»

Sodišče potrdilo izrek globe Emporiumu zaradi nezakonitega videonadzora

Slo-Tech - Pred dvema letoma je informacijski pooblaščenec ugotovil, da družba Magistrat International v svoji blagovni hiši Emporium v Ljubljani nezakonito izvaja video nadzor garderob in slačilnic, s čimer je posegala v zasebnost posameznikov, na podlagi tega pa se je takrat informacijski pooblaščenec odločil, da bo družbo tudi kaznoval z globo.

Emporium se je na prejeto globo pritožil, saj se niso počutili odgovorne za nastalo situacijo, ampak so pričakovali, da bo video nadzor izvajala pooblaščena varnostna služba in da bo le-ta opravljala svoje delo skladno z veljavnimi predpisi in normami. Na podlagi tega so tudi predvidevali, da je za nastalo kršitev odgovorna izključno varnostna služba in ne oni sami, zaradi česar so tudi vložili na sodišče zahtevo za sodno varstvo, saj je po njihovem mnenju prišlo do napačne ugotovitve stanja in da bi bilo potrebo pridobiti izjave varnostne službe, saj bi ta morda uspela pojasniti zakaj se je video nadzor izvajal kot se je, to pa bi morda pripeljalo...

77 komentarjev

OpenMoko v 'save mode'

engadget - OpenMoko, verjetno najbolj znan proizvajalec mobilnega telefona, na katerem je med prvimi tekel Linux, bo močno zmanjšal obseg svoje operacije. Poleg odpusta polovice delovne sile so odpovedali še izid naslednika modela Neo FreeRunner. Celoten OpenMoko projekt je bil precej nišen, saj je bil namenjen predvsem razvoju aplikacij za mobilno verzijo Linuxa in je bil v realnem svetu, roko na srce, neuporaben, saj je stabilno deloval le GSM modul. Pot bo OpenMoko nadaljeval s plan B, strategijo, ki ne vključuje pametnih telefonov (zasnove in izdelave strojnega dela?). Špekulira se, da se bodo posvetili razvoju za Googlov Android, saj je bil le-ta že prikazan delujoč na Neo 1973, govorice o tej potezi pa so krožile že od takrat naprej.

To je poleg Dash Express, osebne navigacijske naprave, že druga odpovedana Linux naprava, ki jo je izdeloval FIC.

5 komentarjev

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

Tajci vzpostavili stran za ovajanje

BBC - Čeprav naj bi bil internet v svoji osnovi demokratičen medij, so se Tajci odločili, da vsega povprek na spletu pač ne gre govoriti in pisati. Da bi preprečili obrekovanje svojega kralja, so vzpostavili spletno stran, kjer lahko uporabniki prijavijo vse, ki si dovolijo reči kakšno slabo besedo o njihovem kralju. Poleg tega so zagnali varnostni center, ki bo blokiral spletne strani, ki so sovražne njihovemu monarhu. Tako so v prvem dnevu delovanja preprečili dostop do kar 5000 strani. To sicer ni nova zamisel, saj je informacijsko ministrstvo že prej blokiralo spletne strani z neprimerno vsebino, a so sedaj z novo službo prestavili v višjo prestavo. Slashdot.

Stran s tovrstnimi idejami imamo seveda tudi v Sloveniji.

4 komentarji