» »

Sound Blaster Audigy

V mojih rokah se je znašel nov skupek elektronskih elementov, novi Sound Blaster Audigy. Ta nova Creativova pogruntavščina me je prijetno presenetila ter me pustila skoraj gluhega, toda zadovoljnega. Testiral sem dve različici tega zvočnega čuda. Audigy Player in Audigy Platinum. Kot verjetno veste, so Audigyji nasledniki Liveov iz Creativovih tekočih trakov, zato sta si kartici precej podobni. Kaj zadeva prinese novega na sluhovno sceno? Kaj vse ponujata oba modela? Kako se obneseta? Se splača razbiti prašička za nakup dotičnih zvočnih kartic? Vse boste izvedeli v sledečem testu.


SB Audigy Player

Ko odpremo črno škatlo z dobro znanim SoundBlasterjevim logotipom na njej in iz nje stresemo vsebino, nas morda le-ta kar malce razočara. V njej najdemo tri zgoščenke, dva kabla, kratka navodila za vstavitev Audigyja v računalo ter zvočno kartico. Kljub temu, da sem škatlo še večkrat potresel, ven ni padlo nič več. Kartica sama je precej velika. Obarvana je v lepo temno rjavo (bakreno) barvo ter se bohoti z zlatim napisom "SB Audigy - EAX AdvancedHD" v zgornjem desnem kotu kartice. Nikjer ni nobenih hladilnih reber, tako da lahko sklepamo, da se ne segreva veliko. In res se ne. Tudi po večurni uporabi ni bila kartica ali procesor na njej niti za 2°C toplejša od notranjosti mojega računalnika. Kabla, ki jih dobimo zraven, sta naslednja: kabel za digitalno povezavo vrtiljaka CD plošč ter 15-žilni kabel za MIDI oziroma priključek za igralno palico, ki ga vtaknemo v prazno razširitveno mesto v ohišju.

Ne bom vam zelo podrobno razlagal, kaj vse zadeva ima in česa nima, temveč se bom raje posvetil izkušnjam s tema karticama ter mojemu testu. Tako bom omenil le nekaj pomembnejših tehničnih podatkov, če pa želite izvedeti še več, pa oddeskajte na Creativovo stran in si tam preberite točne specifikacije.Lastnosti

 • Podpora DirectSound 3D, EAX, EAX2 ter novemu EAX Advanced HD
 • Vgrajen vmesnik SB1394 Firewire
 • 100dB razmerja signal/šum
 • 24-bitna ločljivost
 • 96kHz vzorčenje
 • podpora ASIO
 • vsi mogoči digitalni in analogni izhodi
 • zmogljiv 32-bitni procesor E-Mu 10K2
 • pozlačeni kontakti na izhodih ter vhodih


Izkušnje s kartico

Zeh zeh, specifikacije me vedno naredijo zaspanega... Raje si poglejmo, kakšen zvok ta ploščica spravi iz sebe. Moram reči, da me je, ko sem namestil gonilnike in ponovno zagnal Okna, pozdravna melodija dobesedno prikovala na stol. "Vau! Kakšen zvok," sem si rekel. Zelo čist, prostorsko določljiv, skoraj brezšumen ter nenavadno raznolik. Od grozno globokih tonov do zelo visokih, že skoraj piskajočih zvokov, ki pa še vedno niso nadležni. Takoj sem moral preizkusiti zadevo v akciji. Najprej sem odprl WinAMP. Zvok se precej razlikuje od tistega, ki ga proizvede moj malce zastareli MonsterSound II. Zelo je lep ter raznolik. Nato sem se šel igrat z nastavitvami. Zvoku lahko pridajamo vse vrste učinkov. Od različnih velikosti in oblik prostora, do zasedbe glasbil oziroma zvrsti glasbe ter različnih posebnih efektov, kot so karaoke, spreminjanje moških glasov v ženske in obratno ter podobno. Približno tako kot pri Liveu, toda bolj dodelano in lepše razporejeno. Nadalje imamo tu izločevanje motenj (šumov ter klikov) iz zvoka, vrtenje izvora zvoka okoli nas, pospešitve in upočasnitve hitrosti predvajanja, nastavljanja položaja človeka v sobi in podobno. Zanimivo ter celo uporabno.

