» »

očala...

očala...

«
1
2

fictionel ::

evo... me zanima kasne podalske noste, kdaj ste jih dobl, kuko vidte, a se kj zboljsuje....

najbl vazn je pa tole: kuko preprect da bi dobu ocala? zdi se mi, da mal slab vidm na delc (15+ metrov) pa me zanimajo ksne vaje da bi zboljsov... (sj vem da mn racunalnika :))

rc-car ::

Jaz dobim drug teden leče :P
Ker očal ne nosim (bi jih pa mogel.. :\ )
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

kaninerror ::

Neki sm slišu, da se da. Zapreš oči in potem kao 15 min. gledaš v neskončnost in to ponavljaš vsak dan. Če pa res pomaga pa ne vem.

R0K ::

hmm ... najbol važn je itak monitor (osveževalna frekvenca ... ob 85-100 je najbolš)..

Drgač mam pa jst plastičn okvir je je prou zakon (mam jih pa samo doma pred rač. in učas pred TV) in se zelo pozna ... velik bolj spočite oči mam...

Drugač obstaja neka vaja ja...sam ta je za na blizu (k jst mam tak problem)...

Tko:

Uzameš u desno/levo roko kuli (pisalo) in stegneš to roko naravnost pred sebe v višini glave/oči. Potem pa ta kuli (navpično obrnjen) počasi vlečeš z roko proti sebi (proti glavi) z očmi moreš gledat pa direkt v sredino (konico) kulija. Vleči dokler ne boš vide 2,3 konice kulija (to je že pol čist tle pr nosu) in to ti je znak, da imaš slabo ostrino...oz. ne najboljšo...in če delaš te vaje vsak dan se izboljša...baje.

:)

Loki ::

baje...
lahko pa si tut zjebas ocesne misice (ki premikajo oko - jih tako prevec "raztegnes"), kar ima za posledico skiljenje.

drgac mam pa jest -1/ -0.75, nekaj let nazaj sem imel pa -0.5/0. Vidim sicer dobro velike objekte (recimo avte, znake & stuff - brez ocal seveda), medtem ko podrobnosti (napis na znaku, razen izjem) na vec kot 30-50m ne vidim. Pomaga sicer, ce mal nagnem glavo (mam cilinder na ocalih).
mam okvir replay (30000 sit), lece carl zeiss (12000 sit, najboljse, boljse od made in slovenia), dobu sem jih kako leto nazaj (ocala mam drgac ze od osn. sole - nekako 5-6 razreda, sem pa 4. letnik srednje).

razlika, ce imam/ nimam ocal je dost velika, ne priporocam pa plasticnih okvirjev (kljub njihovi "neunicljivosti"), ker enkrat ko se raztegnejo v spoju, so shit.

mogoc bom sel naslednje leto na tisto lasersko operacijo, ampak morem se mal zvedet o njej (stranski efekti, cena), tak da ce kdo kej ve, povejte.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

LunKi ::

ja moji babici so uci zjebal na operaciji do te mere da je zdj skor slepa :( Ampak to v avstriji (tm zivi). Predstavli si da te operira slovenski kirurg k je vsaj dva dni pokonc pa se mu roka mal zatrese.....Pa sej ne da bi ti to odsvetoval:)
Mal se pozanimi

Sergio ::

če že odgovarjamo glede dioptrije: minus 0.5 na obeh očesih ter na desnem minimalen cilinder (astigmatizem).

saj res - mi lahko kdo razloži astigmatizem? ne vem točno, kaj imam :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Mercier ::

Ej, a se še vedno dobijo kapljice, ki razširijo zenico, pred pregledom pri okulistu?

Tam nek v prvem al drugem razredu OŠ so mi jih zvečer nakapali, zjutraj sem pa skor popizdu - mislu sm, da bom oslepel (vidu sam meglo).
No, potem so mi dotore še neke špegle predpisali, pa sem zdržal z njimi kak mesec. To pa je vsa moja "intelektualna kariera". Od takrat vidim ko sokol. 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

RoadKILL` ::

-1,25 -1,75
Se mi je popravl iz -2,25 -2,75
:)
Pa skos bulm v comp -> samsung SM700nf je zdravilen :)
Aja mam pa kr hud cilinder :)

fictionel ::

kva pa ksne vaje?

