat". Ce ze moras, je treba to naredit zelo previdno. Do zdaj sem si dvakrat pomencal oko, ker sem pozabil, da imam lece notr in se mi je enkrat leca v ocesu prepognila na 2 dela, enkrat se mi je pa nabila cist nekam v kot ocesa. Na sreco je blo to doma, da sem su hitro v kopalnico pa vn dobil tisto pizdadijo... Aja pa ce probas pomiziknit s tako leco v ocesu, je to zelo zelo neprijetno :)

MarushY ::

Freelancer: Wow blagor teb! A se ti res se nikol ni zgodil, ko ti ponoci avto nasproti pelje, da so njegove luci tko bolj razprsene, ma dejansko se ti nekako bolj blesci. Ma ne vem kako opisat, pravijo pa da je po laserski operaciji tut tak efekt. Par dni tako vidis, dokler se oko ne zaceli.

"Stranski pojavi, ki se po posegu pojavijo so lahko prehodni:
-bleščanje,
-občutek tujka v očesu,
-sij v obliki obroča okoli svetil" -> TO JE TO, kopirano od tukaj

Freelancer ::

Zanimivo... Tud glede tistih operacij... Anyway, zgleda da mam pol sreco :). Zdej sm se spomnu, da se mi je neki podobnega dogajal, ko so imeli od Zeissa samo se sfericne lece. Sem jih imel samo en dan... Bi reku, da sm vidu kr troje+ luci namesto ene in vse svetlo naokol :). No pol k sm jih naslednji dan vprasu, zakaj je to dobr, da js trojno vidim, so rekl da se na to navadis, ker je pac drug tip lece. Men pa ta ideja ni bla najbl vsec, tko da sm zamenu lece na Johnsove, pol je blo pa vse vredu tko kot prej.
Kar se pa tice voznje ponoci, je pa meni najbolj koristil tale nasvet: ce nasproti vozijo avtomobili, glej v desni rob ceste. Vidno polje se ti potem se vedno razteza do levega roba ceste, luci pa te ne slepijo. Ce gledas naravnost, je konc s tabo :).
Tvoj rekord je 32 ur? Wow... Kaksni so bli pa obcutki pol k si lece vn vzela?:)

No pa se to; js poznam enega tipa, k ma trde lece in jih ma kr na nocni omarci. Ce se mu pa kej "umazejo" al pa padejo na tla, pa on pravi tako "mal poslinis, pa das nazaj not, pa je". Moj komentar na to je 8-O 8-O 8-O. Spomnte me, da mu za nov let poslem eno flasko opti freeja, predn oslepi, lol :D
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Golden eye ::

še neki me zanima: kaj pa ko se vozite z kolesom al pa z avtom pa okno oprto, a to je moteče dost? Kaj če maš sončna obala gor pol je coo, a ne??:\

Matev ::

jaz nosim leče že cca 10 let

imam take da jih zvečer ven dam, zjutraj pa nazaj v oko

problemi so bili pa na začetku - oko peklo, solzilo, sušilo, žgalo, glava bolela..... hudo hudo blo

samo sedaj se je uredilo - sploh ne vem da mam leče not

so pa leče mehke in kot neka membrana na površini očesa - leče se ne zarijejo v oko kot nekateri mislijo - lečka je dobesedno prilepljena (neka fizikalna lastnost) in lebdi na površini očesa - prov hecno da ne pade dol
tudi če si oko maneš je leča lepo na svojem mestu

BigWhale ::

> tudi če si oko maneš je leča lepo na svojem mestu

KHM KHM!

A si jo z crazy glue-jem nalimal not al kaj? ;>

MarushY ::

Na kolesu niti ni panike, razen po kaksnem klancu navzdol. Mal se ti solzijo oci, pa probas s priprtimi ocmi gledat, za vsak slucaj da kej ne odnese.
Hmm, avto z odprtim oknom... kako ze to zgleda? (mam ze ene par let pokvarjen strom na sprednjih sipah :'( )
Ja drugac je pa dobr, ce mas soncna ocala, bolj varen obcutek, da ti kej iz oci ne odnese.
Za v morje si pa kupis una plavalna ocalca pa je, razen ce mas majhno dioptrijo pa gres v vodo brez lec. Drugac pa ni dobr it v vodo z lecami, se kaj hitro pod vodo spozabis in odpres oci, potem pa lahko reces lecam samo se adijo (se je fantu ze zgodilo).