Zelo prilagodljiv in enostaven za uporabo je Audigyjeva opravilna vrstica (taskbar™). Tu si preprosto izberemo, kaj bomo počeli in samodejno se nastavitve spremenijo v najbolj primerno kombinacijo za to početje. Tako, ko želimo gledati filme, lepo kliknemo, da želimo "watchati movie ;)" in takoj se vkjuči Dolby Digital (AC-3) ter izključijo vsi posebni efekti. Če želimo igrati igre, pač kliknemo "play games", kar karico preklopi na posebne EAX efekte. Te lahko nato enostavno zmanjšujemo, povečujemo ali izklapljamo. Vse se seveda da prilagoditi glede na naše zahteve in potrebe.

Need For Speed: Porsche sem imel v mislih, ko sem se zagledal v 911ko na mojem namizju. Nastavim na "igre" ter jo zaženem. Odlično! Avto je "rohnel v 3D", miza se je tresla ob pospeševanju, ušesa pa so me bolela ob zdrsavanju gum ter drsanju avtomobila po zaščitni ograji. Dobri efekti, čeprav morda malce pretirani. A nič bati, vse se da nastaviti.

Kaj pa Max Payne? Igram, igram in se praskam po glavi. Saj ni nič posebnega! Nič odbojev zvoka od sten, nič spremembe le-tega zaradi raznih preprek, nobenih dobro določljivih šviganj krogel mimo ušes, nič. Sicer vse prostrosko, toda zelo podobno mojemu staremu Diamondu, če ne še šlabše. Čudno. Zaprem igro ter opazim, da sem imel nastavljeno na "movies" (alien, nagrajen si bil z titulo "lamest of Slo-Tech" ;) --Sergio). Preklopim na igre ter vklopim največjo stopnjo učinkov. Skočim v igro ter uporabim bullet time. Slišim, kako me krogla skoraj oplazi po levem ušesu, ustrelim iz pištole v desni roki proti nasprotniku in zadanem steklenico na baru. Uff... :) Samo ušesa me malce bolijo.

Half-Life. Hodim po ogromni dvorani, koraki odmevajo po praznini, izstrelim iz pištole, naboj zadane v beton, tulec od naboja pa se mi skotali pod nogami. Realistično in zelo dobro pozicijsko določljivo, ter kar je najbolj važno, srhljivo in uživantsko. Tudi ko hodim mimo raznih omar, se zvok duši, saj za mano stoji omara, ali pa ne slišim sovražnika, ker stoji za za težkim kovinskim zabojem.

Programska oprema, ki jo dobimo zraven: Arturia's Strom, MixMeister 3.03, Unibrain S.A.'s FireNet 2.0 in igra Giants: Citizen Kabuto. Poleg tega dobimo še cel kup Creativovih programčkov, kot je EAX Goldmine Demonstration, Oozic Player, veliko predstavitvenih zvokov in podobno. Skratka, poln pehar vsega.

OK, Audigyja samo hvalim, kaj pa slabosti? "Samo" 32 3D kanalov, premlevanje zvočnih podatkov pri le 48 kilohercih in 16 bitih ter kakovost analognega izhoda (48kHz, 24-bit), kar je slabše od digitalnega (kaj pa ste pričakovali?). Prav tako so odsotni gonilniki za Windowse XP na CDju ter nekaj težav s tistimi, ki jih vunpotegnemo iz medmrežja (vozniki za Windowse 2000 in XP imajo še precej težav, toda prepričan sem, da jih bodo popravili). Kaj pa cena? 32.000 SIT ni mačji kašelj, čeprav Player ponuja veliko. Pa si oglejmo še Platinuma in se nato odločimo. Aja, pa še to - malce so se zafrknili pri podpori za le dva zvočnika v prostoru. Namesto da bi namestili zelo dobre algoritme za prostorski zvok na dveh zvocnikih od A3Dja, so sprogramirali nekaj svojega. Na žalost.SB Audigy Player Platinum

Škatla je tu malce večja in precej težja. Kaj je notri, da je toliko težja, vas zanima? Ven izvlečemo kartico, ki je popolnoma enaka tisti od Playerja. Tudi nobenega dodatnega vhoda nima, nič, niente, nada... Kaj pa ima potem, da je skoraj še enkrat dražja?

