» »

Thermalrightovi hladilniki

Na test sem dobil hladilnike, ki jih do sedaj v Sloveniji še ni bilo moč kupiti ter so prava eksotika za nas, navijalce. RedRat Store je uvozil ravno to, kar nam manjka: dobre zračne hladilnike. Kako dobro se obnesejo? Berite dalje!


Kako sem testiral?

Na test so prispeli štirje Thermalrightovi izdelki: CKV-60BS, SK-6BS, AX-7BS ter CB-6BS. Pogoji so bili za vse hladilnike enaki: temperatura zraka v prostoru se je gibala od 21.4 do 21.7 stopinj Celzija, kar je zanemarljiva razlika, vlažnost v prostoru pa je segala od 58 do 61 odstotkov, kar tudi minimalno vpliva na meritve. Rezultate testov vam bom prikazal z uporabo statistike v MotherBoard Monitorju 5, kjer se vidi popolnoma vse, kar se je dogajalo med testom. Vsak hladilnik sem ob namestitvi namazal z Arctic Silver 3 v zelo tankem sloju, a opozorilo stoji: paste nisem pustil, da se na procesorju usede, kot je pri Arctic Silverju priporočeno. Treh dni, preden pasta deluje z vso učinkovitostjo, pač nisem imel. Kljub temu pa so razlike v temperaturi hlajenih teles dovolj verodostojen podatek. Še opozorilo: pri testiranju nisem uporabljal diode, ki bi bla v samem ležišču (socketu) procesorja.


Testni sistem

 • Duron (Morgan) 1000, navit na 1300 MHz(10x130) pri napetosti 1.85 V (nihanje napetosti bo razvidno iz statistike MBM5)
 • Abit KR7A
 • 256 MB Samsung PC2100
 • Inno Geforce 2 MX200
 • 400W Leadman napajalnik

Okrog hladilnika je bilo veliko prostora, tako da je bil pretok zraka popolnoma neoviran, zaščitil pa sem tudi spodnje kartice, da topel zrak od grafične kartice ni vplival na rezultate. Za začetek je procesor deloval 10 minut brez bremena ('idlanje'), nato sem pognal Sisoft Sandrin burn-in ter pustil teči 15 krogov CPU benchmarka in CPU multimedia benchmarka, tako je čas testiranja trajal 20 minut, v tistem času pa se je temperatura pri vsakem hladilniku ustalila. V ohišju nisem imel vključenih nobenih dodatnih ventilatorjev, kar pa se tiče hladilnikov, so vsi delovali skupaj z 60 mm Delta ventilatorjem, razen modela AX7, ki potrebuje mogočno 80 mm Delto.


Thermalright CB-6BS

Hladilnik je preprosto zasnovan iz kromiranega aluminija in bakrenega dna, na katerem ima termalno nalepko, katero pa sem odstranil in uporabli Arctic Silver, da so bili pogoji za vse enaki. Hladilnik pride lepo pakiran v Thermalright škatli, v kateri najdete vse potrebno za hlajenje svojega procesorja. Mehanizem za montažo hladilnika je enak Thermaltakovim in je zelo preprost: potrebujete samo izvijač in malo previdnosti. Prav tako je bil opremljen z Deltinim ventilatorjem, katerega premer je 60mm in deluje pri 7000 obratov na minuto.

Hladilnik se je s svojo preprosto zasnovo odrezal presenetljivo dobro, maksimalna temperatura je bila 43°C, kar se mi zdi kar pošteno za ta cenovno ugoden hladilnik. Na MBM5 sliki je razvidno vse, kar se da izmeriti (senzor1 je čipovje, senzor2 pa procesor).

Thermalright CB-6BS
Plusi Minusi
 • cena
 • montaža
 • preprosta oblika
 • majhnost
 • hlajenje ni vrhunsko
 • glasnost Delte


Thermalright SK6-6BS

Naslednji na testu, popolnoma bakren model SK6, na zalost ni izdelan iz enega kosa, kar ni ravno idealno, vendar s svojimi gostimi in tankimi lističi bakra obljublja dobre rezultate. Na njem je prav tako delovala 60mm Delta, mehanizem je bil enak kot pri CB6 ter dobro zasnovan. Dno hladilnika je bilo lepo izravnano in zloščeno.

SK6 se je obnesel se bolje kot CB6, a sem vseeno pričakoval še kakšno stopinjo nizjo temperaturo, saj je hladilnik v celoti iz bakra. Temperatura v mirovanju je bila pri včeini enaka, nas pa bolj kot ta zanima temperatura pri 100 % obremenitvi. Na sliki se opazi še ena zanimivost: v primerjavi s CB6 ima SK6 300 obr./min manj, to pa gre pripisati zasnovi, ki ne omogoča takšnega prostega dirjanja zraka; razlike v glasnosti pa kljub temu nisem opazil.

Thermalright SK6-6BS
Plusi Minusi
 • cena
 • montaža
 • glasnost Delte


Thermalright CKV-60BS

Telo je zelo podobno modelu SK6, vendar je izdelano iz enega samega kosa bakra. Je prava paša za oči, le dno ni lepo zbrusšno, kar bi od tovarne, kot je Thermalright, pričakoval. Dna nisem brusil, čeprav bi ga moral in bi bila temperatura najverjetneje za kakšno stopinjo nižja. Pritrjevalni mehanizem je enak onemu pri SK6, Volcano7 in CB6.

