»

Evropska komisija&Intel

AnandTech - Evropska komisija raziskuje Intel-ovo umazano taktiko igre. Očitno je šel Intel s svojo agresivno politiko trženja tokrat predaleč. Evropski komisiji gre namreč v nos Intel-ova "Intel Inside" marketinška oznaka. Le-ta naj bi namreč nagrajevala proizvajalce računalnikov, ki uporabljajo le Intel-ove čipe in kaznovala tiste, ki bi uporabljali čipe konkurenčnih proizvajalcev. Da povzamem: evropska komisija je jezna na Intel, ker le-ta daje na računalnike s samo Intel-ovimi čipi "Intel Inside" nalepke. Šlo naj bi za nelojalno konkurenco, ki spodbuja uporabo izključno Intel-ovih čipov, čeprav bi drugi, konkurenčnih proizvajalcev, prinesli boljše rezultate za potrošnika.

4 komentarji

Ne bo Matrox G 800 grafikulje?

več strani - Tole pa je še ena slaba novica s področja grafičnih kartic. Na kar nekaj internetrih straneh se namreč pojavlja novica, da Matrox v bližnji prihodnosti (še) ne bo izdal G 800 grafične kartice. Se pa bo, nekaj tednov po CeBitu, pojavila nova grafična kartica z imenom G 550, ki pa na žalost ne bo prinesla nobenih večjih novosti, razen morda Matrox Skinninga. Očitno Matrox na področju 3D pospeševalcev (še) ne misli konkurirati nVidi, drugače pa je na področju poslovnih računalnikov. Hvala A.L.T..

3 komentarji

Sisova podpora nVidii

Akiba - Pri Akibi so naredili nekaj posnetkov iz priročnika ECSove matične plošče, ki temelji na SiSovem 370 čipovju. Zanimivo pa je to, da naj bi ta plošča (to čipovje) podpiralo samo nVidiine AGP 4× grafične kartice. To je vsekakor zelo slaba poteza SiSa, saj s tem to čipovje zgubi na prilagodljivosti drugih kartic, kot sta na primer Radeon in Kyro. Sliko priročnika najdete tukaj.

1 komentar

Velikost

X-Bit Labs - Danes so Veliki štirje (ASUS, Elitegroup, MSI, Gigabyte) objavili poročilo o prodaji matičnih plošč v prvi četrtini leta (Q1). Prvi po številu prodanih plošč, je ASUS, sledi mu Elitegroup, nato pa še MSI in na koncu Gigabyte. Vsi štirje si obetajo dobro prodajno leto, ker jim je šla prva četrtina presenetljivo dobro. Navada je namreč, da je prodaja v prvi četrtini slaba, če ne kar najslabša od vseh. Največja sprememba na lestvici je Gigabyte, ki je z lanskega drugega mesta padel na zadnje, četrto. Največji skok v pozitivno pa je naredil Elitegroup, ki se je zelo približal prvemu mestu na prodajni lestvici in s tem ASUS-u. O za nas tako ljubem ABIT-u ni podatkov. Za podrobnosti poglejte na X-Bit labs.

1 komentar

Šalterji na tipkovnici

Overclocked Hardware - Videli smo že veliko primerov krotenja ventilatorjev, a tale je eden izmed boljših, če ne upoštevamo amaterske in nenatančne izdelave. Ideja je zelo dobra. Zakaj bi se vedno, ko želite vklopiti kakšnega od ventilatorjev, morali stegniti do računalnika, če lahko to naredite na tipkovnici. Do tipkovnice vodi kabel, ki je pravzaprav tak kot podaljšani kabel za tiskalnik. Na tipkovnici pa je narejen lep priključek, na katerega se ta kabel privije. Od tega priključka naprej pa vodijo žice do stikal, ki se jih vgradi v tipkovnico. Izvirno, ni kaj.

2 komentarja

Serijska produkcija Fan Adapterjev

Club Overclocker - Če se spomnite, je pred meseci nastal pilotski projekt fan adapterja, ki je omogočal priključitev 120mm ventilatorjev na 60 mm reže za ventilatorje. Ta rešitev je postala zelo zanimiva, saj so lahko eXtreme overclockerji na svojo Alpho, ki ima prostor za 60 mm režo, pritrdili kar 120 mm ventilator, kar je seveda še bolj povečalo zmogljivosti za večjo pridobljeno frekvenco. Ker je bil to takrat pilotski projekt, se še ni vedelo, ali bo zadevica kadarkoli prišla v masovno produkcijo. Danes sem pa na ClubOC zasledil prav to zadevo, ki je sicer izgledala malo drugače. Tukaj si oglejte, kako igračka izgleda. Ker pa to ni enak produkt tistemu pilotskemu projektu ter je malo slabše kvalitete, ocena ni tako visoka... Torej bi vsem lastnikom Alpha coolerjev rekel, naj počakajo na naslednjo inačico istega produkta - z izboljšavami, seveda.

