» »

očala...

očala...

1
2
»

Highlag ::

Antirefleks

V bistvu je to antirefleksni sloj, ki se napari na steklo / plastiko v vakumski mašini. Ta sloj zmanjšuje odboj svetlobe na površini stekla.

Na povprečnem steklu npr. navadno okno se na vsaki površini stekla odbije cca 4% vidne svetlobe. Antirefleksni sloji zmanjšajo teh 4% na precej manj do 0,04%

Sloji se med seboj razlikujejo po kemijski zgradbi najbolj osnoven je MgF2 oziroma Magnezije Fluorid, ki daje steklom vijolično modro barvo. Sloj je debel cca 117nm.
Barvo sloja je zelo enostavno pogledat pod neonko. V steklu samo poiščeš odboj neonke, pa vidiš barvo sloja. Ker sta naparjeni dve površini boš v očalih videl dve slike, od obeh površin stekla. Popularni so tudi zeleni sloji, ki so po zgradbi različni samo kvaliteta je pa enaka. Večslojne antirefleksne sloje pa dajejo kvečjemo na kake drage dalnoglede objektive fotoaparatov.., ki imajo več leč in s tem velike izgube.0:)
Obenem ti sloji tudi zaščitijo steklo pred praskami in oksidaciji.

Mercier ::

Torej antireflex pomeni, da vidim (praktično) vse. To hočem.

Mora biti to nujno barvno? Sploh vijolična mi nekako ne deluje kot moja barva. :D Ne vem sicer če je to to, ampak prijateljica je pred kratkim menjala očala in ima rahlo vijolična. Nič ni rekla o antireflexu, le da je kul. Meni baš ni kul - potemni ji oči.

Aja, a gre to na plastične leče?

Highlag ::

Ja tudi na plastične gre.

Sicer pa antirefleksni sloj ne obarva svetlobe, ki gre skozi očala. Le odboj je modrovijolične / zelene barve:))

Tomi ::

Ziggga: ne, ne boš tepen, ker sem tvoj post primerno popravil. (Za vse, ki ne veste, za kaj gre: večno rivalstvo medicina:farmacija, s tem, da so medicinci malo bolj vzvišeni).

Sicer se mi pa pri lečah pojavlja eno vprašanje. Leče, ki so kvalitetne in se sicer z njimi človek bolje počuti (sicer govorim iz druge roke), so kul. Samo, kot se rado dogaja, leče padajo ven. Tako da, kaj je bolje, panika, ko izgubiš drago lečo, ali pa navajanje na malo manj kvalitetne. Kvalitetne pa tako morajo biti vse.
metrodusa.blogspot.com

Mercier ::

Hvala vsem 8-).

Malo tu, malo IRL, sem si nabral toliko informacij, da bom stopil do banke. Kdo se pa še dandanašnji zdravi na stroške zavarovalnic? :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

SDM ::

NekoIme: antirefleks je prozoren. Lahko pa daš dodatno barvanje. Jaz imam recimo oranžne barve, kar zelo poveča kontraste, in je dosti bolje kot recimo modre za pogled (ni mišljen kot frajer mam oranžne šipe ampak kot full bolš se vn vid).

Drugač pa glede dioptirije:
kot vidim se vsi gibljete od 0.5-3... Jaz sem primer nesrečnika z -5,5 in -5.25, brez očali ne vidim niti tipk na tipkovnici.
Don't argue with an IDIOT!

TribesMan ::

uf jest jih pa nosim že od šwstega leta Takrat sem mel na desnem 1.5 na levem pa 2.5 zdej mam pa na desnem 0.5 na levem pa 1.75 na levem mam tud mal cilindra pa tud ful megleno vidim nanjga neglede z špegli al brez (nikakor se ga ne da upedenat):(
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

smilyxx ::

Jst sm slisu, da se da kupit aka ocala, ki odbijajo sevanje od compa pa TV-ja. Stanejo pa tam okoli 15k (le leče).

Lp
Save water.
drink beer.

Mercier ::

Rezultati:

desno oko: cilinder 0,50 in kot 110st
levo oko: cilinder 0,25 in kot 70st
dioptrije čisto nič

Oznake so uradno malo drugačne, a si jih nisem zapomnil.

Še nisem ponovil testov (zaradi katerih sem šel k okulistu), ampak če se _res_ potrudim, opazim majhno razliko - z očali vidim bolj jasno.


