» »

Hlajenje grafičnih kartic

Grafične ( in tudi druge, kot recimo zvočne, mrežne... ) kartice se že same po sebi precej grejejo. Na današnjih karticah so procesorji, ki so nekajkrat močnejši kot centralni procesorji računalnikov pred nekaj leti ( na SB Live! je prilotan procesor, katerega računska moč ustreza P90 procesorjem ). če pa so takšne kartice doma v overclockanih sistemih pa je segrevanje še večje, saj z overclockanjem notranjega vodila procesorja overclockamo tudi PCI/AGP vodilo. če pa vzamemo v obzir še, da je veliko grafičnih kartic mogoče dodatno overclockati, nam kaj hitro postane jasno, da so ti deli našega računalnika pogosto spregledani pri hlajenju.

Današnje grafične kartice imajo že namontirane kakšne OEM hladilne sisteme. Ti so lahko pasivni ( samo hladilnik ) ali aktivni ( hladilnik + ventilator ). Takšne hladilne rešitve pa so izpeljane na najbolj cenen in neustrezen način. Hladilniki so premajhni, stik med hladilnikom in čipom je slab... Zato si bomo pogledali, kako karticam zagotoviti ustrezno hlajenje. Možnih je več rešitev.

Prva stvar, s katero bomo zelo izboljšali hlajenje naših grafičnih čipov je, da zagotovimo ustrezen stik med hladilnikom in čipom. Prvo moramo poskrbeti za to, da sta hladilnik in čip popolnoma ravna. Kako to storiti, si preberite tukaj. Ko smo ju uspeli popolnoma zravnati, med njiju namažemo kako kvalitetno termalno pasto. Uporabimo lahko tudi termalni trak, ki pritrditev hladilnika zelo poenostavi, ampak ne omogoča tako dobre toplotne prevodnosti. Pri pritrjevanju termalnega traku moramo paziti, da ga nič ne gleda čez procesor, ampak je zaplata termalnega traku enako velika.

Druga možnost je, da na grafično kartico pritrdimo kakšen pošten hladilnik. Hladilniki, ki jih dobimo zraven grafičnih kartic namreč ne zadostujejo povsem za hlajenje, saj so ponavadi greeniji ali podobni majhnim črnim skropucalom ( Voodoo3 2000 OEM hladilnik ). Glede na velikost našega čipa si izberemo ustrezno velik hladilnik. Različne modele in oblike lahko najdete v vaši domači trgovini s potrošnim elektro-materialom. Pozorni bodite le, da ne kupite previsok hladilnik, saj le-ta potem utegne blokirati 2 ali več sosednji PCI reži. Hladilnik pritrdimo po navodilih iz prejšnjega odstavka. Takšna rešitev je malo boljša kot prejšnja.

Če smo si priskrbeli ustrezen hladilnik za našo grafično kartico pa lahko še poskrbimo, da se ta spremeni iz pasivnega v aktivnega. To storimo tako, da na njega pripnemo kakšen ventilator. Za večino kartic bodo kar ustrezni ventilatorji iz starih 486/Pentium/PPro računalnikov. če teh hladilnikov nimate, bo kakšen 40x40mm ventilator kar ustrezen. Tudi te verjetno lahko kupite v trgovini z elektro materialom. Takšna rešitev je dosti boljša, kot prejšnja in zagotavlja ustrezno hlajenje današnjih grafičnih/drugih kartic. Slaba stran je, da boste z njo izgubili sosednjo razširitveno mesto. Priporočljivo je, da vse druge kartice čimbolj oddaljite od hlajene kartice, da ventilator lahko "diha".

če potrebujete hlajenje večih kartic naenkrat ( Voodoo2 SLI, vroče SCSI kartice ) pa lahko uporabite naslednjo rešitev, ki si so jo izmislili pri 3DFXCool.com. Sestoji se iz dveh 80mm ventilatorjev, ki so pripeti na dve kovinski vodili. Vso enoto pritrdimo s pomočjo dveh vijakov na mestu, kjer privijačimo razširitvene kartice v našem računalniku. Ta rešitev ne blokira nobenega razširitvenega mesta in omogoča zadostno hlajenje večih vročih kartic. Še posebej je primerna za hlajenje kartic, na katere smo pritrdili pasivne hladilnike.

Vedite pa, da je aktivno hlajenje kartice same boljša rešitev, kot nakup takšne enote. Poleg tega je mogoče podobno enoto narediti v domači izdelavi. Potrebovali bomo kovinsko ploščico, ki jih uporabljamo za zapiranje odprtin na zadnji strani računalnika ( luknje za kartice ) in dva poljubno velika ventilatorja. Najboljše je uporabiti vsaj 80mm ventilatorje. V ploščico izvrtamo ustrezno velike luknje in ventilatorja pritrdimo. Ploščico potem pritrdimo na eno izmed za to namenjenih mest tako, da sta ventilatorja direktno nad karticami, ki jih hladimo. Da bi to dosegli, je možno, da boste vrh ploščice morali zviti za 90 stopinj ( odvisno od tipa ), ampak to ne bi smel biti prevelik problem.