Izdelek se obnese zelo dobro, maksimalna temperatura ni presegla 40°C, kar je na tako majhnem Morgan jedru presenetljivo dobro. Obrati ventilatorja so ponovno nekoliko nižji kot na CB6, kar zopet pripisujem gostim rebrom.

Thermalright CKV-60BS
Plusi Minusi
 • cena
 • hlajenje
 • namestitev
 • ne ravno in ne lepo dno
 • glasnost Delte


Thermalright AX7-6BS

"Nemogoče je mogoče": kralj hladilnikov se je znašel v mojih rokah. Česa tako velikega še nisem videl v življenju, preseneča pa tudi s tem, da hladilnik ni povsem bakren, ampak je večina narejena iz aluminija. Hibridni hladilniki se vedno obnesejo najboljše - delno so hibridni zato, ker če bi bil še zgornji del AX7 bakren, bi hladilnik imel kakšna dva kilograma, delno pa tudi zaradi cene ter še vedno odličnih lastnosti aluminija. Na rebra sem postavil zame do tedaj nepoznan 80 mm Delta ventilator, ki premika toliko zraka, da se lahko ob računalniku prehladite :-). Delta je tudi poskrbela za moje razočaranje, saj je jakost zvoka 52 dB zame neznosna in uporabna le za največje navijalce, ki prisegajo na najboljše zračno hlajenje. Taisti fen deluje pri za 80 mm ventilator nepredstavljivih 5500 obratih v minuti. Dno je zloščeno in zelo ravno, kot se za tak mogočen hladilnik spodobi, poleg njega pa v veliki škatli dobite termalno nalepko in silikonsko pasto. Za kaj se odločite, je odvisno od vas, jaz bi uporabil Arctic Silver in nič drugega. Mehanizem vpetja samega hladilnika je nekoliko spremenjen, vendar je z njim še vedno užitek delati. Ravno tako potrebujete le ploščati izvijač, montira pa se na vse tri plastične nožice na socketu.

Nad rezultati sem bil šokiran, saj so res izredni - nikakor nisem pričakoval tako nizke temperature (33°C) -- kar dolgo je bilo potrebno počakati, da je temperatura zrasla na bolj znosne številke :-). Dokaz, da je AX7 res najboljši hladilnik na svetu je tu, da pa je na voljo v Sloveniji za sorazmerno ugodno ceno, pa prav tako. Priporočil bi ga vsem navijalcem, premislite pa o nakupu ventilatorja, saj bi bili rezultati z uporabo tišjega ventilatorja verjetno primerljivi (v ceno ventilator NI vključen -- izberite si najustreznejšega). O moči uporabljenega ventilatorja priča tudi podatek, da je bil chipset hladnejši in to kot posledica pihanja 80 mm Delte in ne razmer v prostoru, kjer je bila temperatura pri testiranju AX7 točno 21.5°C.

Thermalright AX7-6BS
Plusi Minusi
 • hlajenje
 • namestitev
 • cena
 • lastnost 80mm Delte - glasnost


Volcano 7

Ker se med to eksotiko ne znajdem najbolje in nisem vedel, kakšne bodo razlike v temperaturah, sem za primerjavo dodal enega najbolj znanih hladilnikov v Sloveniji, Volcana 7. Test Volcano 7 je na Slo-Techu že bil stestiran ter ga zatorej ne bom podrobno opisoval -- naj služi le za primerjavo!

Dosežena temperatura ni presenetljiva ter je dokaj dobra za 3000 obr/min ventilator. Še vedno se Volcano 7 lahko pohvali z dokaj tihim delovanjem, kar ima za posledico pač malo višje temperature.


Skupek

Vsi hladilniki so kvalitetni, odločitev pa spričo števila dejavnikov prepuščam vam. Najpomembnejša pa sta verjetno cena in glasnost, ki posledieno določita, koliko lahko iztisnete iz svojega procesorja. Za delovanje je dober tudi Evercool za 1500 SIT :-).

Hladilnike nam je prijazno posodil RedRat Store, za kar se jim zahvaljujemo.

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Thermaltake Volcano 7+

Thermaltake Volcano 7+

Koliko vas je, ki v upanju za hladnejšim računalom obupno žagate ohišja in potem poslušate neznosen hrup na račun nekaj pridobljenih stopinj? Toda veliko je tudi takih, ki vas obupni hrup moti in ne morete spati v isti sobi z računalom (tudi jaz ;-))! Zatorej se postavlja ...

Preberi cel članek »

RDJD P302

RDJD P302

[st.slika 41236] Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil. RDJD ...

Preberi cel članek »

Hladilniki na kupu

Hladilniki na kupu

Uf uf, kar naenkrat me je prešinilo. Pa saj smo stran, ki se prvotno ukvarja z navijanjem ter modificiranjem, zaboga! Zakaj potem že kar zajetno število mesecev nismo imeli kakšnega testa HSF (Heat Sink and Fan) enot? No, prišle so novembrske počitnice in z njimi veliko ...

Preberi cel članek »

Hladilniki na kupu II

Hladilniki na kupu II

Lansko jesen smo opisovali najhitrejše in najglasnejše procesorske hladilnike, po treh mesecih uporabe pa smo spoznali, da nam grejo že krepko na živce s svojim neutrudnim brenčanjem in to le zaradi tistih dodatnih 200 MHz. Mnogim je prekipelo in najbolj zagrizeni Slo-Techerji ...

Preberi cel članek »