» »

Creative SoundWorks 2200 DTT 2200 in DTT 3500 Digital

Standard Dolby Digital je pri nas prisoten že nekaj časa. V Sloveniji se je vse začelo pred leti, ko se je pojavil v kinematografih vzporedno s še dvema standardoma za 5.1 prostorski zvok: s standardom DTS in SDDS. Seveda smo bili vsi navdušeni, ko smo v kinu slišali, iz katere smeri leti avion, kam je švignil metek in tudi kje točno se nahaja sogovornik. Čez nekaj let sta se, s pojavom DVDjev, v domači kino preselila Dolby Digital ter DTS. SDDS je ostal domena kinematografov. S prisotnostjo dekoderja za DD ter ustreznega DVD predvajalnika smo to navdušenje preselili v domače loge. Tudi na nas, računalničarje, niso pozabili. Prvi rod zvočnih kartic Creative Sound Blaster Live! je imel dodan digitalni izhod, katerega smo lahko povezali na očetov dekoder ter sistem zvočnikov ter prek računalniškega DVDja uživali v prostorskem zvoku. Lahko smo si pa omislili Creativov sistem DTT 2500 digital ter ga priključili na digitalni izhod. Skladno z izidom novega rodu Creativovih zvočnih kartic, ki imajo vgrajen odkodirnik Dolby Digital, so Creativovci prenovili tudi njihove sisteme zvočnikov. Izšla sta DTT 2200 ter DTT 3500 Digital.

Creative DTT 2200:


Creative DTT 2200 je narejen kot zvočniški sistem, ki je rojen za Creative Sound Blaster Live! 5.1, saj nima vgrajenega odkodirnika za Dolby Digital. Stvar so Creativovi inženirji zasnovali dokaj enostavno. V zvočno kartico priklopimo tri stereo mini bananice (levi/desni, zadnji levi/zadnji desni ter center/subwoofer) ter jih priključimo v Creativov globokotonec. Ta woofer ima v sebi vgrajen ojačevalec signala. Ojačan signal se nato prek "činč" kabla ločeno dostavi do vsakega zvočnika posebej. Za sprednje zvočnike so trije metri kabla popolnoma zadosti, za zadnje je pa 5 metrov za moje pojme premalo. Torej, če imamo zvočno kartico, ki zna dekodirati DD 5.1 signal ter če si lastimo ta sistem zvočnikov, lahko za relativno majhen denar gledamo filme na našem računalniku s podporo DD 5.1. Ne bi moglo biti lepše. Eventus, podjetje od katerega smo si izposodili ta sistem, pa te dni drži posebno akcijo. Za 50.000 SIT pri njih dobite sistem DTT 2200 ter OEM izvedbo kartice Creative Labs Sound Blaster 5.1 DE. Celoten 5.1 sistem za ugodno ceno.

Vseh 5 satelitov je enakih. Zapeljivo majhne (luni: aha, na takšne ti padaš :)) črne škatlice (9x9x9 cm) zmorejo oddati 5 W RMS. Pa kaj, porečete, saj meni so prodali par 160W zvočnikov za 5000 SIT! Ne, ni tako. Sploh ni tako. Tista moč, ki je označena na računalniških zvočnikih, še zdaleč ni prava ter standardizirana. Proizvajalci jo uporabljajo kot trik pri prodaji. Recimo, moji 240W zvočniki imajo notri zvočniško enoto, na kateri piše "3 W RMS". Torej, ne pustite se zavesti. Teh 5 W je za sobo manjše velikosti popolnoma zadosti. Globokotonec porabi 17W RMS. Pod vašo mizo bo zasedel 20x16x16 cm, kar je relativno malo. Pohvalno je to, da je izdelan in lesa, kar mu daje lepši zvok ter izrazitejše base. V sebi nosi tudi ojačevalec za pasivne satelite. Za regulacijo zvoka pa Creative prilaga majhen črn volume gumb, ki sam po sebi ne deluje preveč impresivno, saj je narejen iz cenene plastike, ravno nasprotno od satelitov. Pohvalno je pa to, da lahko s tem gumbom zvočnike ugasnemo. Zelo lep je tudi napredek od sistema FPS 1000, saj je sedaj hvalabogu cel sistem obarvan črno, kar mu daje dosti bolj estetski videz. No, sedaj vemo vse podatke, ki bi nas utegnili zanimati. Čas je za testiranje!

