»

Posnetki: pristanek Curiosityja uspel

Toplotni ščit po ločitvi od roverja med pristankom.

NASA - Včerajšnji pristanek roverja Curiosity na Marsu je uspel, kar je eden največjih uspehov vesoljskega programa v zadnjem času. Sicer je NASA na Mars uspešno poslala že tri roverje, a so bili vsi relativno majhni. Curiosity je prvi večji rover, ki so ga uspešno poslali na Mars (petkrat večji od prvega roverja in dvakrat daljši od Spirita in Opportunityja). Pristanek je bil silno zapleten in tvegan, a je uspel brez najmanjših težav, kar je inženirje v kontrolni sobi razveselilo kot majhne otroke (glejte spodnji videoposnetek okrog 5:30). Pristanek je bil zelo mehak, saj se je rover površja dotaknil s hitrostjo 0,6 m/s.

Curiosity je uspešno pristal v kraterju Gale s polmerom 155 kilometrov, blizu vznožja pet kilometrov visoke vzpetine. Njegov kurz je 112,7°,...

53 komentarjev

Britanski Amazon proda več e-knjig kot papirnatih

vir: BBC
BBC - Prodaja e-knjig je dosegla nov pomemben mejnik, in sicer je presegla kombinirano prodajo papirnatih knjig s trdimi in mehkimi platnicami v Veliki Britaniji (prodajo knjig s trdimi platnicami so že zdavnaj presegli). Kot so sporočili iz britanskega odseka Amazona, sedaj za vsako prodano klasično knjigo prodajo 1,1 e-knjige, pri čemer brezplačnih e-knjig sploh niso šteli. Če bi jih bili, bi bila razlika še večja.

Po eni strani ne gre za nič novega, bodo dejali ciniki, saj se je v ZDA to zgodilo že lani. To je res, vendar pa je pomembna relativna hitrost. Medtem ko so Američani potrebovali štiri leta od izida Kindla, da so e-knjige začele prednjačiti, je Britancem to uspelo v dveh letih. A vsi nad dosežkom niso navdušeni.

Vedno pogosteje je slišati, da e-knjige...

22 komentarjev

Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware

Channel Register - Kot zdaj vemo, je Microsoft svojo Surface tablico razvijal v precejšnji tajnosti, tako da zanjo do predstavitve niso vedeli niti njegovi poslovni partnerji (OEM-i), katerim jim je bila do sedaj prepuščena prav vloga priprave strojne opreme za poganjanje Microsoftovega operacijskega sistema. Redmondov vstop v izdelavo lastnega hardwara je tako dvignil nemalo obrvi, podobno kot Googlov nakup Motorole Mobility v Android ekosistemu - Samsung počasi postaja zaskrbljen, da bo MM tako ali drugače priviligirana, zato naj bi se odkrito spogledovali tako s Tizenom (ex MeeGo oz. Maemo) kot tudi Blackberry OS 10 kot možnima alternativama.

Najbolj živčen od Microsoftovih partnerjev je zgleda Acer. Njegov šef za Evropo,...

175 komentarjev

Samsung Galaxy Note 10.1 še ta mesec

The Verge - Kdor je dvomil o skorajšnjem izidu novega Samsunga Galaxy Note 10.1, ga bo precej prepričala pobegla reklama in specifikacije nove tablice. Novinec bo na voljo še ta mesec, že danes pa je znano, kaj nam bo prinesel.

Poganjal ga bo četverojedrni ARM-jev procesor Exynos z 1,4 GHz, ki mu bosta družbo delala 2 GB pomnilnika. Vse skupaj bo upravljal Android 4.0. Ali bo 10,1-palčni zaslon tipa Retina, še ni znano, najverjetneje pa ne bo. Ko so ga prvikrat predstavili februarja na MWC-ju v Barceloni, so govorili o dvojedrniku in gigabajtu pomnilnika, a se je očitno tablica vmes poredila. Podpiral bo Wi-Fi...

59 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Applov Mountain Lion prenaglo prazni baterije

Zdi se, da Puma zaspi hitreje od Leva

Slo-Tech - S skorajda vsako novo verzijo programske ali strojne opreme se na mobilnih napravah pojavijo očitki, da je bodisi avtonomija krajša bodisi se baterije polnijo prepočasi. S temi očitki se je moral soočati Microsoft ob izidu Windows 7 in Apple ob izidu iPada 3, ki da se je polnil prepočasi. Zadnji spodrsljaj je bil iPhone 4S, kjer je Apple priznal, da se naprava prazni prehitro. Z novo verzijo operacijskega sistema Apple Mac OS X 10.8 (Mountain Lion) se zgodba ponavlja.

Na internetu že dober teden krožijo pritožbe uporabnikov nove verzije Mac OS X, da njihovi prenosniki z njo zdržijo občutno manj kot s staro. Prizadeti niso vsi uporabniki, a je njihovo število visoko. Anketa na engadgetu kaže, da približno polovica...

20 komentarjev