Matev ::

no z leti so prišle tudi izkušnje koliko se da oči mencati da leče ne padejo-spolzijo ven

je pa res da sem na začetku lahko že brez dotika povzročil da se mi je leča odslinila v kotiček očesa - malce čudno pogledaš (ne vemveč kako mi je to ratal) in se leča sname - nerodno

T0RN4D0 ::

Uff, jst moram tud ju3 po napotnico, pol pa k optiku :)

Pa sem malo bral pa bom najbrž kar očala vzel... čeprav že kr vidm kak mi ne bojo pasala ;(
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

BigWhale ::

Jest mam optika v petek... Me zanima, ce bom prisel na 5.0 ;>

MarushY ::

Ah, jst sm ze na -7.00 :'( ... pa se zmer se kr noce ustavit.

BigWhale ::

Sej se bo, k se mal postaras... Jest na to racunam.. ;> Ce nam prej ze oslepel :P

Zdravko ::

cortez je napisal:
Glede vozniške lahko rečem, da tisti, ki nosimo očala najbolj najeb… Vsake 5 let morš jet na pregled, pa plačat državi 15 čukov? Se mi zdijo srčni bolniki, asmatriki in podobni večji riziko v prometu, kot pa mi. Pa saj se ne bom vsedu za volan ,če pa ne vidim 2 metra pred sabo?!!! Tko da je najboljš, da na občini ne poveš, da nosiš očala. (saj ti gre lahk delat vozniško punca, če ti slepc neb vedu, ku se pride do tam).


Po prvem pregledu je v navadi da se gre po petih letih še na en pregled, da doktor vidi da je vse v redu, potem pa nič več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zdravko ()

BigWhale ::

Evo, pa je slo spet pol premozenja... heh... lece in spegli... 60 jurjev... za crknt...

T0RN4D0 ::

Jst mam pa 18 al 19 okulista... ampak mama/fotr časti.... :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

cortez ::

zakaj pa mi je potem reku dohtar : " se vidimo spet čez 5 let?!!"

Ko sem naredu izpit, sem mogu jet po 2 letih.Zdej bo 5. Pol pa 8 al pa kaj več. Samo kasirajo!

A je kdo probu jet z lečami na vlak smrti : Jst sm šel na 2 v italiji in blo je kr hard. Sm mogu full mižat, ker sem se bal, da mi jih bo odpihnilo.
Slike so ble pa pol, kot da me kam tišči...:D

cortez
8-O :\ 8-O

Zdravko ::

Eni zdravniki so izgleda res prasci, svetujem ti da greš k kakšnem drugem. Če si iz Ljubljane je najboljš da greš na Zavod za varstvo pri delu.

Golden eye ::

Zdravo;
sem šel šele dons h okolistu oz. na pregled...
Ni mi še dal poskusnih leč, je una ženska rekla da morem prej še mal "refleks mežikanja" natrenirat. (ko daš lečo notr da ne trzaš)
Treniraš pa tako da se 3x na dan dotikaš uča(zenice) in probaš NE trzat?!
A ste mogl tud vi to delat?? :\

T0RN4D0 ::

hehe, jst grem pa v pondelk.. samo sem pozabu uro.. se moram pozanimat :| :D

samo bom kr očala vzel... za kolk me bojo kej obral? 30k po mojem najmanj. :|
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

BigWhale ::

> Treniraš pa tako da se 3x na dan dotikaš uča(zenice) in
> probaš NE trzat?!
> A ste mogl tud vi to delat??

