» »

Altec Lansing ATP3

Nekega dne, že daleč tega, me je luni razveselil, da je navezal stik z nekim ameriškim podjetjem, ki proizvaja zvočnike ter cenejše rešitve za domače kinematografe. Ker so, vsaj tako izgleda, pri tem podjetju zelo zavedni ter celo vidijo nek potencial v online revijah, so mu poslali dva kompleta zvočnikov, Altec Lansing ATP3 ter Altec Lansing ACS56. Popolnoma zastonj. Vse, kar je bilo stroškov, je šlo v šparovček naše preljube države, saj zvočniki niso narejeni v Evropi ter so temu primerno ocarinjeni. V tem testu bom opisal samo ATP3 sistem, saj se ACS56, za razliko od ATP3, sestoji iz petih zvočnikov. ATP3 pa je "le" stereo sistem z globokotoncem. Pri Altecu so tudi obljubili, da nam bodo v bližnji prihodnosti poslali še ATP5, ki je, poenostavljeno rečeno, sistem s štirimi sateliti, ki so podobni satelitom iz ATP3 sistema, ter z veliko močnejšo globokotonsko enoto. Verjamem, da se sedaj že praskate po povrhnjici vašega prednjega možganskega režnja ter se sprašujete: "Kaj za vraga? ATP3, ATP5, ACS56, Altec Lansing? Pa jzst to nič ne vem in ne poznam!" Brez skrbi, vse vam bo čim jasneje razloženo v naslenjem delu. Ustavimo se še malo pri podjetju samem. Altec Lansing je v svetu znano podjetje, saj imajo v prodaji več kot 30 produktov, ki se bolj ali manj navezujejo na računalniški zvok. Tako njihova zakladnica zvoka premore 3 komplete stereo zvočnikov, 14 kompletov stereo zvočnikov z globokotoncem, 7 sistemov s štirimi zvočniki ter globokotoncem ter še bi lahko našteval. Na njihovih prodajnih linijah se je znašel celo mikrofon, ki izgleda ubitačno. Podjetje je torej veliko, znano ter razširjeno, a vseeno velika večina Slovencev zanj še ni slišala. Zakaj, ne vem. Izgleda, da se bodo morali slovenski uvozniki malo bolj pomujati, ter nam poleg produktov, ki jih poznamo ter so razširjeni (Cambridge Soundworks, Logitech, Teac...) ponuditi še to alternativo, saj je stvar poceni ter kvalitetna. A to je tema za naslednji odstavek. Šušlja se pa, da misli uvoz teh zvočniških enot prevzeti Netstore. Če se jim posreči - najlepša jim dala.

Torej, kaj za vraga je ATP3?

To zapleteno ter sofisticirano obrazložitev bom probal čimbolj poenostaviti, s slikicami in vsem potrebnim ;). Altec Lansing ATP3 izgleda takole:

 Po mojem skromnem mnenju vrhunec oblikovanja.

Po mojem skromnem mnenju vrhunec oblikovanja.

Komplet je sestavljen iz treh delov: globokotonca, aktivnega satelita ter pasivnega satelita. Aktivni satelit zato, ker ima na sebi še kontrole za glasnost, bas ter visoke tone. Satelita imata moč 12W vsak, globokotonec pa požre 18W. Precej malo, 18W za woofer. Kljub temu si upam reči, da tale globokotonec pusti Creativovega iz kompleta 2200 daleč za sabo. Povezava med računalnikom ter zvočniki poteka precej enostavno. Iz zvočne kartice pelje stereo mini banana do globokotonca, kjer se zvok ojača, se mu filtrira globoke tone ter pošlje ojačane visoke ter srednje tone v satelite. Standardno ter enostavno.

 Enostavna priključitev

Enostavna priključitev

Za razliko od levega zvočnika, k desnemu ne vodi samo navaden činč kabel, temveč kar zajeten kabel, ki ima PS2-like priključek. To desnemu zvočniku omogoči, da lahko prek njega nastavljamo vse potrebno, od glasnosti prek jakosti visokih do jakosti nizkih tonov. Po mojem mnenju je to izpeljano bolje, kot pri DTT 2200, saj je tam direktno iz wooferja vodila žica, na kateri je bil mali plastični potenciometer.

 Lepo in uporabno hkrati

Lepo in uporabno hkrati

Če ste opazili, sta satelita iz ATP3 sistema zelo ploska, debela le slab centimeter. Odgovor se nahaja v tem, da se baza zvočnika nahaja v debelem dnu, od kjer se potem tresljaji prenašajo na tenko membrano. Zvok je bil, kot bom obrazložil spodaj, navkljub neortodoksni izdelavi dober.

Testiranje

Testiral sem s tremi različnimi preizkusi: Občutek ob igranju, natančnost zvoka ter splošni vtis po tridnevnem poslušanju tega sistema. Za občutek ob igranju sem, se ve, igral igrico Quake III. Za natančnost zvoka sem se zatekel k isti zgoščenki, kot pri testu Cambridge Soundworksovih enot, Audiophile Sampler imenovani. Tridnevni splošni vtis je pa vključeval vse, od glasbe pri Winampu pa vse do DivX filmov.

Ker je ATP3 stereo sistem, tukaj seveda ne moremo govoriti o kaki prostorski predstavljivosti, tako da je Q3 služil je za ekstenziven test globokotonske enote. Rezultat je bil impresiven. Za 18W škatlico je globokotonec spravil iz sebe še in še basa. Da bas ni postal moteč je, vsaj v moji sobi, zadostoval bas že pri 25% jakosti. Efekti so bili za tak low-cost sistem prepričljivi ter realni. Ko mi je pod nogami eksplodirala raketa od bazuke, sem dobil občutek, da dejansko sem v igrici. Usklajenost s sateliti je bila tudi na mestu. Kakšnih pravih čudežev ne moremo pričakovati, a me je vseeno ta sistem za 99 USD več kot prepričal.

