» »

Dedek Mraz kupuje za Vas

Prazniki se nevarno približujejo, z njimi pa tudi občutek, da moramo kupiti nekaj zase in za bližnje, ki nam ga na vsakem koraku vcepljajo zlobni kapitalisti (na oni strani Luže že od konca oktobra). Tako smo na Slo-Techu pripravili prijazen članek, v katerem vam bomo poskušali svetovati ob vaših tehnološko usmerjenih nakupih.

Lotili se bomo večine najnujnejših komponent, ki sestavljajo povprečno domače računalo, pri vsaki pa bomo svetovali nakup komponent v treh cenovnih razredih. Najprej bomo opisali najcenejšo ponudbo, namenjeno brskanju po internetu, poslušanju glasbe in tipkanju seminarskih nalog, vmesno ponudbo za uporabnike, ki hočejo največ za svoj denar, in pa komponente za tiste, ki se navdušujejo nad najnovejšimi igricami in so za gladko delovanje ter najboljšo možno izkušnjo pripravljeni tudi dosti plačati.

Procesorji in osnovne plošče

V najnižjem cenovnem razredu je trenutno najbolj pametno kupiti katerega od AMDjevih Sempron procesorjev. Najslabše modele dobite že po smešno nizkih cenah, pozorni bodite le na podnožje, saj so na trgu tako izvedenke za Socket 754, kot tiste za AM2. Vašega ravnokar kupljenega Semprončka lahko posadite na katero od poceni matičnih plošč, recimo na Gigabyteovo GA-M51GM-S2G. Ta je kljub skromni ceni in generičnemu imenu opremljena z nForce 4 veznim čipovjem, integrirano 8-kanalno zvočno kartico Realtek in grafično kartico GeForce 6100, ki se z novimi igricami sicer niti slučajno ne bo znašela, vsekakor pa bo kos starim uspešnicam. Za zelo nizko ceno boste tako dobili dostojnen mlinček, kar pa je najpomembnejše – zaradi AM2 podnožja in prisotnosti reže PCI Express 16x boste lahko v prihodnosti ob morebitnem finančnem prilivu izvedli prehod na moderen, hiter sistem.

Tisti, ki vam po žepu bolj žvenketa, se lahko spogledujete z dvojedrnimi procesorji. Zaenkrat bomo ostali pri AMDjevih izdelkih, ki sicer niso v vrhu kar se tiče gole zmogljivosti, so pa glede na svojo ceno malo boljši od konkurence in zato ostajajo naš izbor v srednji kategoriji. Govorimo seveda o Athlonih 64 X2, tudi te boste, kot prej omenjene Semprone, tiščali na matične plošče s podnožjem AM2. Tu lahko zapravimo nekaj več denarja, zato si bomo privoščili izdelke s čipsetom nForce 570 (če se boste igrali z dvema grafičnima karticama, izberite izvedenko SLI), denar pa po potrebi odštejte še za dodatno opremo različnih oblik (vgrajena WiFi mrežna oprema, RAID kontrolerji, ...).

Kupcem, ki hočejo največjo zmogljivost, lahko trenutno nedvomno priporočamo le en procesor – Intelov Core 2 Duo. Glede na finančne zmogljivosti izbirajte med modeli E6300, E6400 in E6600, ki tiktakajo pri frekvencah 1,83; 2,13 in 2,4 Ghz, sprehod višje pa vam odsvetujemo, saj tam cene in frekvence žal ne naraščajo več sorazmerno. Raje se v pravem slotecherskem duhu odločite za navijanje – Intelovi trenutni prvaki imajo ogromno potenciala na tem področju. Pri izbiri matične plošče malo pozornosti ne bo odveč, Core 2 Duo procesorji so narejeni za Socket 775, ki pa je prisoten že nekaj časa, tako da zna biti kompatibilnost na ploščah s starejšimi veznimi čipi problematična. Pred nakupom vsekakor preverite, če izdelek podpira tudi novejše modele, priporočamo pa Intelove chipsete, ki najbolje delujejo v navezi s procesorji iz iste tovarne.

Grafične kartice

V spodnjem razredu je izbira grafične kartice relativno nepomembna. Če se ne boste ubadali z grafično zahtevnimi aplikacijami, poskusite nabaviti matično ploščo, na katero je grafikulja že integrirana, sicer pa izberite najcenejšo možno opcijo.

V kategoriji best-buy je trenutno za tiste z manj denarja najpametnejši izbor nVidiin GeForce 7600GS, na voljo je v različnih okusih, ki se razlikujejo po proizvajalcu, tipu hlajenja, številu izhodov in količini pomnilnika - izberite po želji. Če imate na voljo še nekaj deset tisočakov, vam bo zelo dobro služil 7600GT, stopničko više pa tudi GeForce 7900GT oz. 7950GT, ki se po svojih performansah kljub relativno ugodni ceni nevarno bliža najdražjim grafičnim karticam.