0 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji

Geforce II vs Geforce 3

HardOCP - Hmmm... Ja, saj verjamem, da je postavljanje takih testov aktualno ter zanimivo ter oh in sploh pokaže, kako je sajt najboljši, ampak dejstvo ostaja: Geforce 3 kartic še ni v trgovinah! Za njih še ni dostojnih gonilnikov, saj so še vedno v težki proizvodnji, tako da to pomeni, da je vsak test referenčne kartice bolj ali manj le pesek v oči, saj bodo ti testi najbrž odstopali od dejanskih zmogljivosti. Pa, pustimo že drugič navedeno dejstvo, da KARTIC V PROSTI PRODAJI NI! A vseeno . The American [T]rdići so se spravili primerjat Geforce 2 ter 3 v treh aplikacijah: 3D Mark 2001, Aquanoxu ter DroneZ. Nekateri testi pokrivajo DX, drugi pa OpenGL grafično knjižnico. Kolikor sem iz testa razbral, bo Aquanox še resna konkurenca 3D Marku 2001, a je na žalost nisem mogel sprobati, saj programa še ni na voljo za download, ker je še v testni fazi. Če vam še nisem vzel veselja do branja testa, kar pogumno. Če ste pa slučajno že brali kakšnega od testov referenčne Geforce3 kartulje, kaj novega...

8 komentarjev

Plača AMDjevega CEO

Electic Tech - Empiričen podatek, pač za to, da boste videli, kako je prilesti popolnoma na vrh ter voditi tako veliko podjetje ter posledično živeti pod tako veliko odgovornostjo. Torej, za vsakodnevne ulkuse je Jerry Sanders, AMDjev CEO (Chief Executive Officer, kar po naše pomeni generalni direktor), za kompenzacijo za obračunsko leto 2000 prejel 7.2 milijona dolarjev v gotovini ter za 1.2 milijona dolarjev delnic. Za primerjavo: prejšnje leto je prejel "samo" 3.8 milijona dolarjev gotovine ter nič delnic. AMD tako kar izpolnjuje njemu zagotovljenih 1.000.000 dolarjev letno...

6 komentarjev

Novi P4

X-Bit Labs - Intel še kar ne odneha in še kar naprej pošilja na trg nove P4. Zdaj je objavil, da bo najnovejši član P4 družine, 1.7GHz, izšel 23. aprila. Cena procesorja bo okoli $700. Kljub visoki nazivni hitrosti pa novi P4 1.7GHz ne bo prekašal svojega tekmeca, AMD Athlon-a 1.33Ghz, v večini testov. Razen v Quake3, kjer je P4 najboljši.
Sočasno z izidom P4 1.7GHz pa bo Intel naznanil svoj nov procesor za strežnike, Pentium 4 Xeon. Ta procesor bo zgrajen na novem Foster jedru. Procesorji na Foster jedru se bodo od drugih P4 razlikovali po dvoprocesorski (dual-processor) podpori. Potrebovali pa bodo ploščo z novim Socket 603 ležiščem. Novi Foster-ji bodo izšli v 1.4GHz, 1.5GHz in 1.7GHz različicah.

15 komentarjev

Nove ABIT DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT je danes objavil, da bo v drugi četrtini leta (Q2) poslal v prodajo dve DDR matični plošči.
Prva, VR6-RAID, bo podpirala Socket370 Tualatin procesorje. Bazirana bo na VIA Apollo Pro266T čipovju. Imela bo možnost spreminjanja napetosti kompatibilnega s standardom VRM 8.5, 3 184-pin DIMM reže za DDR SDRAM, AGP 4x in 6 PCI rež. Ob tem bo na njej še ATA/100 RAID kontroler, AC'97 vgrajena zvočna kartica in, tipično za ABIT, SoftMenu III.
Druga plošča, KR7-RAID, pa bo zasnovana na VIA KT266 čipovju. Torej za SocketA AMD procesorje. Imela bo 4 184-pin DIMM reže za DDR, AGP 4x, 6 PCI, 6 USB in AC'97 vgrajeno zvočno kartico. Vgrajen bo še ATA/100 RAID kontroler, HPT370. Kot ponavadi bo ABIT lepo poskrbel za vse navdušence navijanja procesorjev. Tudi na tej plošči se bo namreč dalo spreminjati množilnik, FSB, Vcore in Vio napetost.

3 komentarji