»

Piratstvo nekoliko drugače

Slo-Tech - Domen Savič je na svojem blogu pred kratkim objavil zanimiv prispevek z naslovom Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?, v katerem opisuje zanimivo prakso POP TV. Gre za oddajo TV TUBA, ki vrti najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt (v lasti 24ur.com), kjer uporabniki lahko objavljajo svoje slike, posnetke ali pišejo blog. Poudarek je seveda na svoje.

Splošni pogoji uporabe portala sicer prepovedujejo kakršnokoli nalaganje vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih avtorskih pravic (po domače: ukradenih, piratskih posnetkov in slik), vendar tega nihče ne preverja. Hkrati pa POP TV te posnetke v svoji oddaji TV TUBA javno predvaja.

Domen Savič je zato POP TV prijavil Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki se ukvarja tudi s kršitvami avtorskih pravic, ki pa je podal precej zanimiv odgovor. Po mnenju TIRS namreč za vsebine, ki niso označene z znakom © (torej copyright) POP TV domneva, da je avtor v resnici tisti, ki je vsebino objavil na...

118 komentarjev

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Slo-Tech - Po tem, ko je profesor medicine na Univerzi v Ferrari Paolo Zamboni postavil hipotezo, da je multipla skleroza morda posledica zožitve vratnih ven (zaradi nastalih poškodb na ožilju naj bi železo in druge težke kovine prehajale skozi možgansko krvno bariero in tam poškodovale mielinsko ovojnico, ki ščiti živčevje), ter pričel trditi, da je multiplo sklerozo (v kar 73%) mogoče pozdraviti ali vsaj ublažiti s pomočjo operacije zoženih ven, so njegovo hipotezo sedaj začeli preučevati na Univerzi v Buffalu.

Kot poroča Dnevnik, so na Univerzi v Buffalu pričeli z dvojno slepo klinično študijo PREMise (Prospective Randomized Endovascular therapy in Multiple Sclerosis), s katero bodo preverili varnost in učinkovitost omenjenega posega.

V prvi fazi raziskave (29. in 30. junija letos) so desetim pacientom z multiplo sklerozo opravili vensko razširitev, s čimer naj bi ugotovili ali je poseg varen. Prvi rezultati bodo znani v naslednjih 30 dneh.

V drugi fazi raziskave bodo 20 naključno...

39 komentarjev

Apple: kriva je formula

Information Week - Kmalu po izidu iPhona 4 so se uporabniki začeli pritoževati nad izjemno slabim sprejemom, če telefon držijo z levo roko. Takrat jakost signala, kot jo zaznava iPhone, lahko pade na ničlo. Ker se je Apple hvalil, da ima iPhone 4 novo, najbolj revolucionarno anteno, so morali v Cupertinu pripraviti nekaj pojasnil. Ta so, milo rečeno, sila zabavna.

Pisali smo že, da je Apple objavil zaposlitveno oglas za manjšo četico inženirjev za antene, ki se bodo verjetno (Apple tega jasno ne potrdi) ukvarjali s problemom anten pri iPhonu 4. Steve Jobs je sicer že prvi dan prodaje, ko so ga na težave pri držanju telefona z levo roko opozorili, suho pripomnil, naj uporabniki telefon pač primejo malo drugače. (Vprašanje je, ali je elektronska pošta...

69 komentarjev

Ribarji vedno spretnejši

Potek tipičnega ribarskega napada

vir: Heise
Heise - Nemški Zvezni urad za varno informacijsko tehnologijo (BSI) v svojem četrtletnem poročilu ugotavlja, da so ribarji na internetu vedno bolj pretkani. Elektronska pošta, ki jo pošiljajo nič hudega slutečim uporabnik, je vedno težje razločljiva od legitimne pošte, pa tudi njihove lažne spletne so že na las podobne pravim stranem.

Pri tem navajajo primer ribarskega napada na DHL-ove stranke z začetka letošnjega leta, ki jih je pozval k registraciji na lažni strani s podatki za Packstation. Šlo je za prvi na Nemčijo osredotočen velikopotezni in profesionalno izpeljani ribarski napad. Nemčija je bila doslej zaradi jezikovne pregrade imuna na tovrstne napade (strojnih prevodov z Google Translate pedantni Nemci pač niso jemali resno), a so se zlikovci priučili tudi nemščine in sloga...

4 komentarji

Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Intelova prisotnost v Izraelu

X-Bit Labs - Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.
...

21 komentarjev