»

Čarobni LCD-ji

New Scientist - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste gledali pomembne in občutljive podatka na zaslonu, ko sem vam je za hrbet priplazil brat/sestra/mama/oče in se začel zanimati za podrobnosti? Od sedaj lahko imate na računalniku celotno anatomsko zbirko, in jo gledati ob polni sobi, pa vendar boste edini, ki boste videli sliko.

Seveda le, če imate 2000$ preveč, in ne veste, kam bi jih dali. Podjetje Iizuka Denki Kogyo namreč razvija LCD zaslone za posebne potrebe. Kot poročajo na New Scientistu, lahko s polarizacijo svetlobe, ki prihaja z zaslona, le-tega naredijo praznega. Sliko vidijo samo tisti, ki imajo depolarizacijska očala. Sicer je sistem zelo preprost, pa je tudi zelo učinkovit, razen če imate doma doktorja fizike. Očal namreč ni tako lahko ponarediti, ker se zadaj skriva kar nekaj fizike.

Ste pripravljeni na novo poglavje zasebnosti?

4 komentarji

Prozorno ohišje na ExtremeMHz

ExtremeMHz - Na tem naslovu si lahko preberete prvega od treh člankov o, vsaj za moje pojme, enem najlepših prozornih ohišji. V prvem delu od treh se ukvarjajo s pregledom sistema kot celote ter komponent ter s končnim izgledom ohišja. Kmalu lahko pričakujemo tudi dve nadaljevanji. Drugi del bo obravnaval hlajenje in navijanje tega sistema, v tretjem delu pa bodo obširneje spregovorili o modifikacijah ohišja. Klik!

5 komentarjev

slo.net

Slo-Tech - Glede na to, da poštni naslovi ponudnika slo.net že kar nekaj časa ne delujejo več, vas ponovno prosimo, da jih vsi, ki jih imate vpisane v vaših osebnih nastavitvah, v roku enega tedna spremenite. Po preteku tega časa bodo vaši računi začasno deaktivirani.

Popravek: stran kot kaže res deluje, vendar nam njihov poštni stežnik vseeno 95% časa zavrača pošto, zato grožnja z deaktivacijo še vedno velja.

5 komentarjev

Nove miške pri M$-ju

Microsoft - Za vse ki imamo radi modro barvo in za tiste s prenosniki so pri Microsoftu izdali 3 nove mišake, Optical Mouse Blue, Wireless Optical Mouse Blue ter Notebook Optical Mouse. Za neučakance so slikice tukaj: 1,2, 3, teste (čisto nič niso podkupljeni! [:D] ) pa dobite na uradni strani. Z opisovanjem ne bom izgubljal besed, ker revolucionarnih novosti ni, (razen seveda megastično-bombastičnega izgleda). Hitro k branju!

3 komentarji

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

Lažni virusi

Silicon - Kot lahko vidite, tudi na Slo-Techu večkrat opozarjamo o internetnem spamu, ki ga je iz dneva v dan več in veselo polni e-poštne nabiralnike uporabnikov. Med tem spamom se včasih najdejo tudi opozorila o virusih, ki pa nimajo prav nobenega dobrega namena, saj so večinoma namenjena ustvarjanju zmede med uporabniki. Če želite izvedeti, kakšna lažna sporočila o virusih so krožila zadnje čase po internetu, vam predlagam, da obiščete to stran. Pa še enkrat: ne nasedajte lažnim sporočilom o virusih, ki jih dobivate po pošti. Če bo na sceni zopet kakšen hud virus, boste zagotovo pravočasno obveščeni s strani drugih virov.

0 komentarjev

Pomnilnik za ekstremne navijalce

Extreme Overclocking - Če hočemo svoj procesor naviti v megaherčne višave, bomo največkrat poleg dobre plošče in napajalnika potrebovali tudi dober pomnilnik, ki lahko deluje na čim večjih frekvencah. Na Extreme Cooling so testirali enega izmed takih, ki pa se sicer kar pošteno loči od drugih, saj je pravi ekstremist in lahko nemoteno deluje s frekvenco 433 MHz. Pomnilnik je tipa DDR SDRAM, sestavljajo ga 5 ns čipi, ustreza specifikacijam PC3500 in povrhu vsega vsebuje tudi kovinsko ploščico, ki je namenjena pasivnemu hlajenju. Pomnilnik proizvaja podjetje GEIL USA. Ker je na trg prišel precej pred svojim časom, je dokaj drag, s trenutnimi procesorji pa so le s težavo dosegali njegove osnovne zmožnosti, čeprav avtor članka verjame, da bi lahko pomnilnik deloval tudi z višjo frekvenco. Skratka, ocenjevalec je bil navdušen in pomnilnik priporočil zagrizenim navijalcem.