Hja, ima precej več kablov ter zanimivo škatlico, ki se, glej no glej, popolnoma prilega v razširitveno mesto za CD enote oziroma pekače in DVDje. Zadevi se reče AudigyDrive™, ki je zelo podobna enoti Live!Drive (pridevek za Live! Platinum), le da ima ta še dodan vhod za Firewire. Kaj je vse na tem "driveu"? En kup vhodov. Pa poglejmo kateri: S/PDIF IN,S/PDIF Out, Optical In, Optical Out, Aux In 2, Slušalke Out, Line In 2, Mic In 2, MIDI In, MIDI Out, infrardeč senzor za daljinski upravljalec in SB1394 priključek. Zraven sta še gumba za glasnost mikrofona in glasnosti izhoda za slušalke. In za kaj se to čudo uporablja? I, za kaj drugega kot za priklapljanje dodatnih naprav ter za upravljanje z glasbo na daljavo. Edino kar me moti, je izgled Drivea, saj prav kvari videz mojega računala (o, ti, ti, bogi... --Sergio).

Povprečen uporabnik, ki uporablja svojo zvočno kartico le za igre ter za glasbo, Platinuma nikakor ne potrebuje! No ja, morda za postavljanje pred prijatelji ter za izkazovanje svoje neskončne lenobe ob uporabljanju zelo uporabnega daljinskega upravljalca, ki zna skoraj vse.

Pa poglejmo, kaj vse lahko počnemo s tem čudom. Lahko ga uporabimo za skoraj čisto vse. Lahko prekljapljamo med že odprtimi programi, lahko le-te uporabljamo, spreminjamo nastavitve v njihovih menijih in podobno. Lahko nastavljamo glasnost, EAX učinke, prestavljamo pesmi, ugasnemo računalo in podobno. Z njim lahko počnemo res veliko, a vseeno smo omejeni, saj na primer ne moremo odpirati novih programov, pretikanje med že odprtimi programi pa je precej zamudno, ker moramo pritisniti tisoč-in-en gumb, da naredimo željeno.

Daljinec prikliče plavajoči meni (podobnega kot pri monitorjih) vsakič, ko pritisnemo na gumb. Le-tem lahko nastavimo barvo, prosojnost in čas prikaza, tako da vse oblikujemo po naših željah. Skratkam uporabna stvar za lenuhe (ki bi si za razliko v ceni med Playerjem ter Platinumom pravzaprav lahko omislili brezžično namizje) in postavljače.

Sam zvok ter učinki so enaki kot pri Playerju, le da je Platinum namenjen bolj zahtevnim uporabnikom ali pa "polprofesionalcem", ki veliko delajo z zvokom zaradi programov, ki so pridani. Ker je cena precej zasoljena (62.000 SIT), Platine ne priporočam igričarjem, tisti, ki pa se preživljate s tem, pa kartico verjetno že imate (ali pa posedujete profesionalen izdelek).

Tudi programska oprema, ki jo dobite poleg, je drugačna od tiste pri Playerju, saj so tu tudi bolj "resni" programi, manjka pa igra Giants Citizen Kabuto. Tako tu dobimo: IM Tuner, MixMeister, Arturia Storm, Unibrain FireNet, Steinberg Cubasis VST, Vienna SoundFont Studio 2.3 in Ulead VideoStudio 4.0 SE.Zaključek

Imate v računalu kakšno staro zvočno kartico, ki ima le en izhod za zvočnike in nic 3D zvoka? Ste si kupili dobre zvočnike in DVD pogon, pa ne uživate v filmih zaradi slabega zvoka? Pravi nakup za vas je Sound Blaster Audigy Player za 31000SIT, ki je več kot zadovoljiv za domačo uporabo.

