»

Domače branje – varstvo zasebnosti

Slo-Tech - Članki, komentarji, predavanja in blogi o varstvu elektronske zasebnosti se pogosto začnejo z dvema primeroma: romanom 1984, v katerem je britanski pisatelj George Orwell uporabil idejo »velikega brata«, in filmom Stevena Spielberga Posebno poročilo (Minority Report), kjer posebna policijska enota preprečuje zločine, še preden se zgodijo.

Orwellova knjiga in Spielbergov film opisujeta prihodnjo družbo, v kateri velika država s pomočjo tehnologije nadzoruje svoje državljane – ne le njihovega gibanja, temveč tudi misli, besede in dejanja. Nadzorne kamere spremljajo javne prostore. Osebne tehnološke naprave kukajo v zasebne kotičke. Zabeležena je vsaka bančna transakcija ali elektronsko sporočilo. Računalniki prečesavajo povezane podatkovne baze in s pomočjo naprednih statističnih vzorcev izračunavajo dogodke, ki jih želi oblast preprečiti – od javnih protestov in revolucij do terorističnih operacij. Tehnologija je postala orodje totalitarne oblasti, upor je postal zaradi popolnega...

16 komentarjev

Anonimka tedna: "DRŽAVNE INŠTITUCIJE ZAVIRAJO RAZVOJ AVTORSTVA – 2. del"

Slo-Tech - Te dni smo prejeli "demanti" na novico z naslovom SAZAS objavil ponarejene dokumente. Ne glede na to, da se pošiljatelj na poziv ni uspel identificirati, prejeto sporočilo objavljamo v celoti:Spoštovani!

Z dopisom z dne 20.4.2011 je SAZAS obvestil svoje člane, da Urad RS za varstvo konkurence (v nadaljevanju UVK) SAZAS-u očita različne kategorije članstva, ker naj bi imeli volilno pravico zgolj redni člani, medtem ko je drug državni organ Urad RS za intelektualno lastnino (v nadaljevanju URSIL), ki tako kot UVK deluje pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo, zahteval od SAZAS-a, da uvede v svoj Statut tudi takšne člane, ki nimajo pravice glasovanja. Zahteve UVK so razvidne iz delne odločbe št. 306-35/2009-108 z dne 8.4.2011:

Definicije uporabljenih izrazov:
avtor -- pojem se nanaša na imetnike materialnih avtorskih pravic in zajema avtorje, ki so ustvarili avtorska dela in s tem pridobili moralne in materialne avtorske pravice na delih s področja glasbe, ter osebe, na...

7 komentarjev

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji

Assange v nedavnem intervjuju* označil Facebook za 'najbolj strašljiv vohunski stroj od vseh'. Slika je parodija na titulo Time Magazine's 'Person of the Year', ki jo je lani prejel Mark Zuckerberg.

vir: Slashdot
Slashdot -

Wikileaks je nedavno preko twitterja objavil Facebookov priročnik za pravosodne organe (pdf, 180kb), ki našteva podatke, ki jih policija in drugi pravosodni organi lahko dobijo o uporabniku popularnega socialnega omrežja.

In ti so:

  • User ID (številčni) in/ali kratko ime
  • e-poštni naslov
  • datum in čas...

83 komentarjev

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev