»

SiS648 osnovne plošče

več strani - Testi matičnih plošč so zagotovo največkrat objavljeni članki na spletu in zato je včasih prav težko ločiti zrnje od plevela oz. dobre članke od slabih. No, članek na Tom's Hardware zagotovo spada med boljše, saj so si ogledali plošče s čipovjem SiS648, na katerih lahko, kot že veste, tiktakajo le Pentium4 procesorji. V članek je vključenih pet osnovnih plošč, katere so mučili na vseh standardnih benchmarkih. Posebnost zgoraj omenjenih plošč je, da spadajo v spodnji razred SiS648 čipovja. Klik!

8 komentarjev

Zgodovina grafike

HHP - Vas še zanima pri kakšnem taktu je tekel stari dobri Voodoo in ostali old timerji v primerjavi z vsemi karticami od takrat dalje? Potem bo tale tabela ravno pravšnja za pregled vseh specifikacij, ki so jih premorale stare in jih premorejo nove grafične kartice. Tu si lahko ogledamo hitrosti izrisa, pasovno širino pomnilnika, vrsto le-tega in dodatne lastnosti kartic. Tako v tabeli najdemo vse od prvega konkretnega 3D pospeševalca 3DFX-ovega Voodooja 2, in prav tako vse najnovejše. Niso pozabili niti na Parhelio, Xabra in ostale malo manj poznane.

7 komentarjev

Zalman ZM80-HP: pasivno hlajenje grafičnih kartic

GamePC - Na GamePC so si ogledali pasivni sistem za hlajenje grafičnih kartic. Sestavljen je iz dveh velikih razprševalcev toplote (heatsinkov) in vročinske cevi (heatpipe), ki povezuje oba kosa hladilnika ter s tem prenaša toploto s toplejšega na bolj hladen del. V kvaliteto hladilnega telesa smo lahko prepričani, saj ga je izdelal Zalman. Testirali so ga na dveh najmočnejših karticah, ki jih je trenutno moč kupiti: ATijevem Radeonu 9700 Pro in nVidiinem GeForcu 4 Ti4600, ki imata oba tovarniško precej glasne ventilatorje. Zanimivi so za vse, ki imamo radi tišino.

Rezultati? Bili so presenečeni nad dobrim hlajenjem, saj so pričakovali višje temperature. Kljub temu, so bile v primerjavi z zračnimi hladilniki vseeno visoke, saj se tale dva skupka kovine precej segrevata in se toplota le pranaša z enega na drugega. Pokarali so tudi velikost sistema, saj ne bo pasal kar v vsako ohišje in tudi ne na vsako grafično kartico. Klik!

Temperature so v Fahrenheitih, zato bo tale pretvornik priporočen.

...

8 komentarjev

Intel pričakuje boljše rezultate v zadnjem četrtletju

X-Bit Labs - Intel je danes objavil rezultate svojih analiz, v katerih predvideva, da bodo poslovni rezultati zadnjega četrtletja boljši od predzadnjih. Tiskovni predstavnik tovarne v Santa-Clari je sporočil, da Intel načrtuje povečanje prodaje za šest odstotkov, medtem ko Wall Street ni tako optimističen, saj napovedujejo le triodstotno rast.

Če se še spomnite, Intelovi prihodki v tretjem četrtletju so znašali 6,5 milijard dolarjev, kar je za tri odstotke več kot v drugem četrtletju letos. Za zadnje četrtletje tako Intel namerava svoje prihodke povečati s 6,5 na 6,9 miljarde dolarjev, pri čemer so gotovo pomemben faktor tudi bližajoči se prazniki. Klik!

0 komentarjev

Nove Barracude

X-Bit Labs - Da, podjetje Seagate (prosim ne slovenite tega kot morske gate) spet preseneča. Tokrat so izdali nove diske. Prva dva sta iz serije Barracuda 7200.7 Plus in sta dobavljiva v kapacitetah 120GB ter 160GB, oba z 8MB predpomnilnika. Ostali diski pa so iz serije Barracuda 7200.7 in ponujajo 40, 80, 120 ter 160GB prostora ter imajo le 2 MB predpomnilnika. Vsi našteti diski podpirajo Seagateov SoftSonic Fluid Dynamic Bearing sistem (FDB) in naj bi bili zaradi tega izjemno tihi. Klik!

0 komentarjev

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji

Router oz. firewall na Linuxu

Viper's Lair - S pojavom širokopasovnega dostopa do interneta ter kopičenjem računalnikov v naših domovih, so se povečale tudi zahteve po "razdelilnikih" internetne linije oz. t.i. routerjih. Prva možnost je nakup namenskega routerja, kar seveda stane, druga možnost pa je predelava kakšne stare štiriosemšestke. Za vse, ki imate doma kakšen starejši računalnik in si želite postaviti router oz. firewall pod Linux sistemom, so na Viper's Lair objavili kratek članek, ki vam razloži osnove tega početja. Klik!

3 komentarji

VIA AGP 4.40

Amdmb.com - Da bi nam računalnik lepo in dobro ter predvsem hitro delal, potrebujemo vedno najnovejše in najbolj izpopolnjene gonilnike. O novih gonilnikih podjetja VIA so govorili na Amdmb. VIA je namreč izdala nove gonilnike za AGP vodilo, s katerimi naj bi grafične kartice bolje delovale v AGP 8x načinu. Razlike v testnih programih so bile dokaj majhne, a če imate širokopasovni internet, zakaj pa ne: test.

2 komentarja