Kaj pa če imate kartico Live! ali kakšno drugo kartico s 3D Zvokom, na primer nekaj z vortexom2? Priporočam, da kartico obdržite in je še ne menjate. Če imate komplet povprečnih ali slabših zvočnikov (štirje sateliti in nizkotonec), se vam ne splača menjati kartice, saj bi morali kupiti veliko boljši in dražji sistem zvočnikov, da bi izkoristili moč Audigyja. Tudi če imate dva zvocnika in morda nizkotonec ter kartico z Vortexom2, se ne splača menjati, saj da tak sistem precej boljše rezultate kot Audigy ali Live! z dvema zvočnikoma.

Poleg vsega pa Audigyjevih zmogljivosti ne boste mogli izkoristiti, če nimate res dobrih zvočnikov (po možnosti tistih z digitalnim vhodom), kot je na primer 5.1 surround sistem in podobno. To se pravi, da ne mečite denarja stran, če imate že sedaj dober sistem.

Kaj pa Platinum? Za domačo rabo zagotovo ne, saj je predrag. Za njegovo ceno dobite Playerja ter že kakšne dokaj v redu zvočnike. Moram pa reči, da mi je daljinec kar prirasel k srcu. No, odločitev je tako vaša.

Zahvaljujemo se podjetju Eventus d.o.o. (Tbilisijska 57b, Ljubljana, 01/200-3500), ki nam je kartici prijazno posodilo na test.

SB Audigy Player
Plusi Minusi
 • veliko izhodov, vhodov
 • firewire
 • zmogljiv procesor razbremeni osrednjega
 • Advanced EAX
 • programska oprema
 • 96kHz vzorčenje
 • gonilniki za w2000 in XP
 • cena
 • zgolj evolucija od Livea
SB Audigy Platinum
Plusi Minusi
 • veliko izhodov, vhodov
 • firewire
 • zmogljiv procesor razbremeni osrednjega
 • Advanced EAX
 • programska oprema
 • 96kHz vzorčenje
 • AudigyDrive
 • programi
 • daljinec
 • kablov en kup
 • gonilniki za w2000 in XP
 • cena
 • zgolj evolucija od Livea
 • grdi Drive
 • cena
 • cena
 • cena
Sound Blaster Extigy

Sound Blaster Extigy

Audigy. Zvok. Extigy. Zunanji zvok. Da, točno, Extigy je, poenostavljeno rečeno, zunanji Audigy. Zvočna kartica, ki jo sicer zatlačimo v prosto PCI režo, je dobila svojega oblečenega brata, katerega glavni namen in obenem tudi adut je to, da za njega uporabo ne bo potrebno ...

Preberi cel članek »

Audigy 2

Audigy 2

Tako, zopet je prišla na vrsto zvočna kartica. Tokrat je to velikokrat opevani naslednik Creativovega Sound Blaster Audigyja, ki je prinesel pravo malo revolucijo na področje računalniškega zvoka. Ponašal se je z novimi in izboljšanimi funkcijami ter lastnostmi, a ...

Preberi cel članek »

Primerjalni test zvočnih kartic

Primerjalni test zvočnih kartic

Zvočne kartice? "Saundblesterji" ane? No, pa pridemo že do prve nejasnosti v svetu računalniškega zvoka. Naj vam razjasnim težavico. Izraz "Sound Blaster" je registriran na singapursko podjetje Creative. To je isto, kot če bi se za izraz "procesor" uveljavil termin ...

Preberi cel članek »

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

DVD pogoni so se že precej razrasli in s tem je tudi gledanje filmov na DVDjih začelo dosegati vedno večje množice. Kot verjetno veste, je zvok na teh ploščkih zapisan z zelo visoko kvaliteto, katere pa ne moremo izkoristiti, če nimamo primerne zvočne kartice in ...

Preberi cel članek »

Kris Kringle svetuje

Kris Kringle svetuje

Božiček (ali pa Deda Mraz, vaš omiljeni sibirski psiho, pač, odvisno od običaja) vas bo letos verjetno zopet po stari navadi obiskal in vam prinesel goro daril. Saj vem, da si vsi želite najmočnejšega ultimativnega računalniškega pošastka, toda ...

Preberi cel članek »