zato k res ne bi rd mu ocal... pa se pol newem kolk mi bojo dovolil bit za kpmjutrjem (sj nism velik cca 1.5 ure/dan)

trillian ::

sergio.. kolikor vem, je astigmatizem pojav, ko ocesna leca ni elegantno napeta, ampak malo kriva ...

sicer pa .. ocala so kul.
inteligencproteza tudi.
nosim jih sest let in se imam prav imenitno. lece niso zame, ker sem prelena zanje. zjutraj ne vem zase, kako bi bilo, ce bi morala se nekaj vstavljat v oko. grozljiva predstava.

love, trillian.
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Sergio ::

sem pa opazil, da z očali bolje rešujem matematične naloge. kaj znanega o tem? :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Daedalus ::

-0,25 pa -0,25 pa precej zajeban cilinder v vsaki učki:(

Se mi je pa dioptrija malo popravla, prej sem mel -050, pa -0,75

Očala so pa kul, baj zgledam pametnejši>:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dex ::

-3.5 und -3.5 and getting worse:'(

uporabljam pa leče

vem, da nič ne vem...

Tomi ::

NekoIme: to je raztopina midriatika skopolamina, ki se še vedno uporablja, vsaj tako so mi zagotovili prijateljica, ena kolegica in moj predavatelj za FK II. Torej bo zdržalo. Pomagajo pa baje samo sončna očala, ker midriaza traja en teden. In je res menda beda.
Sergio: tole da ven Dorland: astigmatism: unequal curvature of the refractive surfaces of the eye; hence a point source of light cannot be brought to a point focus on the retina but is spread over a more or less diffuse area. This results from the radius of curvature in one plane being longer or shorter than the radius at right angles to it.
metrodusa.blogspot.com

OldSkul ::

Jaz ko sem bil pri okulistu par let nazaj so mi tud dal ta raztopina notr z mano je bil še en prijatu.Ta prjatu je mogu nosit očala ker je megleno vidu, pri men pa tega sploh ni bilo oz. sem vidu kar normalnu.Čudno je to.

Brane2 ::


sem pa opazil, da z očali bolje rešujem matematične naloge. kaj znanega o tem? :D


Preveč subjektivno. Lahko da si šele z očali to opazil 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

migič ::

No tudi haz sem med vami in imam cvike. (-1.5, -1.25, pa še na obeh celinder)! Po eni strani sploh ne vem, da mam gor očala po drugi me pa full moti če jih nimam, saj sm takoj kot slepa kura. Res da nimam spet tk velike deoptrije, sm se vseeno full pozna. Jebeno je ko furaš avto, če pogledaš brez očal se ti kr zmegli, pa še ene tablce na avtu ne moreš prebrat!
¨Roadkiller ta je pa zate:
Jz mam tud samsunga Syncmaster 700ift, pa skoz na 100 Mhz pa me očkice sm še bolj pečejo!!8-)
PS: Če potrebujete očala jih nosite, verjamite videli boste 1/3 sveta več! To pa siguren, ker sm tud sam probu!! Ko jih prvič brobaš, pogledaš skoz in rečeš: P...., m.... pa sj vidm še pajka v kotu, ki si ga d...!:D
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

Paramedic ::

Js mam tam en -0.5 ali -0.75, pa nč ne nosim očal v civilu, sam ko gledam TV, pa me zanima, če se vam zdi da to očem škodi, če jih ne nosim ves čas? Ker me nikjer ne moti zaenkrat.
End transmission.

||_^_|| ::

od ene 3. pa to 10 leta sm nosu očala. Pol se mi je vid 100% popravu. Predlani sm mogu it pa spet h okulistu ker nism dobr vidu in mam -0,5 in -0,75. Nosim jih pa pred računalnikom, TV, pa med vožnjo (mal zato k jih morm, mal pa zato ker lažje vidim in mam manj zmatrane oči). Študeram pa da bi si leče ubodu.
A morš bit pri lečah na kej posebi pozoren?

rc-car ::

A morš bit pri lečah na kej posebi pozoren?

Niti ne, samo take, ki jih ne čutiš (mehke) niso najboljše za oči (ne dobi zadosti kisika) in jih zato ne moreš non-stop nosit..
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

Ziga Dolhar ::

- 0,5 / - 0,5

brez nekih cilindrov in tega...

Drugače vidim "kar" dobro, a z očali še bolje. Z njimi mi gre matematika bolje, počutim se bolj piflarsko, bolj kul..... selfesteem + 10.