Po priključitvi zvočnikov na zvočno kartico sem v nastavitvah izbral "5.1 output". Zvočnike sem testiral z naslednjimi filmi/igricami/zgoščenkami:

 • Za testiranje FPS dela ter moči globokotonca sem uporabil zelo "živo" igrico Quake III: Arena.
 • Dolby Digital del in vse povezano z njim sem testiral s filmom Armageddon na programskem predvajalniku PowerDVD 3.0.
 • Samo kvaliteto visokotoncev sem preizkusil z zgoščenko "Audiophile test sampler". Dobil sem jo na letošnjem sejmu zvoka kot darilo ob nakupu vstopnice. Na plošči je 6 izjemno kvalitetno posnetih pesmi (od vokalnih prek instrumentalnih do klasičnih). Prava Meka za vse, ki se ukvarjajo s testiranjem zvoka.
Quake3:

Dobra stran tega zvočniškega sistema je, da ni treba preklapljati med različnimi viri zvoka. Torej, če imamo na kartici omogočen izhod 5.1, nam za igranje Quaka ni treba preklapljati na "4 speaker mode". To kartica ugotovi sama ter temu primerno onemogoči center zvočnik. Quake III sem izbral zato, ker ima igrica kot sama veliko efektov s poudarjenimi basi. V nastavitvah sem izbral zvok višje kvalitete ter pričel z igro. Zvok je bil lep, ne preveč impresiven, kar je razumljivo, saj od zvočniškega sistema za tako ceno ne moremo pričakovati. Navkljub temu so pa ti zvočniki izustili dosti lepši zvok od mojega para 240W zvočnikov za 10.000 SIT. Motil me je tudi preveč izraziti globokotonec. Ko sem mu znižal jakost na samo četrtino najvišje, je bil zvok optimalen. Lepo usklajene visokotonce je lepo podprl nič več agresivni woofer. Prostorski zvok je ob pravilni postavitvi zvočnikov zelo natančen. Pograjal bi tudi to, da v škatli ni bilo stojal za zadnje zvočnike. Lahko jih samo dokupimo posebej.

Armageddon:

Na vrsto je prišel 5.1 del testa. Film Armageddon nisem izbral zaradi njegove "epske globine", tudi ne zaradi tega, ker Brucea Willisa raznese čez tričetrt vesolja, ampak zaradi njegovih prav hudo dobrih zvočnih efektov. Prvi problem sem pri tem filmu doživel, ko sem zagnal PowerDVD 3.0. Problem je bil, da v nastavitvah za zvok nisem nikjer našel nastavitve "6 speaker output". Zato sem se zatekel k programu WinDVD, v katerem je ta funkcija bila. Ker je bil tokrat globokotonec že nastavljen, je bil prvi vtis dosti boljši. Zvok je bil dober, a ne sapojemajoč, kar je seveda zaradi ugodne cene razumljivo. Woofer je svoj del opravil solidno. Center zvočnik, ki je pri standardu DD 5.1 rezerviran za vokale, je tudi opravil dobro delo.

Audiophile Test sampler:

S to zgoščenko pa lahko vidimo pravo vrednost zvočnikov! šele tukaj se izkaže kvaliteta ter usklajenost z globokotoncem. Na zgoščenki je 6 pesmi:

 • David Johansen and the Harry Smiths - Well I've been to Memphis - za testiranje vokalov.
 • Friedemann - Passion and Pride - za testiranje instrumentov.
 • Friend'n Fellow - Forbidden Wine - poudarek na kitari.
 • Blues Company - Ring your finger through my hair - za test dinamičnosti zvoka.
 • Chary Antolini - Cha Cha Bonita - za testiranje bobnov.
 • Eiji Oue & Minnesota Orchestra - Denise Macabre - za test klasične glasbe.

