»

Članek za sprostitveno branje

Slo-Tech - Res mi postane kar toplo pri srcu, kadar kdorkoli od naših uporabnikov napiše kaj svojega, kakšno izkušnjo, modifikacijo ali test ter odda članek v objavo. Tokrat je članek o tem, kako v sprednjo stranico vgraditi dva ventilatorja za dodatno hlajenje trdih diskov, spisal totimato. Članek je bolj kratek, a s pomočjo slik zadane bistvo. Kliknite za branje. Lepa popestritev sneženega konca tedna, kajne?

1 komentar

Halo opisan!

Voodoo Extreme - Igra Halo je na računalniški sceni povzročila kar nekaj prepiha - predvsem zaradi izjemno lepe grafike, ki je bila po slikah sodeč tako čudovita, da je že vse skupaj mejilo skoraj na sanje. Razne računalniške navdušence je že skoraj pobralo od nestrpnega pričakovanja, vendar pa je skupinico medtem prevzel Microsoft in povedal, da bo Halo eden izmed temeljnih iger za Xbox. Smo PC-jaši s prehodom igre na Xbox kaj zamudili? Sodeč po opisu igre na Voodooextreme veliko, saj opisovalec daje igro po pomembnosti pred legendarni Half-Life ki je kljub vsem Max Paynom, Operation Flashpointom, Red Factionom, ... še vedno najboljša streljanka, kar jih je bilo na PC-ju. Opisovalec pravi, da igro enostavno morate imeti, če si lastite Xbox. Ali se bo Xbox prodajal zaradi Haloja? Bomo videli.

4 komentarji

ATI-jevi gonilniki drugič

FiringSquad - Razne razprave okrog ATI-jevih Radeon 8500 gonilnikov, ki v nekaterih igrah (Quake 3) povzročijo kar opazen pospešek, so ljudi razdelili na dva tabora - na tiste, ki zagovarjajo ATI-jevo teorijo, da so vse skupaj samo optimizacije, ki še kako koristijo končnemu uporabniku in na tiste, ki menijo, da ATI goljufa kot le kaj. Stvar je postala tako vroča, da so številne strani povabile ATI-jeve uslužbence na razne intervjuje, katerih osrednja tema so bili seveda "pohitreni" gonilniki. Če je verjeti raznim ATI-jevim predstavnikom, potem gre res le za optimizacije zaradi katerih igra teče hitreje. Poleg tega pa zaradi povečane hitrosti igra ne izgubi na kvaliteti slike (najlažje je pridobiti hitrost tako, da pisci gonilnikov preko le-teh zmanjšajo podrobnosti v igri in voila, že imamo večje število FPS). Vprašanje je samo, če ATI optimizira še kakšne druge programe, kot samo Quake 3. In zakaj so se ATI-jevci spravili ravno na Quake 3? Odgovor je preprost: zato, ker je ta igra še vedno...

3 komentarji

Mini ITX plošče

The inquirer - Skozi ne tako dolgo oddaljeno prihodnost smo videli ogromno različnih matičnih plošč, ki so opravljale isto funkcijo, vendar pa so bile izdelane v različnih formatih. Pionirji na tem področju so bile zagotovo plošče AT, ki smo jih videvali v sistemih s procesorjem 486. Sledile so plošče ATX, ki so svoj pohod pričele s pojavom procesorjev Pentium, microATX, ki so bile samo malce bolj oskubljene plošče ATX in flexATX, ki so bile najbolj "revne" plošče kar ste jih lahko kupili. Seznam formatov plošč sicer ni popoln, saj smo pozabili omeniti plošče NLX, ki so manjši posebneži, saj ste za take primerke potreboval posebno majhno ohišje, možno pa je tudi, da so se pojavile še razne druge oblike, ki pa niso nikoli masovno prodrle na širši trg. Kot da različnih oblik ni dovolj, so se Viaši odločili, da za svoj procesor C3 ponudijo še eno - mini-ITX. Te plošče bodo poznane kot ene izmed najbolj osiromašenih primerkov, saj bodo gotov še manjše in bolj natlačene kot flex-ATX izvedenke. VIA je...

0 komentarjev

EAX tudi v nForcu

The inquirer - "Končno spet nekaj časa za novice", reče sly in se odloči, da spiše nekaj novic.
Že dalj časa se lahko čudimo Nvidiini novi pogruntavščini, ki sliši na ime nForce in bo najverjetneje postala precej priljubljen izdelek, ki bo že tako odličnim AMD-jevim Athlonom dal novega poleta. Kljub pestri paleti funkcij, pa ima nabor manjšo pomanjkljivost, ki bo prizadela predvsem igričarje, ki radi uživajo v prostorskem zvoku - najnovejši gonilniki še vedno ne podpirajo Creativove knjižnice EAX (Environmental Audio Extension), ki je v igrah skozi čas postala de facto standard. Zaenkrat še ni uradnih podatkov o vključitvi EAX-a v nForce, vendar se govori, da se nekaj premika v tej smeri in da bo Nvidia poizkušala narediti vse, da zadovolji kupce.

0 komentarjev

Primerjava Win XP in 2000

The Register - Kot poročajo na Registru, so se na The Tech Reportu spravili k testu performanc omenjenih sistemov. Tako so prišli do zaključka, da je na pisarniški ravni XP boljši, medtem ko pa pri grafičnih programih in pa igrah razlika sploh ni opazna.
Poleg tega so kot zanimivost v test vključili še po mnenju večine neuporabne Win Me, ki pa so se na presenečenje izkazali dokaj enakovredni obema profesionalnima sistemoma. Končna ocena je sicer stvar posameznika, se je pa na test pojavilo že nekaj kritik glede pomnilnika in pa izbire procesorja (ja, bil je Athlon).
Sicer pa, povzetek članka je tule, sam, zelo dolg, članek pa tukaj.

9 komentarjev

Bojkot interneta na Irskem

The Register - Medtem, ko Slovenceljni resda postajamo vse bolj 'Kekci' (tokrat v pomenu 'pogumnega rešitelja') na področju IT oz. interneta ter nas Telekom prepričuje, da smo v samem vrhu informacijskega razvoja, pa se irski kolegi pripravljajo na stavko: naslednji teden cel dan ne bodo uporabljali telefonov ter interneta, lastnike spletnih strani pa naprošajo, da za ta dan svojo spletno stran zamenjajo z opozorilom o klavrni situaciji oz. manjku ugodnih (beri: skoraj zastonjskih) ponudnikov dostopa do interneta. Stavka je tudi posledica preložitve trženja DSL dostopov. Klik!

Siol nas prepričuje, da je ADSL hitrejši. Na Telekomovi zastonjski številki pa me gospod prepričuje, da je ADSL trenutno moč dobiti le v Ljubljani ter da gre širitev 'bolj počas'. Obljubam izpred pol leta, da se bom na ADSL lahko naročil (oz. ga dobil) že v '2. polovici letošnjega leta' pa itak nisem preveč verjel. 'boga gmajna.

11 komentarjev