Na vrhu je zaenkrat osamljeno, ATI še ni predstavil naslednje generacije svojih kartic, medtem ko so izdelki nVidiine serije 8 že na voljo. Vsi z neomejenim budžetom ne razmišljajte preveč in si izberite enega od dveh modelov GeForce 8800, ki so zaenkrat dobavljivi pri nas.

GeForce 8800 GTX

Monitorji

Obdobje monitorjev s katodno cevjo je že zdavnaj mimo, novi modeli se (razen tistih za ozek krog profesionalcev) ne pojavljajo več in tudi cene LCDjev so nadvse nizke, zato menimo, da si morajo zaslone s tekočimi kristali privoščiti tudi najmanj premožni kupci. Zadnje čase je zelo popularen Samsungov model 920N, ki za zelo malo denarja nudi diagonalo 19 palcev in za povprečnega uporabnika zadovoljive specifikacije, načeloma pa so vsi zasloni v tej kategoriji precej podobni. Pred nakupom si oglejte izbran model v akciji, ampak pri brskanju po spletu najbrž nimate prevelikih pričakovanj.

V srednjem razredu se znajdemo v dilemi. Na eni strani imamo monitorje s kvalitetnimi matrikami, ki so zmožni prikazati neverjetno lepo sliko – tak je recimo Samsungov 971P (in starejši model 970P), po drugi strani pa so omejeni s povprečno ločljivostjo in nadležnim razmerjem stranic. Pogled na drugo stran nam razkrije večje, 20-palčne zaslone, ki se bohotijo z razkošnimi ločljivostmi, recimo Samsungov 204B (1600x1200) ali 205BW (1680x1050), žal pa njihove matrike niso tako kvalitetne. Glede na lastne potrebe se boste morali odločiti ali za večji delovni prostor in posledično večjo učinkovitost, ali pa za bolj kvaliteten prikaz slike, zanimiv kompromis nudi Philips 200WP7ES, ki je kljub velikosti (20,1“ widescreen) in posledično visoki resoluciji opremljen s kvalitetnejšo matriko.

Najzahtevnejši kupci bodo najbrž kar sami vedeli, kaj želijo kupiti, saj gre pri monitorjih za velike denarje. Zelo popularni so Dellovi izdelki, če se boste odločali za 24-palčni monitor, vsekakor izberite njihov UltraSharp2407WFP, petičneži pa se ne zadovoljite z ničemer, manjšim od tridesetih palcev, najsi bo to UltraSharp3007WFP, ali pa Appleov Cinema Display.

Periferija

Revežem spet ne znamo natančno svetovati, med cenenimi tipkovnicami boste najverjetneje najbolj zadovoljni s katero od Logitechovih, ampak pri opremi za par tisočakov tako ali tako ne morete pretirano zgrešiti. Izberite miško in tipkovnico, ki vam bosta najbolj vizualno ustrezali, po možnosti si izborite še kak dodaten gumb, ki prav pride pri brskanju po internetu.

Za malce več denarja je izbira precej bolj zadovoljiva. Med tipkovnicami so zadnje čase precej popularne tiste s prenosniškimi tipkami, kot je naprimer Logitechova UltraX (dobi se jo v več izvedenkah z dodatnimi multimedijskimi gumbi), vsekakor pa računajte na to, da vas bodo modeli v tem cenovnem razredu obdarili z mnogimi multimedijskimi gumbi, kolesci in lučkami. Ciljajte na Logitech ali Microsoft, dobijo pa se tudi zanimivo osvetljene vhodne enote iz tovarn Revoltec, Eluminix, Cooltek… Pri miškah je spet prvi Logitech – za skromen denar so vam na voljo sodobne brezžične miške, opremljene z dodatnimi gumbi in dobrim optičnim senzorjem – primer je recimo model LX7, tistim, ki bi raje kaj repatega, pa priporočamo izdelke iz Geniusove ERGO serije. Za mizerne cene boste dobili kar nekaj funkcij višjega razreda, namenjenih gamerjem. Morebiten ostanek denarja lahko porabite za podlogo, da ne boste glodalca mučili kar na mizi, zelo ugoden nakup je Steelpad QcK.