Pri igranju zgoščenk je v uporabi samo globokotonec ter sprednji par zvočnikov. Ker je na tej zgoščenki vsaka pesem poglavje zase, lahko zares opazimo prednosti ter slabosti. Največji problem je pa tukaj objektivnost, saj "ima vsak uč svojga malarja". Na žalost to velja tudi za ušesa. Zatorej vam bom tule povedal MOJE izkušnje, s katerimi pa ni nujno da se boste vsi strinjali. Žal. Moje izkušnje so pokazale, da so se zvočniki pri vsaki od pesmi izkazali povprečno. že spet je to seveda razumljivo, saj nadpovprečnosti od kompleta zvočnikov za 50.000 SIT ne moremo pričakovati. Vokali so bili lepi ter izraziti, instrumentalnemu delu je manjkala natančnost, bobne je globokotonec poudaril dokaj lepo, kvalitete pa pri igranju klasične glasbe na tem setu zvočnikov ne moremo pričakovati.

Zaključek:

Če vzamemo v obzir, da komplet zvočnikov v kombinaciji z Live Playerjem 5.1 stane 50.000 SIT, imamo pred sabo zelo poceni celovit komplet, ki vam lahko pričara 5.1 užitke na vaš računalnik. Seveda pa od takega kompleta ne moremo pričakovati izjemno visoke kvalitete. Dejstvo je, da so ti zvočniki dosti boljši od vseh navadnih noname zvočnikov, ki jih prodajalci prilagajo računalnikom, a vseeno grenak priokus ostaja. Malo je motil tudi preagresivni globokotonec, ki se ga je dalo z nastavitvami umiriti. Naslednja stvar, ki me je malo motila, je šum. Ker je v vseh računalnikih izjemno veliko EMI (elektronskih signalov, ki motijo delovanje drugih elektronskih naprav), so zvočniki ob 80% glasnosti in več pri popolni tišini spuščali nadležen šum. Za to vseeno ne gre kriviti zvočnikov, ampak zvočno kartico, ki bi jo bilo trebo izolirati od računalnika. A o tem v kakšnem drugem članku. škoda je tudi, da sistemu niso priložena stojala za zadnje zvočnike. Če pa odmislimo vse te majhne pomanjkljivosti vidimo, da imamo pred sabo zelo ugoden sistem, s katerim si pričaramo v našo sobo užitke, ki so bili pred leti dostopni le v kinodvoranah. Zatorej lahko nakup teh zvočnikov le priporočam.

Plusi Minusi
 • izjemne zmogljivosti za to ceno,
 • dokaj kvaliteten set zvočnikov,
 • enostavna povezljivost
 • ni stojal za zadnji par zvočnikov,
 • preagresiven woofer,
 • pojav šuma nad 80% glasnosti

Creative DTT 3500 Digital:

DTT 3500 ima vse. V zelo veliki škatli nas čaka: 2 para zvočnikov, center zvočnik, globokotonec, enota z dekodirnikom ter daljinski upravljalec. Povežemo ga lahko na malodane vse možne naprave z izhodom za zvok. Ta sistem lahko v končni fazi postavimo tudi v dnevno sobo kot low-cost izvedba domačega kina, a temu primarno ni namenjen. Ta sistem je namenjen povezavi z računalnikom in moram priznati, da mu ne gre očitati prav nič. Za vse, kar se tiče povezave zvočne kartice ter zvočnikov, je odgovorna enota, ki vsebuje vse možne vhode / izhode ter dekoder. Povezavo lahko izvedemo na več načinov, odvisno od tipa zvočne kartice v našem računalniku. Če si lastite kakšno od "arhaičnih" kartic, ki imajo samo 1 stereo izhod, povežemo le-ta izhod analogno z vhodom "Front Pair" na dekoderju. Če imate katerokoli od SB Live! kartic, povežete Digital Out s PS2-like vhodom na kartici, imenovanim "Digital DIN". Če hočete uživati tudi 4-point surround zvok, pa enostavno povežete "front out" s "front in" ter "rear out" z "rear in". Preprosto ko pasulj. Če si slučajno lastite DVD player, ki ima koaksialni digitalni ali pa celo optični izhod, brez skrbi. DTT 3500 vse te vhode ima. Do zvočnikov vodijo koaksialni kabli, in sicer 3 metre do sprednjih ter 5 m do zadnjih, ki so tudi tukaj za moje pojme prekratki.