Saj, pomembno je, kaj si sam misliš, ne? :]

Sergio ::

pooooor Ninja... :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Marjan ::

jaz mam okoli -2 in -2.5

O kakšnih cilindrih vi to ???

Sergio ::

izgleda, da je res - cilinder met na en uč (astigmatizem met) pomeni, da se zaradi deformiranosti zrkla svetloba ob kotih lomi narobe.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

migič ::

Marjan, Sergio ti je narobe povedau: to so uni celindi v katerih se nahajajo bti(valji), saj veš a ne? SerĐija pa pust naj se ukeni!:D
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

sketch ::

Hehe, jaz vas pa vse nesem... -5.75 L, -6.15 D. Burberry kovinski okvir, plastične 2x stanjšane leče z trdnostno in antireflex obdelavo. Očala so stala okoli 42000 SIT, vredna vsakega (ampak čisto vsakega) stotina. Preživela so zadetke z žogo, padce po tleh, padce z bordom (enkrat sem jih celo povozil pod sabo - ven so prišla popolnoma zmaličena, a sem jih brez problema naravnal in so take kot prej), pa so še vedno brez praske. Moram potrkat na les...
IMHo se lahko špara povsod, le pri zdravju ne...

fictionel:
Verjemi mi, če se imaš količkaj rad boš nosil očala ali leče.
NAJHUJE kar lahko narediš, je, da se poskušaš izognit nošenju očal. Zjebal in pokvaril si boš vid do te mere da boš potem nujno potreboval očala za vsakdanje življenje - in to mislim že, da boš lahko šel na skret ponoči. Če ne preneseš očal zaradi nekakšnega strahu da te bodo imeli za "piflarja", potem si nabavi mehke leče, ki se po 1 mesecu mečejo stran - tako se ne tepeš po glavi če kakšno zgubiš.
Pa še športaš lahko brez da bi skrbel za očala.
Proizvajata jih Johnson&Johnson (Surevue model) in še ena firma, katere se trenutno ne spomnim (Clearvision? Ne vem.). Jaz sem te leče uporabljal dve leti in služile so mi brezhibno, pa najsibodi med košarko, učenjem ali pa v zakajenem diskaču...
OB redni nošnji očal obstaja celo možnost za popravo vida, kot se je to zgodilo ||_^_||-ju.

||_^_||:
Pri lečah moraš edino merkat higieno ob vstavljanju in vunjemanju, ter čas nošenja. Če pretiravaš z nošenjem (več kot 12-14 ur dnevno) ti lahko pokvari oči (dotok kisika v mrežnico je oslabljen -> poškodbe na žilicah in bogsivedi kaj še).
Ko se enkrat navadiš pa ni problema. Jaz sem, ko sem bil na stvar navajen, rabil približno 10s od trenutka, ko sme prijel škatlico za leče v roko do trenutka, ko sem jo pral in spravljal nazaj, leče pa so bile že v očeh.
Priporočam mehke enomesečne leče.

lp
s.
Adapt and overcome.

Yohan del Sud ::

Tam okrog -1. Odkar jih nosim mi je IQ izgled poskočil za 25%.

fictionel ::

kokr sm se z enmu frendm pogovarju (ma ocala) pa razglablu kolk vidm (ne vidm) je ugotovu, da mam cca -0.25... jebiga

LojzePek ::

Od kar mi je en Rom (da ne bo kdo rekel da pišem žaljivke) naredil naravna Ray-Ban očala na levi oki, se mi zdi da tud nekoliko škilim. Sam zato še ne rabim očal.

perci ::

Ej pek, a te lila stil že kaj moti al niti ne glede na to, da nosiš raybanke >:D

OmegaBlue ::

K se glih o tem pogovarjate ---> mam -0.75/-0.75 pa 0.5 cilindra na desno oko.
Kolkor je men okulist reku je cilinder malo zamaknjeno oko in da v bistvu škilš ampak se tega ne vidi.
za odpravljanje slabovidnosti za vedno pa ni nobenih vaj(kolkr jest vem)ali postopka za odpravitev razen seveda operacija.