Kako so bos pa sicer lece not dajal? Refleks mezikanja je zato, da varuje oko pred tujki, ti bos pa zdaj not tlacil leco s premerom 14mm? :)

Kar pridno treniraj drugace ne bo nic z lecami, ker ti jih nihce ne bo mogel not dat... :)

Tornado, odvisno kaka 'stekla' in okvirje bos vzel. Mene pridejo stekla 27k, lece pa 32k...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Golden eye ::

kok pridejo stroški za leče na leto??
ktere leče naj vzamem -> mesečne, tedenske ?

T0RN4D0 ::

uf. se pravi 30k za stekla.. normaln da ne bom mel onih steklenih debelih :P

jao pol pa še okvir... pa bo šlo 50k :|
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Freelancer ::

Jah od zacetka rabis tko al tko mal casa, da se navadis na lece in vstavljanje le-teh. Pa sej refleks niti ni problem, sej zato mas pa prste, da si drzis oko odprto.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

T0RN4D0 ::

No ja, prsti ne vem če so prvotno temu namenjeni. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

BigWhale ::

Prsti ne pomagajo prav dosti.... Dosti ljudi zaradi ocesnega relexa ne more nosit kontaktnih lec...

VidKo ::

Lece nosim 10 let. Najprej sem uporabljal mehke lece, vendar so se mi zacele kazat zilice, nosil sem jih 16-18 ur dnevno. Dostikrat sem tudi zaspal z njimi in pred petimi leti dobil hudo vnetje, ki mi je pustilo trajno brazgotino v levem ocesu (oko prepusca samo 93% svetlobe, drugace ni posledic). Od takrat nosim poltrde letne. S katerimi nimam problemov. Sem tudi ze prespal z njimi, vendar potem obvezno en dan nosim ocala.

Aja, tisti ki pravite, da imate ponoci probleme med voznjo in v kinu. To pomeni da se na lecah nabirajo encimi in je lece potrebno zamenjat. Jaz sem moje letne imel leto in pol. Ko sem jih pred dvema tednoma menjal nisem mogel verjet. Nobenega meglenja, ostri detajli. Nobenega prsenja svetlobe. In spet z veseljem vozim ponoci :)

Kot tekocino uporabljam Optifree Express in z vsako novo flasko uporabim novo posodico za lece.

Aja, na lece sem tako navajen, da ko pridem totalno vlit domov in se zjutraj zbudim brez spomina s prejsnje noci, so lece vedno na mestu, v posodici in lepo potunkane v tekocino.

Edino, kar me moti so prasni prostori. Izogibam se jih ce se le da. Pri kakem delu pa vedno uporabljam zascitna ocala. Ceprav so mi lece enkrat resile oko, ko sem dobil kovinski opilek not. Sla je samo leca in cca 10k sit. Pa ko sem zunaj uporabljam soncna ocala, prav tako med voznjo na kolesu ali z rolerji.

Med plavanjem uporabljam plavalna ocala. Sem poskusal ze na ozko gledat pod morsko gladino, pa je blo ok. Pri skakanju pa pac zapres oci. Kar normalen clovek nardi tudi brez lec :). V glavo sem dobil kosarkasko zogo, pa tudi udarec z nogo pri karateju, pa niso ven padle :).

Aja, dioprtrijo mam -9.25 na obeh ocesih. Rekord na Slo-techu. :)

Lp, VidKo

P.S. Za lasersko operacijo so mi vsi svetovali Dr. Irmana iz Zalca, ki je baje strokovnjak svetovnega merila

BigWhale ::

Jaz sedaj cakam letne lece, pri optiku sem pa ze vzel eno tekocino + tablete za ciscenje. Zraven sem dobil se en komplet tablet za encimsko ciscenje, ki ga izvajas tam nekje enkrat na 14 dni, en mesec recimo.

