» »

RDJD P302

Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil.

RDJD je bolj ali manj novinec na področju procesorskega hlajenja. Javnosti so se predstavili pred nekaj meseci in takoj poželi val odobravanja z modeli, ki ponujajo odlično hlajenje za zares nizko ceno. Njihovi hladilniki uporabljajo patentirano "Folded Fin" tehnologijo. Le ta omogoča fizično precej manjšim hladilnikom enako ali večjo površino hladilnih reber, kot precej večji modeli. Ponujajo celo paleto hladilnikov za različne sisteme, od Socket7/370 hladilnika, do več različnih modelov za Athlone. V tem testu si bomo pobližje ogledali njihov najboljši model namenjen hlajenju SECC2 P3 procesorjev, RDJD P302.

Ko prvič vzamete v roke P302, vas takoj preseneti izjemna lahkost hladilnika. Dosedaj je namreč vedno veljalo, da težji hladilniki hladijo precej bolje, kot lažji. Hladilnik je namreč 99.9% sestavljen iz aluminija. Kot verjetno že veste, je aluminij ena izmed najbolj toplotno prevodnih kovin, pa tudi dokaj poceni je.
Sama enota izgleda podobno Intelovemu retail hladilniku. To ni nič slabega, saj Intelov hladilnik ponuja za svojo velikost precej dobre rezultate. Pri RDJDju so pa izboljšali tiste stvari, ki so Intelovemu hladilniku manjkale. Tako so precej povečali gostoto samih reber, ki so izjemno fina in tanka, ter hladilniku dodali zmogljiv ventilator.

Ti ventilatorji so tudi del RDJDjeve ponudbe, ter so dokaj nestandardne velikosti- 52mm. Kljub temu pa o njih ne morem reči nič slabega, saj so precej močni in ponujajo dober pretok zraka. Vsekakor pa so to najhitreje vrteči se ventilatorji, kar sem jih dosedaj videl, saj je PC AlertIII povprečno zabeležil 6450rpm, od časa do časa pa celo 6750rpm ( rotations per minute ).

Visokim vrtljajem botruje tudi dokajšnja glasnost same enote, ki je opazno bolj glasna, kot Intelov hladilnik ali The Arctic Circle.
Čeprav je aluminij eden izmed najboljših prevodnikov toplote, še vedno ni najboljši. Tega se zavedajo tudi pri RDJDju. Zato so na strateškem delu hladilnika namestili majhen košček bakra. Tako sredica procesorja prihaja v stik z bakrom, ki toploto zelo hitro razpošlje naokoli, kjer jo prevzame ter odnaša zrak. Seveda bi se pri RDJDju lahko odločili za baker kot glavni material pri izdelavi hladilnika, toda takšen hladilnik bi bil precej težji in dražji, kot model iz aluminija, razlike v temperaturi pa nebi bile vredne tega.
Bakrena sredica hladilnika prihaja v stik z procesorjem preko čudne rumene snovi, ki so jo namestili preko nje. Ko se procesor segreje, se ta rumena stvarca dodobra oprime procesorjeve sredice ter tako zagotovi optimalen stik med procesorjem in hladilnikom.

Mene je zanimalo tudi, kako se hladilnik obnese pri uporabi navadne termalne paste, zato sem vse teste ponovil še enkrat, potem ko sem rumeno stvarco nadomestil s pasto. Toda o tem pozneje. Ta bakrena sredica pa je hkrati tudi edina razlika med P301 ter P302 modeloma. Vse druge stvari so popolnoma enake. Na žalost nisem imel na voljo P301, da bi neposredno primerjal rezultate.

Zanimiva konstrukcijska rešitev hladilnika so tudi reže na spodnji strani ( glej sliko zgoraj ). Te služijo prezračevanju in hlajenju cache čipov.
še ena stvar, ki jo velja omeniti preden se lotimo rezultatov testov, je sistem montiranja hladilnika na procesor. RDJD za svoje SECC2 hladilnike uporablja patentiran sistem pritrjevanja. Le ta se sestoji iz ene same kovinske "klipsne". Ta je narejena zelo domiselno in omogoča hitro, preprosto, ter kvalitetno pritrditev hladilnika na procesor. Res, česa takega še nisem videl, in RDJDju gre samo hvala za ta izum. Tako se lahko namestitve lotijo tudi neizkušeni uporabniki, saj ni nevarnosti, da bi vijake na hladilniku preveč zategnili in tako poškodovali procesor ali kaj podobnega...

