» »

Primerjava termalnih past - 2. del

Nekaj časa nazaj sem testiral termalne paste, ter opisal način, kako jih nanesti na procesor, da je rezulta najboljši. Takrat sem obdelal 3 paste (Conradovo in ThermalTakeovo silikonsko ter Titanovo srebrno). Sedaj pa sem v roke dobil še dve pasti. Tokrat obe vsebujeta srebro. Ena je Stars-700 Heatsink Compound, ki smo jo dobili zraven nekega popolnoma bakrenega hladilnika (test sledi --Primoz), druga pa je Arctic Silver II.

Tudi tokrat si bomo ogledali temperature, ter paste (tudi stare) primerjali med sabo. Vsi pogoji so enaki kot zadnjič. To pomeni: soba s fenom ogreta na 25°C, celeron 600@1017 pri 1,95V, GeForceII MX (175/183@215/230). Oba izvora toplote hladita še vedno enako zbrušena Golden in Blue Orb. Temperature sem meril z istimi senzorji. Vse enako, le jaz malce starejši.


Nanos

Tokrat sem poslikal tudi primera nanašanja past. Način sem opisal v prejšnjem članku, sedaj pa vam prilagam samo še slike.

Vidite, kako lepo se pasta razmaže, ko pritsnemo ob procesor hladilnik? če se ne razleze po celotnem procesorju hladilnik še obrnemo in ga še enkrat pritisnemo ob procesor (samo ne preveč, da ne boste česa zdrobili):

Na grafično kartico malce bolj razmažemo pasto, saj je samo jedro (plastično) precej večje in zato se pasta ne more tako daleč razlezti. Ko prvič stisnemo, zopet hladilnik odstranimo in ga še obrenmo, tako da je pasta v vseh kotih.


Test

Stars-700 je pakirana v miniaturni injekciji. Neto masa je 0,5 grama, kar je dovolj za ogromno nanosov. Oglejmo si temperature:

Obremenjen Neobremenjen
GPU 47 42
CPU 47 30

Kaj pa tako opevana in pregrešno draga Arctic Silver II (le-te je v eni merici 3 grame)? Še bolje se je odrezala:

Obremenjen Neobremenjen
GPU 46 41
CPU 43 30

Zaključek

Zopet so me razultati (prijetno) presenetili. Sedaj je razlika med temperaturami pri uporabi paste že kar za 11°C na grafičnem procesorju (pri neobremenjenosti) ter kar 18°C na procesorju pri obremenitvi. Zopet sam svojim rezultatom nisem verjel. Kako lahko sam navadna pasta naredi za 18°C razlike? "Nemogoče", bi rekel, če se ne bi dvakrat prepričal na lastne oči. Kupite Arctic Silver, čeprav je zelo draga. Ne bo vam žal! Podajam še tabelo razlik od temperature v ohišju, da se boste prepričali, kako dobra je Arctic Silver.

Brez paste Conrad BlueOrb Titan Stars ArcticII
Obremenitev
GPU 26 24 23 20 17 16
CPU 31 27 26 22 17 13
Mirovanje
GPU 22 20 19 18 12 11
CPU 1 0 0 0 0 0

Še obvezno teženje: nikar ne packajte s pastami tam kjer ni treba, saj lahko pride do kratkega stika. Za skurjen in uničen hardware ne odgovarjamo.

Arctic silver III

Arctic silver III

Paste, ahhh, moja največja strast :)! Tako, v roke sem dobil dolgo pričakovano Arctic Silver 3, naslednico Arctic Silver 2 in Alumine. Zopet sem vpregel moja dva kavna mlinčka ter stestiral srebrno mažo, ki se ji reče termalna pasta. [st.slika 40672] Kaj in kako? ...

Preberi cel članek »

Primerjava termalnih past

Primerjava termalnih past

Slovenski trg postaja iz dneva v dan računalniško bolj osveščen. Hardver prihaja v rednih intervalih od predstavitev, da o softveru ne govorimo. Microsoft se je poslovenil že pred leti, Linux si tudi počasi zagotavlja mesto v slovenskih srcih. Tudi kar se hlajenja tiče, ...

Preberi cel članek »

Thermaltake Volcano 7+

Thermaltake Volcano 7+

Koliko vas je, ki v upanju za hladnejšim računalom obupno žagate ohišja in potem poslušate neznosen hrup na račun nekaj pridobljenih stopinj? Toda veliko je tudi takih, ki vas obupni hrup moti in ne morete spati v isti sobi z računalom (tudi jaz ;-))! Zatorej se postavlja ...

Preberi cel članek »

Thermalrightovi hladilniki

Thermalrightovi hladilniki

Na test sem dobil hladilnike, ki jih do sedaj v Sloveniji še ni bilo moč kupiti ter so prava eksotika za nas, navijalce. RedRat Store je uvozil ravno to, kar nam manjka: dobre zračne hladilnike. Kako dobro se obnesejo? Berite dalje! Kako sem testiral? Na test so prispeli štirje ...

Preberi cel članek »

RDJD P302

RDJD P302

[st.slika 41236] Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil. RDJD ...

Preberi cel članek »