Kot sem že omenil, temu sistemu ne manjka nič. Temu ustrezno sem v škatli našel tudi tripod stojala za zadnji set zvočnikov. Lahko jih sestavimo na dve možni višini, kabel je pa elegantno speljan po eni od treh nogic do tal ter od tam naprej v dekoder. Zelo lepo je tudi to, da so podstavki gumijasti, tako da ne drsijo po parketu. Edino, kar me je malo motilo je bila lahkost stojal. že manjši sunek bi lahko stojalo zvrnil na tla.

Sistem zvočnikov se od DTT 2200 razlikuje kar precej. Sateliti imajo tu moč 7 W RMS, najbolj pa izstopa center zvočnik. Pri DTT 2200 se center ni razlikoval od ostalih satelitov, tukaj pa nosi namesto 7W RMS kar 21W RMS, kar je edino pravilno, saj dialogi nosijo veliko težo v filmih. Velikost satelitov je enaka kot pri DTT 2200, torej 9x9x9 cm. Center je dimenzijsko večji, velik je pa 10x10x9 cm. Tudi globokotonec je popolnoma drugačen. Za razliko od DTT 2200 tukaj ne nosi bremena ojačevalca, zatorej do njega vodi samo en činč kabel. Velik je 20x25x37 cm, njegova moč pa znaša impresivnih 30 W RMS. Seveda je, tako kot njegov mlajši brat, narejen iz lesa. Vsi zvočniki so črne barve. Najbolj pa osupne dekoder. Lahko ga postavimo v stoječ ali ležeč položaj. Ko ga vklopimo, iz Volume gumba zasveti modra LED dioda, ki mu da zelo "cool" vtis. Sprednjo masko lahko tudi menjamo. Če nam srebrna ni všeč, jo lahko zamenjamo za črno. Vse je priloženo v paketu. V paketu so priloženi tudi vsi kabli, ki bi nam kakorkoli prišli prav za povezavo, tako da notri najdemo tudi optični kabel za povezavo z DVDjem ali zunanjim dekoderjem. Kako se pa izkaže zvok?

Zvok sem testiral z istimi programi/igricami/zgoščenkami kot DTT 2200. Torej: Quake III, Armageddon ter InAkustik Audiophile Test Sampler. že pri Quake III je bil občutek neverjeten. Lepi, a izjemno močni basi so tresli sobo, medtem ko sem se pomerjal proti botom. Za vsak metek posebej sem lahko slišal, iz katere smeri je priletel. Res neverjetno. To je moj užitek ob igranju Quake III popeljalo do naslednje stopnje. Tudi Armageddon je bil orgazmičen. Lep, izrazit center ki je zelo natančno reproduciral dialoge, so podpirali štirje sateliti, ki so ob izjemnih basih ustvarjali neverjeten učinek. O kakšni pomanjkljivosti ne duha ne sluha. Tudi pri maksimalni jakosti pri zvoku ni prišlo do popačenja, tisti zgoraj omenjeni šum, ki je pestil DTT 2200 je pa tu eliminiran, saj je sistem povezan prek digitalne povezave. Za vsak slučaj sem sistem povezal tudi analogno, a šuma ni bilo zaradi kvalitetno narejenega ojačevalca. Audiophile Test Sampler je samo še potrdil moje domneve. Levi ter desni zvočnik sta izjemno lepo odigrala vokal, instrumenti so bili čisti, basi pri bobnih pa zelo dobri. Le pri klasiki je bilo opaženo, da s sistemom za 100.000 SIT pač ne moremo doseči popolnosti. Torej, pri zvoku skoraj nič pripomb.