Ostale interesnatnosti:

Moj stari vidi z mojimi očali brat, brez (vsakih) očal pa ne. Glede na to, da nimam dioptrije, morava imeti podobno stopnjo astigmatizma (dokaz več, da sem res tatin sine :D ). Ostali folk z mojimi špegli vidi slabše.

Za IQ še ne vem, imam pa večjo telesno višino. :D Ko pogledam v tla, so ta cca. pol metra nižje kadar imam očala. :\ Pri dioptriji bi to razumel, zgolj s cilindri pa...

Sestra je mnenja, da sem izbral "socialne" okvirje (BTW marka Danny, plastični; moram začeti upoštevati sestro?), čeprav sem sprobal pri optiku otprilike miljon različnih, kar lahko potrdi vsaj sto besnih očalarjev in očalark, ki so čakali v vrsti za mano.
No, situacija je tu malo drugačna kot v večjih krajih - en okulist, ki odpre štrcuno enkrat na teden in ena optika (najbolj oblegana prav takrat).

Doplačilo je znašalo slabih 8k SIT. (okvirji, plastične leče, antireflex)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Lucifer Tanatos ::

za enkrat se ne rabm pepelnikov :) , vidm kot sokol :) , but for how long :) comp kr dobr unic te zadevce...
Les yeux sans visage

Daedalus ::

NekoIme: mam podoben problem kot ti: dioptrija na obeh očesih -0,25, cilinder pa 80 in pa 150 stopinj.

Drugače se pa da poceni špegle dobit na kaki šoli za optike: jaz sem plačal v Rog. Slatini 7k sit za stekla (plastična, antirefleks), pa 10k za okvir (lotto)

:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Dusan_HD ::

Uh..
moje stanje je sledeče:
Desna: +3 , +2 cilindra
Leva: +1, +1 cilindra
In je ista situacije ze 5 let. Samo pa me jebe to, da imam vcasih obcutek da skilim (valda tu res skilim) - dvojno vidim obcasno ce nisem skoncentriran na gledanje.
Ocala, ki jih imam bi me brez socialnega, popustov stala z okvirjem nekje 56.000 sit (tanjsanje,etc)

Vam pa nekaj svetujem!!!
Ce maste denar, si se kupite soncna dioptrijska ocala za na sonce (poleti).
Najprej sem povprasal ce mi lahko naredijo stekla notri v moj okvir (za 3 jurje na trznici). Opozorili so me, da pri moji dioptriji moram paziti, da nebodo imele velikega loka in da so naj bolj masivne za mojo dioptrijo.
Pa sem kupil v mullerju ena soncna, so jih zamenjali z dioptrijskimi. malo so mogli tanjsati vseeno, ker so se bojali da bodo ven padle.
Prisle so me pa nekje 16-18 jurjev.
Kalkulacije je: ca 10k za lece, 3k za okvir na trznici, 4k za delo. 17K
PAZI: te soncne lece imajo tapravo UV zascito in ne "kvazi" kot kake navadne soncne.

Zdaj pa uzivam v avtu ko se peljem na soncu, na plazi vsaj Bejbe vidim, ker jih prej nisem brez ocal, etc.
Prej so me pa ful oci bolele na soncu,... pa skoraj cist sem imel zaprte.

raY_

yovo ::

Okie. Tudi sam se stejem med one: "As blind as a bat." Hihi. Here it goes:

Dioptrija -5,00/-5,25 na vsako kuglo plus cilinder 1.0 160°/1.0 180°. Drugace pa: Kovinski okvir Vogue (dokupljen clip-on za sončne dneve), sajbe 2x stanjsana plastika z pocasi ze oguljenim antirefleksnim slojem.
Aja, imam pa tudi mehke mesecne kontaktne lece in sicer Cibavision Focus Toric, jih pa moje oko ne prenasa najbolje saj imam premlo solze v ocesu (kot verjetno ze veste leca plava na solzi). Tako da so precej neudobne ceprav uporabljam umetne solzice v kapljicah. Problem je predvsem ponoci, saj se leca izsusi in mi razprsi svetlobo tako da posljem vsak avto ki mi pride naproti v [peeeep].
Trenutno bi sicer potreboval nova ocala a zelo resno premisljujem o operaciji in sicer po LASIK postopku.
Najprej imas pregled ki ga placas in ce se izkaze da si primeren osebek za operacijo (nisi v rizicni skupini) te stane 3k EUR za obe ocesi (cena pregleda se od te cene odsteje (mislim da je pregled cca. 20k SIT). V ceno so vsteti vsi kasnejsi pregledi in preventiva da se preprecijo morebitne infekcije. Cas operacije na oko je cca. 5 min (absurd, isn't it). Priporocljivo predvsem za ljudi ki se jim je slabsanje (izboljsanje) vida ze ustavilo (drugace bi to bil kar malo drag hec, kajne). Imam tudi nekaj demo filmckov v nemskem jeziku in ce koga zanima se bom potrudil in ruknil nekam za download.
Postopek izvaja Center za refraktivno ocesno kirurgijo [VISUS v Mariboru, kont. st. 02/614 40 05, nahajajo pa se v Radvanju (na poti proti Pohorju - Vzpenjači) na Lackovi c. 54 (zaviješ desno mimo cafe Promenada, proti Pekrski gorci).
Aja, se poenostavljen opis astigmatizma. Oko ima obliko rugby zoge namesto npr. kosarkaske (zrklo ni pravilno zaobljeno, temvec rahlo izboceno).

Well foureye world, that's it from me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yovo ()

Phoebus ::

Po dveh letih vlečem temo iz pozabe :) Imam že očitne probleme z branjem in drug teden imam pregled...in kar pričakujem da bom dubu receptek za špegučke :) Zdaj me pa zanima, kje vse se splača pogledat za očala v ljubljani:

-> da imajo razmerno ugodne cene in dobro storitve
-> ponudbo kul designov (da tudi znajo svetovat kaj paše ipd)
-> kjer se pač splača ustavit ko gledaš za očala.

Marjan ::

To ne vem... ampak imam podobno vprašanje:

Kdo / kje bi mi na moja navadna stekla dodal antirefleksni premaz?! Moj optik pravi, da noče, ker tega "ne delajo"... Sem se zafrknil ker nisem kupil stekel z antirefleksom pa mi je sedaj žal in hkrati ne bi menjal šipc (stran metanje $).

Kdo ve kje to delajo? Ziher se da zment, sploh za $$... ?!

sketch ::

Marjan, AFAIK je to stvar proizvodnje stekel in to ne dela optik - on kupi leče radija 3cm in jih potem zbrusi na željeno obliko. Ne more jih pa poslat nazaj v tovarno na naparitev. Če pa bi lahko, bi pa te poštnina in čas, katere bi preživel brez stekel, verjetno več stala kot pa nova stekla.

Lekcija? Ne šparaj na očalih, ker ti bo kasneje še žal.

lp
s.
Adapt and overcome.

Marjan ::

Ok, a to dela kdo v slo? Da jih vsaj kontaktiram.

sketch ::

Nihče da bi jaz vedel. Vsi optiki pri katerih sem bil so stekla naročali iz tujine (avstrija, nemčija - bausch&lomb, itd.)

lp
s.
Adapt and overcome.

Ziga Dolhar ::

Če me spomin ne vara, dobiš v Optiki Mali [Medvode, Gorenjska :P] tut "slovenske šipce". Zdej ne vem, kaj točno to pomeni, a vseeno ... poišči telefonsko, jih opkliči in vprašaj :).
https://dolhar.si/

jRk0 ::

jaz pa se ne nosim ocal. pa upam da se jih ne bom kak cas. ceprav so mi ocala precej vsec, sploh ce so kulsko oblikovana:)

ce bi jih nosil, bi naprimer vzel arriette okvirje al pa dragon pa not pol namesto soncnih stekel navadna. prav carsko pride:)
You fuck up once, you loose two teeth.

nevone ::

Ko se vam zviša dioptrija, ali imate kakšne prilagoditvene težave z novimi očali? Recimo rahlo skelenje, solzenje oči in podobno. A takšne težave pomenijo da očala pač niso ustrezna, ali je to nujno zlo upgrada?

o+ nevone
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nosite očala? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1286908 (629) Pithlit
»

Očala z dioptrijo iz aliexpressa (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
39380898 (8856) Buggy
»

Naročilnica - Recept za očala (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11829738 (4119) energetik
»

velik cilinder na očesu

Oddelek: Loža
143915 (1006) jan99
»

Kontaktne leče?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12213237 (11003) RobyRob

Več podobnih tem