Od Quakea in potresa v sobi naprej k Audiophile Test Samplerju. Na zgoščenki je 6 pesmi:

 • David Johansen and the Harry Smiths - Well I've been to Memphis - za testiranje vokalov.
 • Friedemann - Passion and Pride - za testiranje instrumentov.
 • Friend'n Fellow - Forbidden Wine - poudarek na kitari.
 • Blues Company - Ring your finger through my hair - za test dinamičnosti zvoka.
 • Chary Antolini - Cha Cha Bonita - za testiranje bobnov.
 • Eiji Oue & Minnesota Orchestra - Denise Macabre - za test klasične glasbe.

Ja... Ostal sem brez besed. Še enkrat poudarjam, vse je gledano iz stališča, da je sistem vreden vsega 99$. Vokali so bili natančni, globok glas Davida Johansena je dobesedno preveval čez globokotonec, kitaro se je slišalo čisto ter razločno, bobni so bili odlično predstavljeni... Vse do klasične glasbe. Klasike pač ni poslušati na sistemu za 99$ ;). A ta greh z lahkoto odpustim, saj temu ATP3 tudi ni namenjen. Malo bi le pograjal spekter srednjih tonov, saj so jih na čase visoki toni preveč preglasili. Nekako mi ni in ni uspelo najti prave nastavitve v equalizerju. Ali pa postajam brljav ;).

Tridnevni preizkus, torej Windowsi z vsemi programi ter igricami, me tudi ni pustil mrzlega. Takole naj vam povem: Pri 10% poslušane glasbe sem odkril kak novi detajl, ki ga pri Teacih 240W ni bilo zaslediti. Tak primer je recimo Abba, ki se odlično poigrava s polifonijo. Le globokotonec je na čase bil preveč trd. Za omilitev tega efekta sem base pustil na 50%, a jih v Winampovem equalizerju zmanjšal. Tako je bil odpravljen še zadnji moteči element. Equalizer sem tudi shranil, povlecite si ga iz tega naslova.

 Izenačevalnik v Winampu za najboljšo kakovost zvoka pri ATP3

Izenačevalnik v Winampu za najboljšo kakovost zvoka pri ATP3

Zaključek

Ti zvočniki so pravo presenečenje. Predstavljajte si, samo 24000 SIT za zvok, ki ne bil pustil računalničarja hladnega. Vse slabosti, ki sem jih čez test naštel, pri tej ceni kar nekako zbledijo. Če upoštevamo tudi to, da izgledajo izjemno lepo, imamo zmagovalca. Škoda je le, da smo jih dali za nagrado ;). Verjamem, da nagrajenec, naš posojevalec sestre TESKAn (Sergio ti kar sanjaj), ob njihovem zvoku uživa. In prav je tako. To je prvi produkt, kateremu podarjam desetko, in s tem titulo "Priporočamo", saj za to ceno dobimo največ. Govoril sem.

Plusi Minusi
 • oblika,
 • kakovost zvoka,
 • cena
 • ODLIČNO razmerje cena /kakovost
 • Majhne anomalije zvoka pri globokih ter srednjih tonih, ki se jih da uspešno odpraviti
Audigy 2

Audigy 2

Tako, zopet je prišla na vrsto zvočna kartica. Tokrat je to velikokrat opevani naslednik Creativovega Sound Blaster Audigyja, ki je prinesel pravo malo revolucijo na področje računalniškega zvoka. Ponašal se je z novimi in izboljšanimi funkcijami ter lastnostmi, a ...

Preberi cel članek »

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

DVD pogoni so se že precej razrasli in s tem je tudi gledanje filmov na DVDjih začelo dosegati vedno večje množice. Kot verjetno veste, je zvok na teh ploščkih zapisan z zelo visoko kvaliteto, katere pa ne moremo izkoristiti, če nimamo primerne zvočne kartice in ...

Preberi cel članek »

Altec Lansing ACS56

Altec Lansing ACS56

[st.slika 41183] Altec Lansingovi ACS56 zvočniki niso prvi zvočniki tega podjetja, testirani na naši strani. Pred meseci smo testirali nizko cenovno rešitev z dvema zvočnikoma ter globokotoncem, ATP3 imenovano. Kot se je izkazalo, ponuja sistem ATP3 res dobro razmerje med zmogljivostjo ...

Preberi cel članek »

Creative SoundWorks 2200 DTT 2200 in DTT 3500 Digital

Creative SoundWorks 2200 DTT 2200 in DTT 3500 Digital

Standard Dolby Digital je pri nas prisoten že nekaj časa. V Sloveniji se je vse začelo pred leti, ko se je pojavil v kinematografih vzporedno s še dvema standardoma za 5.1 prostorski zvok: s standardom DTS in SDDS. Seveda smo bili vsi navdušeni, ko smo v kinu slišali, ...

Preberi cel članek »

Raport iz Portoroža

Raport iz Portoroža

Prva večja prireditev v režiji Slo-Tech Teama je uspešno za nami in vsi nesrečniki, ki se je niste mogli udeležiti ste tako obsojeni na to poročilce. Sicer to nikakor ne more pričarati vzdušja, ki smo ga bili deležni tam, toda vseeno se bom potrudil v tolikšni ...

Preberi cel članek »