Nekaj osebkov tukaj me je že videlo s špegli imam blackbull gištel cool(hladno) blue(modre) šipe pa seveda antireflex do konca kar se da.:D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

fictionel ::

omegamodri: dj povej prblizn kolk vids (ja vem da je to tko, ampak useen :))

Lunik ::

em.
-1/-2 (prej -1/-0.5) - beda do konca, ker na en uč vidim enkrat bolje kot tadrugega... pa še če hočem leče za smučat it kupit me pride ene 25k ker moram različne kupit :(
Brez cilindrov, okvir adidas, stekla carl zeiss.

Quickbeam ::

Kapljice za razširjanje zenic še vedno dajejo ja, sem občutil na svojih očeh. Hudo je potem če je zelo svetlo ker se ti zenica ne more zožat in svetloba prav boli. Takrat je blo prav pestro ker je bilo zelo sončno vreme, jaz pa s kolesom. Vse sem megleno videl, pa tak so se mi oči solzile kot pro rezanju čebule (oz. še bolj). Pri naslednjem pregledu sem dobil pa samo v eno oko in sem bil potem kot kak alien eno zenico razširjeno in eno majčkeno, to bi moral videt hehe :)
Imam pa dioptrijo okrog -3, sem mel tudi cilindre ampak zdaj ne več.

OldSkul ::

Zdej sem odkar sem dobil očala zmanjšal uporabo računala, zdej sem samo še na LCD-ju na prenosniku. Kaj čes se bojim za oči, očala pa seveda nosim zmeraj.

OmegaBlue ::

fictionel: brez očal vidim vse bilj megleno in zabrisano(kot bi uporabil blur tool) s špegli pa super vidim 10x bolje vse je čisto razločno ostri robovi modra barva šipc pa še poživi barve.8-)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Mercier ::

Da se malo informiram. Iz pozabe sem potegnil temo, izmed cca. treh, kjer sem izjavil, da vidim kot sokol. Pozabil sem potrkati po lesu. :'(

Po nekaj primerjalnih testih smo ugotovili, da sem ćorav ko šišmiš. Na daleč vidim bistveno slabše kot oni, ki dobro vidijo in oni, ki imajo očala. Me pa ni nikoli motilo. :\

Kar me najbolj zanima: pri kateri dioptriji je dobro, da si omisliš očala? Torej, ali gre do neke meje brez? Sem vprašal neumnost?

Kako izbereš okvirje? Malo sem prebral Lokijev post, pa me je zaskrbelo. Sploh, ker bom ziher dobil alergijo na nošenje očal.

urban ::

He, he bomo na koncu ugotovil, da smo sami "špeglarji" na Slo-Techu. Moja dioptrija je -0,5/-0,75, prej sem mel -0,5/-0,50.
Ko prvič pogledas čez očala, ki so narejena zate, res ne moreš verjet koliko si prej slabo videl.
Sedaj ko sem se navadil nositi očala, jih imam vedno na sebi, da ne govorim kolk dobrih žensk vidim iz avta, ko hodijo po cesti.:D Dokler nisem nosil očal, sem obraze , ki sem jih videl na cesti, videl zelo zamegljeno...res zajeban...sploh če gre kakšna huda....


LP

Urban


Marjan ::

Zgoraj sem napisal, da imam -2 in -2.5.
To je bilo pred pol leta. Zdej sem še na slabšem; -3 in -3.5 :|

To je sranje - ko se ti postopoma povečuje, pa lahko samo čakaš kdaj se bo ustavlo. Okulisti pa tud pojma nimajo.


NekoIme: "Kar me najbolj zanima: pri kateri dioptriji je dobro, da si omisliš očala? Torej, ali gre do neke meje brez?"

Do kake -0.5 gre brez ja. Samo ti ne priporočam - če jih na začetku ne boš nosil, se ti bo samo zarad tega še poslabšalo, ker boš napenjal oči bolj.


Comp definitivno škoduje. Pa kaj češ 8-)

Sumo ::

Mene pa zanima koliko (če sploh) stroškov za nakup očal ti krije zdravstveno zavarovanje in ali je potrebno za to kaj posebnega narest (h katerem dohtarju je treba it, okulistu ali optiku - sploh ne ločim med tema dvema).

Zjeban ::

2.25/2.25 Vsako leto se mi je za 0.25 povečvalo začel pa sem z 1.00! Po mojih podatkih ti naj bi zdravstvo krilo samo stekla oz. plastiko, vsaj tako so meni!

Marjan!Čez 30-40 leto boš videl kot sokol!Verjemi!