0 komentarjev

Aluminijasta podloga za miško

AusPCWorld - Podloga za miško je za marsikoga povsem nepomembna stvar, saj je vseeno, če miška ni tako zelo natančna v pisarniških programih, medtem ko je za igričarje kvalitetna podloga sredstvo preživetja v 3D streljankah in podobnih igrah, ki zahtevajo merjenje. Do sedaj smo lahko videli plastične, gumijaste in celo steklene podloge, tudi sam pa moram priznati, da še nisem slišal za koga, ki bi izdeloval aluminijaste. No, ravno na slednje se je spomnil Coolermaster, ki je sicer bolj znan po svojih hladilnikih in ohišjih, in v čast svoji 10. obletnici delovanja proizvedel omejeno količino le-teh. Manjši ogled Coolermasterjeve podloge so naredili na tej strani, na žalost pa niso naredili primerjave z drugimi proizvajalci kvalitetnih podlog. No, kljub temu tester pravi, da je podloga odlična.

1 komentar

Modifikacija SGI Challenge DM

Overclockers Australia - Priznati moram, da sem videl že kar nekaj modifikacij, a ta me je najbolj presenetila. Tip, ki je očitno nor na SGI-jeve izdelke, se je spravil modificirati kar SGI-jev strežnik Challange DM. In v kaj ga je zmodificiral? Mogoče bo kdo malce čudno pogledal, ampak tip je celoten strežnik predelal v navaden hladilnik za živila in pijačo. Če ste začeli ravnokar gledati proti nebu in stokati, zakaj na svetu sploh živijo ljudje, ki uničujejo 175.00 $ strežnike, naj vas pomirim, da je bil strežnik že zanič, zato kake velike škode ni bilo.

1 komentar

Pripomočka za moderje

3dXtreme - Modificiranje že dolgo časa ni več samo "mesarjenje" zunanjosti ohišja, ampak se je počasi preselilo tudi na njegovo notranjost. Lepe notranjosti pa seveda ni brez številnih dodatkov - recimo okroglih IDE kablov in hladnih katod ter še nekaterih drugih stvari, o katerih pa bo govora kdaj drugič. Okrogle IDE kable proizvajalca Vantec in črno hladno katodo so si ogledali na tej strani. Ker je bilo o okroglih kablih danes že nekaj govora, naj omenim le to, da so Vantecovi nekaj posebnega, saj so prekriti s posebnim materialom, ki ponoči lepo zažari. Črna hladna katoda pa je zopet razred zase, saj za razliko od večine sveti vijolično. Skupaj s pravim ohišjem in nekaterimi manjšimi dodatki pa lahko predstavlja kar lepo kombinacijo. O obeh dodatkih so se razpisali tukaj.

0 komentarjev

Mrežice za ventilatorje - Thermaltake style

Tweakers Australia - Zdi se, da se podjetje Thermaltake vse bolj razvija v giganta, ki, kar se tiče hlajenja, ponuja že marsikaj - od ohišij in hladilnikov do okroglih IDE kablov ... in seveda mrežic za ventilatorje, ki so si jih ogledali na Tweakers Australia. Ponavadi na tržišču videvamo predvsem aluminijaste primerke, Thermaltake pa hoče vedno biti nekaj posebnega, zato je ponudil bakrene mrežice. To pa seveda ni nič slabega, saj Thermaltakove bakrene mrežice, če gre verjeti avtorju članka, izgledajo naravnost fantastično.

0 komentarjev

Urejanje kablov napajalnika

Techware Labs - Dejstvo je, da je povprečno ohišje polno daljših ali krajših kablov, ki poleg tega, da zmanjšujejo učinkovitost hlajenja, še otežujejo dostop do različnih "strateških" delov računalnika, do katerih mora imeti zanesenjaški uporabniki vedno dostop. Na tej strani so se lotili spenjanja kablov napajalnika, vendar pa lahko znanje uporabite tudi pri drugih kablih. Z malce truda in ročnih spretnosti je lahko rezultat kar lep, poleg tega pa lahko s tem polepšate tudi izgled notranjosti.

3 komentarji

Micron, Hynix: obnovitev pogajanj

The Register - Lep čas nazaj smo pisali o pomnilniški tovarni Hynix, ki je bila v čednih finančnih težavah ter podobno usmerjenemu Micronu, ki je bil pripravljen odkupiti lep paket delnic Hynixa (hec: pomnilniška vojna [>:D]).

Prodaja takrat ni uspela (beri povezane novice), predstojnik korejske finančne nadzorne komisije pa delničarje in upravo poziva k obnovitvi pogajanj. Namreč, še pred decemberskimi predsedniškii volitvami bi želeli na Hynixovih papirjih videti ameriško zastavo. Oh say, can you see...

0 komentarjev