T0RN4D0 ::

Jst sem bil dans, mam najman kolkr mam lahko... /0,5 - 0,5

Sam sem mislu da bom dal več... špegli me bojo pršl pod 20k! 8-O okvir (15k, sej sploh nisem vidu da bi mel kak extra drage) pa lahke leče z antireflexom (da se ne blešči) :) (z napotnco, to je pol najbrž kej cnej)

sem mislu da bom dal 2x tolk. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Golden eye ::

SEM DONS DOBIL POSKUSNE LEČE (mesečne) :D :D :D
Zdijo se mi zlo cool, edin kr me mal mot je da se mi vsake tolk cajta hočjo mal oči zasolzit. A je to normalen :\

Tekočnino sem pa dobil: BAUSCH&LOMB renu multiplus . Zanjo sem dal okol 3k!
ZANIMA ME KAKO VI ČISTITE LEČE PREDN JIH POSPRAVITE V POSODICO????? :O

Zgodovina sprememb…

Freelancer ::

To je normal... Neki časa boš mel mal čudn občutk, pol pa neboš več vedu, da maš leče not.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Loki ::

Kuk vas kej pridejo lece letno?
mene nej bi prisle 80k (20k vsake tri mesece za 14d lece). 8-O

Golden jih ne cistimo, samo das v posodico, mal pretreses in to je to.
na vsake tuk cajta samo mal z prstom odstranis navlako, ki se nabere ob robovih posodice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Golden eye ::

men je una rekla da morem lečo dat da dlan pol jo pa mal z prstom podrgneš (počistiš)....

Kakšna umazanija na robu posodice, če je pa treba vsakiič zamenat tekočimo za leče?:\

Lonca7 ::

No, jaz imam leče kakšnih 7 let in sicer poltdre (za 2-3 leta). Včasih sem jih čistila zelo neredno in so se sčasoma zelo umazale in tudi čiščenje ni pomagalo. Videla sem pa megleno skozi njih. Zdaj jih vedno ščistim preden jih dam v oči. Od takrat nimam nobenih problemov.
Je bilo pa zabavno nekajkrat ko mi je leča zdrsnila na stran, enkrat se mi je pa zgodilo (bolj na začetku), da sem si dala v eno oko obe leči :).
JE pa res da ko imam leče se mi veliko bolj blešči (sonce, luči ponoči). Je pa vsaj en dan v tednu, ko 24ur ne nosim leč, da se oči mal spočijejo.:\

Golden eye ::

grrr....>:D Dons sem si dal leče v uč (prvič sam).V desen uč mi je lepo ratal v levga sem pa ene 2-krat narobe lečo notr vstavu ( me je kr neki žulil po uču). KAKO VEŠ DA JE LEČA PRAVILNO OBNJENA??? ( a niso ene cifre napisane na lečah, pa če je pol št. prav obrnjena pol je tud leča al kako je to??)

Zgodovina sprememb…

T0RN4D0 ::

LOL a lahko jo narobe not porineš?

jst moram pa dans po vcike. :8)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Loki ::

ma se nabere s casom, bos videl.
da je pravilno obrnjena, vidis, ko jo pogledas od strani, more imeti pravilno sfericno obliko (kot odrezana krogla).

lohk jo das notr narobe tako kot sem povedal zgoraj; oz. nekatere lece (ce ti okulist ni povedal, potem tvoje hvalabogu ne) morejo biti tudi pravilno obrnjene (rotirane, ce vete ka mislim), da je ok.

take so recimo moje, mas 3 zarezice, ki morajo biti cimbolj tocno obrnjene gor. ce se v ocesu premaknejo (kar se skozi dan) ali ce jo dam narobe not (posevno glede na zareze), mam vid cist zjeban, vidim recimo kaksno luc cist popaceno....

ma nima veze, ce jo s prstom drgnes, itak tekocina odplavi vse (sploh pa cez noc).



dejte govorite o $$

Golden eye ::

Spet problem: ko dam lečo v uč se mi nardi zmeri odspodi pod lečo kot en mehurček, kot da ni več prožna??? Sem tud večkrat probal ampak zmeri se mi ta mehurček nardi. Kaj je leča že zanič? :\ ;(

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Mogoce je narobe obrnjena... tako, inside out...

Ponavadi ni mehurckov spodaj... ;)

Loki ::

Leca more biti obrnjena tako:


rob lece more biti oster in ne bolj zaokrozen (v vodoravno smer).
probej se malo z mezikanjem, lahko da je samo kaksna kapljica tekocine...
ce te ne boli, pocakaj kaksne 3 minutke, ce se bo izboljsalo.