Naslednji korak je nakup posebnega hladilnika, namenjenega hlajenju grafičnih kartic. Takšni hladilniki so najboljša, najelegantnejša, a na žalost tudi najdražja rešitev. Najbolj znani so TennMaxovi hladilniki Lasagna ter Stealth V3. Ti hladilniki uporabljajo patentirano TennMaxovo konstrukcijo. Hladilna rebra so zložena ena na drugo in ekstremno tanka. Hladilniki so ekstremno majhni, tihi in hladijo zelo dobro. Dobiti je mogoče več različnih hladilnih sistemov, modificiranih za skoraj vse kartice trenutno. Za pritrditev uporabljajo kvaliteten termalni trak.

Zelo dobra izbira je tudi GlobalWinov FA-420 hladilnik za grafične kartice. Sama enota je precej višja kot Lasagna hladilniki in bo tako pri namestitvi onemogočila uporabo sosednje razširitvene reže. Hlajenje je nekje na ravni Lasagne, mogoče malo boljše, predvsem na račun velikosti. Je pa GlobalWin cenejši kot Lasagna.

Za kakšno rešitev se boste odločili je odvisno samo od vas samih in od vaših finančnih zmožnosti. Z nekaj potrpljenja in dobre volje si lahko sami naredite hladilno enoto, ki bo presegala komercialne izdelke. Pa še ponosni boste lahko, da je izdelek delo vaših rok. Za nekaj dobrih idej o hlajenju Voodoo 3 grafičnih kartic pojdite sem.

Ko ste zagotovili hlajenje svojih ljubih grafičnih kartic pa se spomnite še na svojo zvočno kartico. Predvsem SB Live! zvočne kartice se ob zvišanem taktu PCI vodila lahko zelo pregrevajo. Malo domišljije in časa je vse kar potrebujete, da jih osrečite. Za dve ideji pa si poglejte spodnji sliki.

Sedaj je tudi primeren trenutek, da se spomnite, da vsi ventilatorji v sistemu le premikajo zrak znotraj ohišja. Zato je pomembno zagotoviti dobro prezračevanje sistema. Kako to storiti si poglejte tukaj.


Dodatek1:

Proizvajalci za pritrditev svojih hladilnikov na čipe kartic uporabljajo termalno lepilo, zato je odstranitev takšnega hladilnika kar velik problem. Pripomočki za odstranitev se razlikujejo od uporabnika do uporabnika, vendar bi jaz priporočal kakšen top izvijač ( seveda ne križni ). Preden se lotimo odstranitve je pametno kartico pustiti pri miru kakšen dan. Termalno lepilo se namreč pri višjih temperaturah strdi in še bolj poveže. Zato je kartico priporočljivo pustiti za kakšen dan na mrzlem mestu ( prosim, ne jih tlačit v zmrzovalnik! ). Kakšna dobro prezračevana soba bo v tem času ( zima ) kar ustrezala. Ko se je lepilo malo zmehčalo se hladilnika počasi in previdno lotimo z izvijačem ( lahko uporabite tudi nož za maslo ). Pri tem velja biti zelo pazljiv, saj preveč sile lahko privede do poškodbe čipa. Hladilnik počasi privzdigujemo enakomerno na vseh straneh. Po nekaj obdelave bi se moral ločiti od kartice. Problem, ki nastane po odstranitvni hladilnika je zajeten kos lepila, ki ponavadi ostane na čipu. Tega se je najbolje lotiti z britvico ali olfa nožkom. Pri ostrganju pazimo, da je britvica/nožek vedno pravokoten na površino čipa, saj bo drugače puščal praske. Ko smo tako odstranili večino lepila površino čipa očistimo s kakšnim alkoholom ali razredčilom. Površino lahko tudi rahlo zbrusimo, več o brušenju pa poglejte tukaj!

Ti4200@Ti4600+

Ti4200@Ti4600+

V svojem prejšnjem članku sem vam pokazal, kako s preprosto modifikacijo in malce sreče z navijanjem s svojim GeForce4 Ti4200 doseči hitrost njegovega hitrejšega brata -- Ti4600. Na pomnilniške module smo nalepili hladilna rebra, zbrusili procesorski hladilnik, GPU namazali ...

Preberi cel članek »

TennMax AGP Cooler

TennMax AGP Cooler

[st.slika 41229] TennMax je podjetje, znano predvsem po svojih patentiranih Lasagna hladilnikih. Lasagna hladilniki so izjemno majhni, toda zaradi izjemne sestave ( o tem več pozneje... ) hladijo enako dobro, kot precej ...

Preberi cel članek »

The Arctic Circle

The Arctic Circle

[st.slika 41268] Pred nekaj meseci so se na internetu pojavile prve slike čudnega okroglega hladilnika. Tisti, ki so ga preizkusili niso mogli verjeti, kako tih je ter kako dobro hladi za svojo velikost. Misteriozni hladilnik ...

Preberi cel članek »

Hlajenje veznega čipovja

Hlajenje veznega čipovja

Vezno čipovje ( VIA, LX, i810... ) je pogosto spregledano področje hlajenja, ki pa lahko zelo pripomore k stabilnosti našega overclockanega sistema. To čipovje je v bistvu srce matične plošče in se pri delu nemalo segreva. Kot ...

Preberi cel članek »

Aftermarket hladilniki

Aftermarket hladilniki

V marsikaterem članku sem že omenil besedno zvezo aftermarket hladilniki. To je oznaka za hladilne sisteme, ki niso proizvedeni s strani proizvajalca procesorja ali čipa, temveč s strani drugih podjetij. Aftermarket hladilniki ...

Preberi cel članek »