Igričarji se boste lažje odločili – za velik kup denarja je trenutno na voljo manjše število izdelkov. Precej znana je Logitechova tipkovnica G15, opremljena z dodatnimi igričarskimi tipkami (lahko jih sami poljubno programirate), LCD zaslončkom (omogoča prikaz praktično česarkoli v navezi z dodatno programsko opremo) in modro osvetlitvijo. Pred kratkim se je pojavila Razerjeva Tarantula, ki je prav tako obilno založena s prilagodljivimi tipkami, manjek LCDja in osvetlitve pa poskuša nadoknaditi z dockom za dodatke, možnostjo hkratnega pritiska velikega števila tipk (nič več piskanja, ko zaspite na lan-partyju) in tehnologijo HyperResponse, ki naj bi izboljšala odziv (če gre pri slednjem le za marketinški trik, se pred nakupom pozanimajte sami). Tradicionalisti, ki bi radi le dobro tipkovnico brez nepotrebnih funkcij, si privoščite SteelKeys 6G, zanimiva alternativa pa so tudi izdelki iz Saitekovih proizvodnih trakov in v tujini zelo popularen Zboard z zamenljivimi tipkami za različne igre. Na področju mišk je izbire nekaj manj, v igričarskem razredu izberite med Razer Copperheadom, Logitech G5 in Microsoft Habu, poslovnežem pa priporočamo novejši Logitechov izdelek MX Revolution. Klasiki lahko počakate na Razerjev DeathAdder ali pa se odločite za Microsoftov IntelliMouse Explorer 3.0, igričarsko legendo, ki je pred kratkim doživela preporod in je na voljo po ugodni ceni. Mera ne bo polna, če ne boste med svojo opremo vključili še kvalitetne podloge za miško, v visokem razredu je prvak še vedno Icemat (pazite le, ko ga boste poskušali spariti z laserskim glodalcem, saj se včasih pojavljajo problemi), za veliko prostora in malo denarja pa sta na voljo Razer Mantis Speed in Control. Za češnjo na vrhu torte bo poskrbelo še držalo za miškin kabel, že dolgo se dobi Mouse Bungee in novejši produkt s podobno funkcijo Razer Armadillo.

Napajalnik, ohišje in pomnilnik

Vseh krasnih novih komponent, še posebej, če boste posegli po dragih različicah, seveda ne morete namestiti v vulgarno ohišje za pet tisoč tolarjev. Če boste računalo dodatno prisilno hladili, boste kot posledice nekvalitetne izdelave deležni prijetnega šklepetanja delov ohišja. Spodnji razred ohišij tako za domovanje primarnega računalnika ni vreden niti ogleda, kaj šele nakupa, zato si vsaj oglejte (da boste vedeli kaj zamujate) odlično zamišljena in zelo kvalitetno izdelana ohišja, ki jih lahko že nekaj časa kupite pri nas. Za vse, ki sestavljajo HTPC sisteme, so na voljo pravšnja, ki ne bodo odstopala od komponent v dnevni sobi. V srednjem razredu je precejšnja gneča, še vedno pa se skoraj vsi proizvajalci pri notranjem dizajnu zgledujejo po slavnem Chiefteku. Odločite se torej glede na vaše estetske preference in funkcionalne potrebe. Med dražjimi ohišji priporočamo izdelke podjetij Silverstone (bivša ekipa Coolermaster) in Lian Li (pri nas so žal na voljo samo vstopni primerki). Tudi ostala velika imena nudijo v zgornjem razredu posamezne zanimive modele (npr. Coolermaster Stacker 830 in Thermaltake Kandalf), tako da se boste morali spet odločiti predvsem glede na vaše potrebe - recimo tiste po prostoru za vgradnjo vodnega hlajenja.

Nekvaliteten napajalnik je pogosto neodkrit vir čudnih težav - naključnih ponovnih zagonov, zamrznitev... Požrešne komponente zahtevajo veliko energije in stabilne linije, česar pa lahkokategorniki (dobesedno) ne zmorejo dostojno zagotavljati. Na našem forumu med predlogi za nakup napajalnika že nekaj časa prevladuje Enermaxova družina Liberty in produkti podjetja Seasonic.

Pri pomnilniku ni kaj dosti razmišljati. Diskusije na forumu kažejo, da se vse več uporabnikov odloča za 2 GB, redno v 2x1 GB konfiguraciji (Vista je požrešna). Če resnično nimate denarja, bo moral zadostovati tudi samo gigabajt, ampak s prihodnostjo v mislih ga kupite na eni palčki.

Vsi nasveti v članku so plod znanja Krisa Kringla ter se nanašajo na trenutno ponudbo trgovin Severnega pola. Vsakršno nestrinjanje bralcev je zgolj posledica tega, da slednji niso pravljična bitja in so zato bistveno manj izkušeni.

Test mišk

Test mišk

Ob nakupu novega računalnika se vsi najbolj posvečamo drobovju. Kako hiter bo procesor, kakšna bo kapaciteta pomnilnika in koliko milijonov trikotnikov bo znala premetavati grafična kartica so ponavadi poglavitna vprašanja, ki se nam podijo po glavi, redkeje pa se vprašamo o ostalih komponentah. Najbolj ...

Preberi cel članek »

Andreas Ditt - Intervju

Andreas Ditt - Intervju

Slo-Tech: Nam lahko za začetek poveste nekaj o sebi in svojem delu pri Gainwardu? Andreas Ditt: To ni pretirano zanimivo. Odgovoren sem za prodajo v nekaterih državah predvsem vzhodne in jugovzhodne Evrope, kjer iščem nove stranke in sodelujem z obstoječimi, občasno ...

Preberi cel članek »

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Kaj kupiti (2. del)

Kaj kupiti (2. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Deda Zmrz svetuje

Deda Zmrz svetuje

Pozdravljeni, otroci moji! Leto je naokoli in jaz se vesel vračam, ker bom lahko spet obdaril vse željne računalniških komponent. V zadnjem letu se je veliko spremenilo, kar pomeni, da morate prebrati, kar vam priporočam kot izkušen stari maček v nakupovanju v času ...

Preberi cel članek »