Zaključek:

To je zagotovo najpopolnejši računalniški zvočniški sistem pri nas. Creativovi inženirji so mislili res na popolnoma vse. Sateliti, ki odlično reproducirajo visokotonski spekter, center ki zajema tudi nižje tone zaradi realističnosti vokala ter globokotonec, ki doda piko na i. Z dekoderjem je moč nastaviti jakost vseh zvočnikov, čeprav so izkušnje pokazale da so najbolj optimalne njihove nastavitve. Z lepo oblikovanim ter lično majhnim daljincem lahko sistem nastavljamo tudi iz razdalje. Priloženi so vsi mogoči kabli, dekoderju pa lahko celo zamenjamo masko, tako da bi zelo težko govorili o "manjših pomanjkljivostih sistema". Edino, kar lahko štejem kot pomanjkljivost (kar v resnici ni) je to, da moramo na dekoderju izbrati, kakšno vrsto zvoka hočemo (Movie/5.1 Surround/Music), kar je pa razumljivo, saj dekoder ne more vedeti, kar hočemo. Res, za računalnik je ta sistem popoln. No, skoraj. Edina stvar, ki me moti, je cena. 99.900 SIT je za ta sistem vseeno le malo preveč. Verjamem pa, da se bo vseeno našlo kar nekaj vas, Slo-Techerjev, ki hočete imeti najboljše in vam ne bo škoda odšteti toliko fičnikov. Če bi bil ta sistem 20.000 SIT cenejši, pa res ne bi imel nič za pripomniti.

Oba sistema nam je na test posodilo podjetje Eventus Computers, ki se nahaja na Tbilisijski ulici 57b v Ljubljani, za kar se jim globoko zahvaljujemo. Če si hočete tudi sami omisliti katerega od teh sistemov, jih nemudoma pokličite na tel.št. 01 200 35 00.

Plusi Minusi
 • kvaliteta,
 • povezljivost,
 • lahko priključimo tudi na DVD ali zunanji ojačevalnik,
 • lična daljinska enota,
 • perfektno izdelana dekoderska enota,
 • ravno prav močni zvočniki,
 • odličen globokotonec
 • previsoka cena
Creative Inspire 5.1 Digital 5700

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

DVD pogoni so se že precej razrasli in s tem je tudi gledanje filmov na DVDjih začelo dosegati vedno večje množice. Kot verjetno veste, je zvok na teh ploščkih zapisan z zelo visoko kvaliteto, katere pa ne moremo izkoristiti, če nimamo primerne zvočne kartice in ...

Preberi cel članek »

Altec Lansing ACS56

Altec Lansing ACS56

[st.slika 41183] Altec Lansingovi ACS56 zvočniki niso prvi zvočniki tega podjetja, testirani na naši strani. Pred meseci smo testirali nizko cenovno rešitev z dvema zvočnikoma ter globokotoncem, ATP3 imenovano. Kot se je izkazalo, ponuja sistem ATP3 res dobro razmerje med zmogljivostjo ...

Preberi cel članek »

Altec Lansing ATP3

Altec Lansing ATP3

[st.slika http://star.slo-tech.com/testi/atlatp3/logo.jpg] Nekega dne, že daleč tega, me je luni razveselil, da je navezal stik z nekim ameriškim podjetjem, ki proizvaja zvočnike ter cenejše rešitve za domače kinematografe. Ker so, vsaj tako izgleda, pri tem podjetju ...

Preberi cel članek »

Audigy 2

Audigy 2

Tako, zopet je prišla na vrsto zvočna kartica. Tokrat je to velikokrat opevani naslednik Creativovega Sound Blaster Audigyja, ki je prinesel pravo malo revolucijo na področje računalniškega zvoka. Ponašal se je z novimi in izboljšanimi funkcijami ter lastnostmi, a ...

Preberi cel članek »

Primerjalni test zvočnih kartic

Primerjalni test zvočnih kartic

Zvočne kartice? "Saundblesterji" ane? No, pa pridemo že do prve nejasnosti v svetu računalniškega zvoka. Naj vam razjasnim težavico. Izraz "Sound Blaster" je registriran na singapursko podjetje Creative. To je isto, kot če bi se za izraz "procesor" uveljavil termin ...

Preberi cel članek »