»

Imeni Blogger in Picasa se poslavljata

Google+ se je v izredno omejeni obliki že izkazal kot neprimerno uspešnejši projekt od propadlega Buzza

vir: HotHardware
HotHardware - Google je po nakupu storitev Picasa in Blogger obdržal prvotni imeni ter jih zgolj pridružil svojemu portfejlu storitev. Tako je v primeru Bloggerja že od leta 2003, ko se je zgodil Googlov prevzem ustvarjalcev Pyra Labs, v primeru Picase pa od leta 2004, ko je Google storitev odkupil od ustvarjalcev Idealab. Po osmih oz. sedmih letih se obe imeni očitno poslavljata, saj bosta dobila svoj delež Googla - Picasa bo postala Google Photos, Blogger pa Google Blogs.

Razlog za to naj bi se skrival v omejeni splavitvi Google+ (nedavno je prišlo do drugega vala sprejemanja novih članov, kjer so na svoj račun prišli lastniki še neaktiviranih povabil) oz. v pripravah na popolno odprtje, ki se napoveduje za 31. julij. Do takrat naj bi namreč Google poenotil poimenovanje vsaj nekaterih svojih storitev, kar...

27 komentarjev

HTC je prevzel proizvajalca grafičnih čipov S3 Graphics

X-Bit Labs - Pred leti je bilo podjetje S3 uporabnikom osebnih računalnikov mnogo bolj poznano, kot danes, ko kraljujeta praktično le še nVidia in AMD, seveda pod nadzorom pravega kralja z vidika tržnega deleža grafičnih čipov, Intela. Dolgih 10 let nazaj je S3 prevzela VIA, ki je njihove grafične čipe v zadnjem času uporabljala skorajda izključno v svojih majhnih, varčnih platformah do velikosti Mini-ITX. Podjetje S3 Graphics je z včerajšnjim dnem dobilo novega lastnika, to pa je nekoliko presenetljivo postal HTC, dobro znani proizvajalce mobilnih telefonov. Prodaja je vredna 300 milijonov dolarjev, od česar bo slabo polovico, 147 milijonov dolarjev, prejela VIA, preostanek pa drugi lastnik podjetja S3, WTI Investment International, s pomočjo katerega je VIA dokapitalizirala S3 leta 2005.

Razlog za HTC-jev nakup se najverjetneje skriva predvsem v naboru patentov, ki jih ima v lasti...

11 komentarjev

Zasebni Google Profiles bodo ukinjeni in pobrisani

vir: ZDNet
ZDNet - Google je ob predstavitvi socialne storitve Google+ napovedal tudi spremembo Google Profiles, ki so jih predstavili aprila 2009. Takratna ideja je bila ustvariti centralni profil na Googlu, s katerim bi uporabniki lahko laže nadzorovali, katere podatke o njih pri iskanju izvrže Google. Profili so bili lahko javni, tako da so podatke v njih lahko videli vsi (maja je to izkoristil nizozemski študent in za pisanje svoje doktorske disertacije nabral več milijonov javno objavljenih elektronskih naslovov), ali pa zasebni.

Prav slednji so s predstavitvijo socialnega omrežja Google+ postali nepotrebni, saj njihovo funkcijo opravlja Google+ neprimerno bolje. Kdor se je včlanil vanj, je tako ali tako opazil,...

12 komentarjev

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev

IBM Watson kot prodajni svetovalec

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je premagal vse človeške tekmovalce v igri Jeopardy in začel študirati medicino, bo postavljen pred nov izziv. Poizkusil se bo v vlogi prodajalca oziroma svetovalca za stranke in pa pomoči uporabnikom.

Zamisel je logična. Prodajalec bi moral v idealnem primeru vedeti vse o vseh izdelkih, ki jih prodaja, a to jasno ni mogoče. Zato se včasih (ali pa tudi pogosto) zgodi, da na vprašanja potencialnih kupcev ne more odgovoriti in kupčija gre po zlu. Tu bi sposobnosti Watsona prišle zelo prav, saj ga lahko napolnimo z vsemi znanimi podatki o vseh prodajnih artiklih. Prvi uporabnik bo kar IBM, ki bo Watsona uporabil kot prodajnega svetovalca za stranke, ki bi želele kupiti - Watsona.

Watson je namreč ogromen iskalnik, ki ga...

10 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Avstralska obveščevalna služba dosegla pomembno povečanje pooblastil

Nova stavba v elitnem delu Canberre.

Slo-Tech - Avstralska varnostno-obveščevalna služba ASIO (domača ustreznica je SOVA) si je z v naglici sprejetim zakonom uspela izboriti bistveno povečanje pooblastil. Poleg nadzora tujih vladnih in gverilskih groženj državni varnosti jim bo zdaj dovoljen še nadzor nad tujci in tujimi podjetji v državi; nekaj, kar je praviloma pridržano policijskim in carinskim organom in s tem podvrženo sodnemu nadzoru.

Vlada je spremembo zakona brez prave obrazložitve na hitro potisnila skozi parlament. Junijsko zasedanje pred pristojno komisijo parlamenta je bilo sklicano nenadoma in 3 mesece pred načrti, omejeno na 90 minut in brez prisotnosti predstavnikov ASIO, državno tožilstvo pa je pri tem povedalo le, "da se ne morejo spustiti v...

7 komentarjev