»

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90...

8 komentarjev

Mozilla Developer Day

Mozillazine - Nedavno je v Mountain Viewu potekal prvi Mozilla Developer Day, na katerem so se srečali razvijalci Mozille. Kratka vsebina srečanja je podana v izjavi za medije, ki omenja najpomembnejše projekte, ki so se predstavili. Največ zanimanja je požel Brendan Eich, ki je predstavil prihodnost Mozille.

Po besedah glavnega načrtovalca v Mozilla Foundation je potrebno izboljšati integracijo SVG v Mozilli, uvajati podporo novim jezikom (JavaScript 2, Python in Perl 5) in ustvariti dodatek za Eclipse za razvoj programov v jeziku XUL, vse to z namenom širjenja spletnih aplikacij. Poleg tega je Eich opozoril na potrebo po boljši integraciji domačih (native) gradnikov v namizna okolja, kmalu naj bi ustvarili stran developer.mozilla.org z dokumentacijo za programerje, sodelovali pa naj bi tudi z Opero in Applom, tako da bi skupaj dosegli napredek pri uveljavljanju spletnih standardov.

2 komentarja

Microsoftov nov način boja proti nezaželjeni elektronski pošti

Slashdot - Dandanes si večina uporabnikov elektronske pošte in interneta v boju proti nezaželjeni elektronski pošti pomaga z različnimi orodji filtriranja, ki so vgrajeni v same poštne odjemalce, z zaščito na strežnikih samih in ostalimi bolj ali manj učinkovitimi metodami. Da pa je nezaželjena elektronska pošta postala problem, ki zadeva tako države kot tudi velika podjetja, se je verjetno pokazalo ravno z Microsoftovim poskusom vstopa v boj proti njej.

Tako slednji predlaga, da bi, po zgledu poštnih znamk, za vsako elektronsko sporočilo ali plačali cent (ali dolar, odvisno od vašega statusa - študentje, poslovneži) ali pa rešiti neko preprosto matematično uganko. Vse skupaj je še precej v povojih, saj še nič ni zagotovo zaradi številnih predsodkov proti plačevanju, zato Microsoftov predlog še vsekakor ni zadnja beseda računalniške industrije. Klik!

25 komentarjev

Černobil 2004

Zapuščina Černobila

Slashdot - Tehnološki napredek je nujno potreben in neizbežen. A če se vam zdi svet, ki ga predstavljamo z novimi in novimi odkritji na Slo-Techu, pravljičen in idiličen, za trenutek ustavite osle. Razvoj je namreč za sabo pustil neverjetno veliko katastrofalnih posledic in žrtev. Ena izmed najbolj odmevnih do današnjih dni je tragedija elektrarne Černobil.

Neka Ukrajinska mladenka je spisala reportažo o potovanju z motornim kolesom po okolici Černobila, ki ga je opravila 18 let po nesreči. Beloruska mesta in vasice v okolici so izpraznjene, porušene in prežete z radioaktivnim sevanjem. Pretresljive slike, zanimivo branje, napisano v včasih nekoliko nenavadni angleščini.

18 komentarjev

Xeoni MP pod tisoč dolarji

X-Bit Labs - Viri blizu Intela sporočajo, da namerava Intel sredi aprila na trg poslati nove Xeon MP procesorje za t.i. value večprocesorske strežnike. Zaradi tega naj bi se 18. aprila cena klasičnega Xeona MP 2.0GHz spustila s 1177 na 856 dolarjev, da se napravi prostor za novega, s čimer bo cena Xeonov MP prvikrat nižja od tisoč dolarjev. Vzrok za to znižanje je poleg splavitve novih procesorjev gotovo tudi AMD-jeva konkurenca, ki nudi Opterone 800, ki so trenutno znatno cenejši od Xeonov. Intel uradno navedb ni komentiral. Več o tem.

6 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 Community

OSNews - Mandrakesoft je izdal novo različico priljubljene distribucije Linuxa, Mandrakelinux 10.0 Community, ki uvaja nov sistem izdajanja različic (glej povezane novice). Novosti je zares veliko, izpostaviti pa moramo predvsem Linux 2.6.3, KDE 3.2, Sambo 3.0.2, OpenOffice 1.1 in Mozillo 1.6. Programja je precej več, kot ga je bilo ponavadi, saj se "desetka" nahaja na štirih zgoščenkah in ne treh, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nova različica je za prenos na voljo le članom MandrakeCluba, čez nekaj dni pa bo še vsem ostalim. Mandrakelinux 10.0 Official bo izšel Maja 2004 in bo prinesel vse bombone, ki smo jih bili vajeni iz prejšnjih različic -- Discovery, PowerPack ... Razveseljivo je, da je nova različica poslovenjena precej bolje, kot prejšnje različice. Klik!

3 komentarji