Sedaj pa k testom! Le ti so potekali na sedaj že ustaljen način. Temperaturo sem odčitaval s pomočjo dveh temperaturnih senzorjev, in sicer tovarniškega ( Procesor vrednost ), ter mojega senzorja, pritrjenega kar najbližje sredici procesorja ( Procesor2 vrednost ). Če vas zanima, kje to je, poglejte test The Arctic Circla. Sistem, na katerem so testi potekali:

Testni računalnik
Procesor: Intel Pentium3 450
Pomnilnik: 64MB Fujitsu PC100 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163 Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: 8.4GB Seagate U4 ATA33
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Prvi test služi merjenju temperature procesorja pri ti. idlanju, oziroma početju praznega nič. Tako sem procesor pustil na miru točno 30 minut, ter potem odčital temperature s pomočjo PC AlertIII programa. Rezultate sem primerjal z rezultati, ki sem jih dosegel pri enakih testih z Intelovim retail hladilnikom ter The Arctic Circlom.

Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 31 - 32
The Arctic Circle 26 29 30
RDJD P302 30 40 37

Naslednji test je namenjen merjenju temperatur pri visokih obremenitvah procesorja. V ta namen sem za 30 minut zagnal demo Final Realityja, s SETI@Home v ozadju.

Temperature pri obremenitvi
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 38 - 39
The Arctic Circle 29 32 33
RDJD P302 33 42 37

Ker me je zanimalo, kako tista rumena stvarca vpliva na rezultate, sem teste ponovil še enkrat, tokrat z navadno termalo pasto med hladilnikom in procesorjem.

Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 31 - 32
The Arctic Circle 26 29 30
RDJD P302 29 36 35


Temperature pri obremenitvi
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 31 - 32
The Arctic Circle 26 29 30
RDJD P302 32 41 36

Očitno je, da so temperature v tem primeru precej padle. Torej, če boste kupili P302 ali P301, vsekakor zamenjajte rumeno stvarco z navadno termalno pasto, saj boste le tako dosegli najboljše rezultate!

Na koncu naj povem, da me je RDJDjev hladilnik prav prijetno presenetil! V "Thin Fin" tehnologiji očitno leži prihodnost zračnega hlajenja. P302 se je na vseh testih odrezal odlično, še posebej če vzamemo v obzir njegovo velikost ter izjemno nizko ceno ( 15$ )! Hladilnik je zasnovan odlično, namestitev je mačji kašelj, rezultati pa so precej spodobni. Sicer bi se zadevo po moje še dalo izboljšati, predvsem z namestitvijo enega velikega ali dveh 60mm ventilatorjev. Po njem se ozrite predvsem lastniki novejših, zelo ozkih matičnih plošč, saj na moji precej majhni MSI 6163Pro ni blokiral niti ene DIMM reže! Pa tudi drugi boste z njim brez dvoma zelo zadovoljni!

Plusi Minusi
  • zelo kompakten
  • zelo lahek
  • izjemno preprosta namestitev
  • bakreni vložek
  • prepričljivi rezultati
  • cena: nekaj drobiža
  • dokaj glasen ventilator
  • na voljo so boljši
Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

Senfu vodno hlajenje

Senfu vodno hlajenje

[st.slika 41213] Vodno hlajenje je vedno bil najenostavnejši in najbolj efektiven način kako se znebiti odvečne toplote. Vse skupaj je zelo preprosto. Vodo po ceveh poganja črpalka. Na mestu, ki je potrebno hlajenja ...

Preberi cel članek »

The Arctic Circle

The Arctic Circle

[st.slika 41268] Pred nekaj meseci so se na internetu pojavile prve slike čudnega okroglega hladilnika. Tisti, ki so ga preizkusili niso mogli verjeti, kako tih je ter kako dobro hladi za svojo velikost. Misteriozni hladilnik ...

Preberi cel članek »

FongKai FK-320ATX

FongKai FK-320ATX

[st.slika 41684] Tip: -ATX Midi Tower Razširitvena mesta: -3 zunanja 5.25" -1 zunanje 3.5" -3 notranja 3.5" ...

Preberi cel članek »

ASUS P3V4X

ASUS P3V4X

[st.slika 41817] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 68, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 116, 118, 120, 124, 126, 130, 133, 135, 138, 140, 142, 144, 146, ...

Preberi cel članek »