»

Virus - proizvodni proces v malem

reddit - Včasih smo gradili tovarne in najemali delavce, očitno pa bomo kaj kmalu tudi slednje skonstruirali - znanilci te pomladi so že tu. Genetsko spremenjen virusi so zanimiva aktualna inovacija, sposobni pa so sinteze elektrode za baterije s trikrat večjo kapaciteto od sodobnih litij-ionskih podobne velikosti.

Tovrstnega produktivnega obnašanja jih naučijo s spreminjanjem DNK in posledično njihove strukture, tako da lahko vežejo nase za izdelavo baterije zanimive elemente, recimo kobalt (ta namreč omogoča precej večje kapacitete kot doslej uporabljani ogljik). Namesto iskanja analitične rešitve za vsak element in obliko (zaželena je gosta kristalna tvorba), nam na pomoč lahko priskoči evolucija. Viruse podvržejo bolj ali manj naključnim mutacijam in opazujejo kateri nase vežejo izbrani element. Najuspešnejši postanejo osnova za nov rod, ki ga takisto doleti mutiranje, postopek pa se ponavlja, dokler se rezultati ne približajo iskanim.

A baterije so šele skromen začetek. Takšen...

27 komentarjev

Hoja po vodi

engadget - Proučevanje (ali bolje posnemanje) živali je v laboratoriju za nanorobotiko na univerzi Carnegie Mellon ponovno obrodilo sadove. Z obilico domišilje poimenovani Water Runner se zgleduje po nekaterih kuščarjih in žuželkah, ko hitro drobenclja po vodni gladini. Ključ do uspeha je razmerje med tlakom na površino in hitrostjo premikanja nog. Trenutna različica sicer nekoliko goljufa, saj ni povsem avtonomna (priključena je namreč na izvor energije), ampak končna ideja premikanja preko kakršne koli površine tako ni samo jasno začrtana ampak tudi že korak bliže.

13 komentarjev

Evropske domene gredo za med

The Register - Končno smo le dočakali dan, ko lahko slehernik registrira svojo evropsko domeno .eu. Domene so bile sicer na voljo že od lanskega decembra, a le za lastnike registriranih blagovnih znamk in dobrodelne organizacije. The Register poroča, da so danes od 11.00, ko so se domene začele tržiti, v eni uri uporabniki registrirali več kot 300.000 novih domen. Na prvem mestu po njihovem številu je Velika Britanija z dobrimi 170.000 domenami, sledita pa ji Nemčija (144.000) in Danska (102.000). Evropski registrat EURid pričakuje, da bodo zgolj podjetja do konca leta registriranih več kot 240.000.

Še nekaj statistike. Prve registrirane domene danes so bile dekoration.eu, buchung.eu, tankstellen.eu in exhibitionist.eu, največje zanimanje pa je seveda za legendarno domeno sex.eu. Do sedaj je zanjo zaprosilo že 280 oseb.

6 komentarjev

Prvi rezultati uporabe Boot Campa

CNet - Kot smo poročali že včeraj, se je Apple odločil uporabnikom svojih novejših sistemov, ki temeljijo na x86 arhitekturi, ponuditi podporo za poganjanje Windows XP brez kakršnihkoli modifikacij. Poteza je mnoge presenetila in je bila deležna različnih mnenj in komentarjev, pionirski poskusi pa so naleteli tudi na določene težave. Na internetu so se začeli pojavljati prvi rezultati različnih benchmarkov, ki ne presenečajo preveč in kažejo na to, da so novi Applovi sistemi popolnoma enakovredni PC sorodnikom s podobnim hardwarom, prihodnje dni pa lahko pričakujemo še več tovrstnih člankov.

6 komentarjev

Lucent toži Microsoft zaradi MPEG2 dekoderja

več strani - Kot poročajo na spletni strani Gamernode.com, se je Microsoft zopet znašel na zatožni klopi. Tokrat jih nezakonitih dejavnosti obtoža podjetje Lucent, in sicer zaradi nedovoljene uporabe MPEG2 dekoderja, ki ga mali mehki vstavlja v svoje konzole XBOX 360. Lucent, ki naj bi vlogo za patent vložil že leta 1993, danes od Microsofta zahteva umik vseh konzol, ki uporabljajo dotični dekoder, torej celotna serija XBOX 360. Seveda je realnih možnosti za umik Microsoftovih konzol iz trga, zelo malo.

17 komentarjev

Prenosniki z gorivnimi celicami za 20 ur

The inquirer - Japonskemu izdelovalcu elektronike Casio naj bi s pomočjo novih materialov iz trdnega polimera uspelo zmanjšati gorivne celice za skoraj 90 odstotkov v primerjavi s trenutno konkurenco.

V Casiu obljubljajo, da naj bi prenosni računalniki s tovrstnimi gorivnimi celicami, kjer se iz metanola ločuje vodik, zdržali 20 ur do naslednjega polnjenja.

Casio naj bi gorivne celice predstavil že letos.

15 komentarjev

Odklepanje cevovodov na X1800GTO

Hkepc - Hkrati s prvimi informacijami o Radeonu X1800 GTO so se pojavila tudi ugibanja o možnosti odklepanja cevovodov, saj omenjena grafična kartica temelji na enakem grafičnem čipu kot ostali člani družine X1800 (R520), le da ima zaklenjene štiri cevovode. Ugibanj je konec, na spletni strani HKEPC (pozor, kitajščina) so pet X1800 GTO-jev proizvajalca HIS flashali z BIOS-om X1800 XL (omenjena kartica ima namreč enake frekvence kot GTO) in vseh pet kartic je po posegu stabilno delovalo s šestnajstimi cevovodi.

Po informacijah sodeč se naj bi bil odklep cevovodov možen na 90% zgodnjih HIS-ovih X1800 GTO-jih, kar pa še ne pomeni da se lahko odklene večina GTO-jev vseh proizvajalcev.

Več o odklepanju cevovodov si lahko preberete na forumu HKEPC (za prevod uporabite ribo).

9 komentarjev

Znane okvirne cene za Playstation 3 (PS3)

The inquirer - V gigantu med izdelovalci zabavne elektronike Sony, so prvikrat razkrili cenovni okvir prihajajoče igralne konzole Playstation 3. Cena za PS3 se bo gibala med 500 in 600 evri.

Konzola, ki bo med bonbončki vsebovala tako imenovan "celični" procesor, naj bi se na prodajnih policah prikazala že v novembru.

Cene za PS3 je na francoskem radiu najavil George Fornay, izvršni direktor Sony Europe in francoskega oddelka Sony France. Ob tem je priznal, da je cena nasproti konkurentom nekoliko zasoljena, vendar naj bi se uporabnikom odkupila ravno zaradi Blu-Ray optične enote.

0 komentarjev