Jose ::

Operacija je pri veliki večini ljudi dobra stvar, je pa določen odstotek pacientov, ki imajo hude komplikacije po operaciji (zame še vedno prevelik odstotek).

Sam nosim leče a mi je še vsaka punca povedala, da z očali dosti boljše zgledam. Škoda, da me pogosto boli glava, ko nosim očala, kljub sveže izmerjeni dioptriji. Očala pa so tudi zaščita proti različnim sevanjem, tako, da če ti uspešno korigirajo vid, jih kar nosi. Nekateri ljudje nosijo očala brez vsake dioptrije samo zato, da bi bili modni. Ključ je v izbiri okvira.

Pri delu za računalnikom vsake toliko časa poglej stran (po možnosti v zeleno naravo) in glej nekam daleč brez naprezanja oči.

LuiIII ::

Imam -5.00 na obeh in kar hude cilindre. Se mi pa vid izboljšuje (prej -5.50). Za šport: smučanje in potaplanje pa nosim leče. Se strinjam, da ti za očala ne sme biti žal denarja. Predvsem pa ne za same leče. Sam imam steklene z n=1.8 in ustreznim antirefleks slojem, ki so zelo tanke in lahke. Imajo eno pomanjkljivost, so namreč svinjsko drage (25000 - kos), a mi po enem letu ni niti tolarja več žal.

Lui

fictionel ::

hehe.... moja stara tema...

no u glavnem jst sm su k okulisu(dohtarju?!?) pa mi je "zmerla" 0.25 pa 0.50. je rekla da če nočem, pa če me ne moti da ne rabm očal!!!

čeprov bi se pa že prvadu... itak jih ma zdj na gimkr u našmu klasu 13 očala (od32) tko da ni panike :D :D bi bil pač 14....

sam neki me pa še zmer zanima: a si kj kvarš oči, če se naprezaš brez špeglov?
eni pravjo da je to ql, drugi pa da je slabo... halo?!?

Binji ::

Po moji logiki lih fajn nej. Zdej pa..:\
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Paramedic ::

Js sm jih pa zadnje dni začel nosit, ko sm šel okulistu (zaradi voz.izpita rabim), pa zvedu da mam več kot prej - zdej je -0.75 na obeh, prej pa -0.5 na eni in 0.25 na drugi. To je blo pred 5 leti. Pa anitreflex sm zdej dal gor.
Se mi pa zdi, da ti zavarovalnica plača steklo v očalih, če greš z napotnico zdravnika k okulistu - če pa si pa samoplačnik pa prideš v par dneh namesto par mesecih, s tem da moraš pol sam plačat stekla, a mam prav?
Kr nism mogu verjet, kak slabo sm prej vidu :D.
End transmission.

Mercier ::

Huh, sami insajderji. Kaj je antireflex?

Drugače ste pa informativni. Me veseli. Ko bomo veliki, se tule očitno ne bo problem zmenit, kaj pomaga, če te trga v kosteh, če imaš povečano prostato, kero je najboljše lepilo za protezo... :D

Tomi ::

NekoIme: za benigno hiperblazijo prostate (nenevarno, samo zoprno obliko), se uporablja Prostide (učinkovina notri je finasterid, več na najdeš na MSD-jevi strani.
Tako da vidiš, da je Slo-tech res zakladnica znanja.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Ziga Dolhar ::

Žal je Tomi, naš tajni policaj, tudi študent farmacije.

Kakorkoli -- očala se mi resno zdijo špica modni dodatek :]. Z njimi se raje učim, izgledam resneje, bolj piflarsko ter bolj geekasto, na kolesu in v avtu ob odprtih oknih me varujejo pred koližni z letečimi objekti (ter vetrom), dekleta me imajo raje, ne potrebujem več x-prdajze... Opa.

So me pa na začetku res rahlo nervirale: imel sem občutek, kot da bi mi nekdo z nožen narahlo v očesne jamice dregal ter poskušal iztakniti uč... Zoprno... ampak se mi stvar zdi vredna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nosite očala? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1286900 (621) Pithlit
»

Očala z dioptrijo iz aliexpressa (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
39380830 (8788) Buggy
»

Naročilnica - Recept za očala (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11829729 (4110) energetik
»

velik cilinder na očesu

Oddelek: Loža
143914 (1005) jan99
»

Kontaktne leče?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12213236 (11002) RobyRob

Več podobnih tem