» »

Aftermarket hladilniki

V marsikaterem članku sem že omenil besedno zvezo aftermarket hladilniki. To je oznaka za hladilne sisteme, ki niso proizvedeni s strani proizvajalca procesorja ali čipa, temveč s strani drugih podjetij. Aftermarket hladilniki so ponavadi veliko boljši in ponujajo boljše hlajenje, kot pa hladilniki, ki jih dobimo zraven procesorja. Veliko je takšnih, ki so namenjeni posebej overclockanju. V tem članku si bomo pogledali nekaj podjetij, ki izdelujejo najboljše tovrstne izdelke. Podjetja so razvrščena po abecednem redu.


Alpha:

Alpha je podružnica Japonskega podjetja Microforge. Microforge se že dalj časa ukvarja z izdelovanjem hladilnih sistemov s svojo posebno tehnologijo, ki omogoča zelo fine in natančne izdelke. Na zahtevo Japonskih overclockerjev so začeli izdelovati tudi hladilnike, namenjene domačim overclockerjem. Glas o njih se je hitro razširil zunaj meja Japonske in kmalu je Alpha zablestela kot eno najboljših podjetij aftermarket hladilnikov. Slavo si je zagotovila predvsem z Alpha PFH6035 Socket370 ter Alpha P125 Slot1 hladilnikoma. Ta dva hladilnika še vedno veljata za eno najboljših ( če ne najboljšo ) rešitev za zračno hlajenje procesorjev. Prav tako se za njiju in druge Alphine hladilnike dobijo razširitvene enote s peliter elementi. Peltier elementi omogočajo dosti boljše hlajenje, bolj podrobno pa bomo o njih govorili v enem prihodnjih člankov! Edina negativna stran Alphinih hladilnikov je njihova visoka cena, ki pa je glede na kvaliteto izdelkov tudi pričakovana. Podjetje lahko najdete na internet naslovu http://www.micforg.co.jp/. Njihove hladilnike pa prodaja večina internet trgovin.


CoolWhip:

CoolWhip je podjetje, ki se je pojavilo nedavno. Specializirali so se za izdelovanje tehnično zelo dovršenih hladilnikov za procesorje. Ponujajo Socket7/370 ter Slot1/A zračne hladilnike ter tudi svojo linijo visoko zmogljivih vodnih hladilnih sistemov. Za svoje zračne hladilnike uporabljajo posebno tehnologijo, ki omogoča dosti večjo površino hladilnih reber pri manjši velikosti hladilnika. Vsi njihovi zračni hladilniki so izdelani iz bakra, kar še dodatno poveča njihovo učinkovitost. Izdelke prav tako odlikuje izjemna nadgradljivost, saj jih je moč preprosto nadgraditi s peltierji. Zaenkrat CoolWhip hladilniki niso dosegljivi zelo širokemu krogu uporabnikov, saj jih prodaja le eden distributer, in sicer Evropski ACDC. Domačo stran podjetja lahko najdete na www.coolwhip.dk.


GlobalWin:

GlobalWin je starosta aftermarket hladilnikov za domače računalnike. To je bilo prvo podjetje, ki se je spomnilo, da lahko zasluži več, če ponudi specializirane hladilnike za overclockane procesorje. Njihovi izdelki so revolucionalizirali overclockanje in ga iz garažnih delavnic redkih navdušencev prenesli v skoraj vsak dom. GlobalWin ponuja široko paleto, ki vključuje od hladilnikov za procesorje, preko namenskih hladilnikov za grafične in druge čipe, do celih ohišij, namenjenih overclockanju. Zadnje čase jim je na prste stopila predvsem Alpha, a definitivno niso odnehali in na trg prihajajo vedno novi GlobalWin hladilniki. Zadnji hit so Socket370 hladilniki FDP 32 in FEP 32, tako imenovani "Alpha killerji". Njihove izdelke poleg kvalitete odlikuje tudi izjemno privlačna cena! GlobalWin lahko najdete na http://www.globalwin.com.tw/.


RDJD:

RDJD je dokaj novo podjetje na področju računalniškega hlajenja, kljub temu pa je že dvignilo veliko prahu. Njihovi hladilniki uporabljajo "folded fin" tehnologijo, ki jim omogoča zelo dobre rezultate glede na velikost. Kljub temu, da RDJD nima nobenega visoko zmogljivega hladilnika, mnogi menijo, da je v folded fin in RDJD prihodnost hlajenja. Njihovi hladilniki so, poleg dobrih lastnosti, tudi izjemno poceni, kar samo še poboljša splošni vtis. Najdete jih na www.rdjd.net.


TennMax:

TennMax je, poleg GlobalWina, eno prvih podjetij, ki je ponudilo overclockanju namenjene hladilnike za procesorje. Njihovi TennMax P3 TF hladilniki za Slot1 P3 procesorje so bili izjemno popularni do prihoda Alphe in močnejših GlobalWinovih hladilnikov. TennMax pa se je najbolj proslavil s hladilniki, namenjenimi hlajenju grafičnih čipov. Njihovi Lasagna in Stealth grafični hladilniki uporabljajo patentirano "multileaf" tehnologijo, ki omogoča izjemne rezultate pri zelo majhni velikosti, kar je za hlajenje grafičnih kartic tudi pomembno. Njihovo domačo stran lahko obiščete na www.tennmax.com.

S tem smo prišli do konca tega pregleda. Poleg podjetij, ki sem jih naštel, obstajajo tudi druga, vendar zaenkrat še niso prav posebej omembe vredna. Z večino podjetij bom poskusil navezati stike in dobiti testne verzije njihovih hladilnikov, da boste lahko videli, kako delujejo v praksi. Do tedaj pa mi vaša vprašanja glede hlajenja lahko zaupate preko e-maila.

Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

TennMax AGP Cooler

TennMax AGP Cooler

[st.slika 41229] TennMax je podjetje, znano predvsem po svojih patentiranih Lasagna hladilnikih. Lasagna hladilniki so izjemno majhni, toda zaradi izjemne sestave ( o tem več pozneje... ) hladijo enako dobro, kot precej ...

Preberi cel članek »

ABIT BE6-II

ABIT BE6-II

[st.slika 41664] Čipovje: i440BX, HighPoint HP366 Možne zunanje frekvence: skoraj neskončne! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

Hlajenje veznega čipovja

Hlajenje veznega čipovja

Vezno čipovje ( VIA, LX, i810... ) je pogosto spregledano področje hlajenja, ki pa lahko zelo pripomore k stabilnosti našega overclockanega sistema. To čipovje je v bistvu srce matične plošče in se pri delu nemalo segreva. Kot ...

Preberi cel članek »

Hlajenje grafičnih kartic

Hlajenje grafičnih kartic

Grafične ( in tudi druge, kot recimo zvočne, mrežne... ) kartice se že same po sebi precej grejejo. Na današnjih karticah so procesorji, ki so nekajkrat močnejši kot centralni procesorji računalnikov pred nekaj leti ( na ...

Preberi cel članek »