Golden eye ::

ja vem ja da mora bit tko obrnjena! Sam se mi kr doskrat zgodi da se ta "mehurček" pojav?? Čudn no... :\

btw: moj frend je ruku da on nč ne gleda kako je leča obrnjena. 8-O On jo sam v uč da. (jih nosi že 3 leta)

Zgodovina sprememb…

jabe ::

jaz jih tudi nosim že ene 6 let, če ne več. Najprej sem imela letne po ene 3 letih pa sem prešaltala na mesečne, ker so bolj higienične. Pa včasih lahko nosim te mesečne tudi 2 meseca. Jaz jih vržem proč šele ko me začnejo čez dan motiti (beri jih čutim). Nisem vsega brala zgoraj, vendar je nekdo omenil, da uporablja Aosept. Tudi jaz sem ga, pa so se mi po parih letih, ne vem zakaj, vnele očke. Sem krivila leče, potem sem si pa od iste firme nabavila Solo Care (treba imeti noter le 5 min in ne 6h) in od takrat nisem imela več problemov. Se splača najprej malce sprobavati tekočine, preden se krivi leče (kot naprimer jaz). Drugače pa je bojda pametno vsaj kak dan v tednu nositi očala nemsto leč, tako da jaz ponavadi ko sem doma skačem okoli v špeglih, če pa kam grem dam pa leče notri.

Golden eye ::

A pa je kaj narobe če leče stojijo v šalčkah s tekočino več dni (jih ne nosiš)?
A mesečne pomen da jih mosiš en mesec ali je to kot rok trajanja?

T0RN4D0 ::

Po mojem to kolk časa je predvideno da jih nosiš, predn jih zamenjaš... saj je vseeno :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Matev ::

leča je lahko maximalno 24 ur v posodici z tekočino
če je več je potrebno preden jih vstaviš v oko
1.zamenjati tekočino
2.počakati običajnih minimalno 6 ur da se tekočina nevtralizira

sicer pa vse to na vsakih navodilih piše

RTFM
read the fuccking manual

Golden eye ::

8-O tega pa res ne piše v navodilih?! res limit 24 ur?:\

ja no, če je pa to res pol pa sam tekočino zamenjaš pa je :D

Zgodovina sprememb…

Golden eye ::

za kok cajta pa mate vi tekočino??

Matev ::

na embalaži of AOSEPTA zelo podrobno vse piše
za ostale proizvajalce pa nimam podatka

sicer pa a še kdo uporablja AOSEPT?

Avenger ::

Aosept mal pretirava. Za mesečne leče recimo skor da ni potreben, čist zadostuje Optifree, še posebno če je ta tanov 'no-rub'. Lečo lahko tud po več kot 24 urah v posodici normalno uporabljaš, če že morš, jo pa spereš, al pa namočiš v optifree za par minut in pretreseš. Zoprno pri Aoseptu je to, da nujno rabi najmanj 6 ur, da se tekočina nevtralizira, včasih zna biti to predolgo.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BigWhale ::

Oxysept, ki ga imam jaz, pravi, da lahko pustim not en teden...

Matev ::

6 ur zna biti res dolgo
amapk si vsaj prisiljen da ne nosiš leč prekomerno

sicer pa če je že nuja da bi po recimo manj kot 6ur leče v uč
potem morš pač z fiziološko raztopino ornk ampak res ornk opereš
in je

sicer pa a ni najbolše (medicinkso) za oko če imaš dnevne leče
in se vsak dan(noč) posebej v tekočini očistijo???
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kontaktne leče (strani: 1 2 3 425 26 27 28 )

Oddelek: Loža
1398290312 (2147) TheTrick
»

Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717245 (14401) BigWhale
»

kontaktne leče - torične

Oddelek: Loža
124726 (4477) mikko
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
205027 (4295) JanK
»

očala... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
709709 (8151) nevone

Več podobnih tem