»

Clarkdale in Arrandale na testnih mizah

Dve procesorski jedri levo, večje grafično jedro s pomnilniškim krmilnikom desno, za primerjavo pa vezno čipovje H57

vir: engadget
engadget - Skrivnosti o zmogljivosti Intelovih novih dvojedrnih procesorjev, sploh prvih, ki imajo vgrajeno tudi grafično jedro, ni več, saj se je omejitev o objavljanju rezultatov in informacij očitno dvignila. Splet je posledično poln testov tako namiznih kot mobilnih različic procesorjev. V prvo skupino testnih procesorjev je Intel pri namiznikih vključil Core i3-530 in 540 ter Core i5-661, kjer ima slednji najhitrejše grafično jedro izmed celotne linije. Mobilne procesorje Arrandale je Intel razpošiljal skupaj s celotnim prenosnikom, v tem primeru še pred-proizvodnim Asus K42. V prenosnikih je počival Intelov Core i5-540M, najhitrejši predstavnik mobilne družine Core i5.

V obeh primerih se je izkazalo, da je grafično jedro, čeprav...

30 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Skulltrail '2'?

Poželenje mnogih mladeničev zaradi 'kul' faktorja

vir: Expreview.com
Expreview.com - Skulltrail je bil pred izidom procesorjev iz serije Core ix sveti gral vseh navijalcev in sestavljavcev (pre)hitrih sistemov ter je bil v kar nekaj primerih izbran za podiranje raznih svetovnih rekordov. Tem sicer ni bil pretirano dobro prilagojen, zaradi uporabe strežniškega veznega čipovja (skupaj z dvema nVidiinima čipoma NF200, ki sta skrbela za podporo SLI) in FB-DIMM pomnilnika, a je uporaba dveh hitrih štirijedrnih procesorjev v dobro paraleliziranih aplikacijah vseeno prinesla prednost.

Najbolj je prvotni Skulltrail tepla arhitektura procesorjev in veznih čipovij, ki so takrat med seboj še vedno komunicirali prek vodila FSB (procesorski ležišči...

11 komentarjev

Lenovo tudi z AMD-ji

CNet - Prenosniki podjetja Lenovo so bili dolgo časa Intelov ekskluzivni klub, kamor konkurenčni proizvajalci procesorjev niso imeli vstopa. Časi se spreminjajo in Lenovo je napovedal, da bodo v dveh prihajajočih modelih prenosnikov ThinkPad na voljo tudi AMD-jevi procesorji. Gre za ThinkPad X100e in 13-palčno verzijo novega ThinkPad Edge, ki bosta imela AMD-jeve procesorje Athlon Neo (v eno- ali dvojedrni inačici) ali dvojedrne Turione. Večja brata, 14- in 15-palčni ThinkPad Edge, bosta še vedno uporabljala le Intelove čipe. Več o tem.

1 komentar

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

MSNBC - Naslednja v vrsti držav, kjer se internetna svoboda krči, je Belorusija. Tamkajšnji predsednik Aleksander Lukašenko je namreč napovedal, da bo država poostrila nadzor nad internetom in uporabniki. Da bi identificirali ljudi, ki širijo laži, in zagotovili ustrezen pregon po zakonu, beloruski parlament obravnava zakon o internetu. Če bo sprejet, bo po novem obvezna registracija in identifikacija vseh spletnih publikacij in uporabnikov interneta. Sem štejejo tudi obiskovalci kiberkavarn, ki bodo prav tako morale policiji prijaviti vse obiskovalce, ki bodo uporabljali internet.

Lukašenko ima v Belorusiji že tretji zaporedni mandat od leta 1994, v tem času pa je še okrnil svobodo medijev....

5 komentarjev

Jon Rubenstein geek leta 2009

Jon Rubenstein na predstavitvi Palm Pre

vir: engadget
engadget - Po mnenju revije Fast Company je geek leta 2009 Jon Rubenstein, CEO prerojenega izdelovalca mobilnih telefonov Palm. Svojih 9 konkurentov, med katerimi sta brata Rasmussen, odgovorna za Googlov revolucionarni Wave, Evan Williams in Biz Stone, ustanovitelja Twitterja, Mark Zuckerberg, ki je svetu predstavil Facebook, Kudo Tsunoda, vodja razvoja projekta Natal, ustanovitelji družbe Layar, vodja razvoja igre Batman: Arkham Asylum (Sefton Hill), kar dva režiserja (Neill Blomkamp, režiser filma District 9 ter...

0 komentarjev