»

.NET in open source

The Register - dotNET je najnovejša MSjeva igrača in hkrati orožje s katerim želi objeti računalniški trg in ga držati še kar lep čas. Zato že se pojavljajo prve ideje kaj bi se dalo storiti, da bi tudi odprto programje in Linux iz bitke odnesla čimveč. Tule je članek, ki govori o tem, da gibanje za prosto programje ne bi smelo tekmovati z .NET in C#, pač pa uporabiti MSjevo staro taktiko "embrace and extend" in kot bumerang vrniti MSju milo za drago.
Seveda cel projekt niti slučajno ne bi bil enostaven, a to, da je stvar izvedljiva se je pokazalo že pri strežniku SAMBA (ki po možnostih zasenči MSjev SMB iz katerega v bistvu izhaja). No kar je še posebej zanimivo je to, da je ižšla tudi prva različica windows terminal clienta (RDP) za Linux. To pomeni, da se sedaj lahko priklapljate na Windows terminal server.
Kakšna bo torej prihodnost računalniških sistemov, sodelovanje ali tekmovanje? Veliko je odvisno tudi od MSja in od tega koliko svojih skritih protokolov bodo objavili ali pa jih bodo vrli...

1 komentar

Cruise Cat

Radeonic - Človek kar ne more verjeti, koliko različnih računalniških pripomočkov pride na trg. Vendar ima večina (razen redkih izjem) teh pripomočkov eno skupno slabo lastnost; povsem zadovoljivo jih nadomestijo predvsem standardizirane stvari (npr. miška in tipkovnica). Tudi Cruise Cat ne prinaša nobene revolucije, ki bi miški ali tipkovnici snela krono z glave, pripomore pa precej k dobremu počutju. Cruise Cat je neke vrste na dotik občutljiva podlaga (touchpad), po kateri drgnemo s posebnim pisalom. Cruise Cat je mišljen kot nadomestilo za miško, namenjen pa je predvsem tistim, ki veliko časa preživijo na internetu in preklinjajo nad okornostjo miške. No ja, kljub ne vem kakšni za internet prirejeni zasnovi, pa bo še vedno treba občasno uporabiti tipkovnico za tipkanje URL-jev. Test.

1 komentar

Fan Grills

več strani - Kaj sploh je fan grill? Fan grill je v bistvu zaščitna mrežica ali kako drugo zaščitno sredstvo, na kakemu večjemu ventilatorju (npr. na napajalniku), ki ščiti vaše prste/mačka/kanarčka/... pred poškodbam, ki bi jih lahko zadal ventilator (logično). Mrežica, ki jo dobimo zraven napajalnika povsem zadovoljivo opravlja svojo nalogo. Problem je v tem, ker so te mrežice precej dolgočasne na pogled. No, za estetike so spet poskrbeli pri nekaterih podjetjih, kjer so izdali precej zanimive stvari. ClubOC si je ogledal dva industrijsko narejena grilla - "Radiation Symbol" grill in "Biohazard" grill. Ker pa je treba grill-e tudi vgraditi, sem vam poiskal tudi članek, ki obravnava vgrajevanje v ohišje.

4 komentarji

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji

Senfu "Overclocking DIY House"

Overclockers Australia - Podjetje Senfu se je proslavilo s svojim poceni vodnim hlajenjem, sedaj pa se poizkuša uveljaviti tudi na drugih področjih. V vsej svoji zagnanosti so izdali nekaj čudnih, a precej zanimivih izdelkov. Eden bolj zanimivih (in izvirnih) je Senfu "Overclocking DIY House", ki je nekakšen nadomestek za ohišje, čeprav niti malo ne spominja na ohišje. DIY House je bolj podoben nekakšni dvojni mizici, na katero položimo komponente. Vendar zakaj bi rabili tako stvar, če imamo komponente lahko lepo na varnem v ohišju? Hja, to se je spraševal tudi avtor članka in ugotovil, da je DIY House najbolj primeren za tiste, ki neprestano (dobesedno) šarijo po računalniku, za druge pa nima kake vrednosti . Test.

1 komentar

Utišajte ventilator!

PC Critic - Če ste se ušteli pri nakupu in hladilnika in morate sedaj prenašati hrup, ki ga proizvaja ventilator, potem bo ta članek ravno pravšnji za vas. Vendar vas opozarjam, da ga uporabite samo v skrajni sili. Če so triki z vato, volno, žeblji (se še spomnite, kako je neki tip tako utišal Delto?) in vsem drugim alternativam odpovedali, potem je edina rešitev nižanje voltaže samega ventilatorja. Z nižanjem voltaže se namreč zniža tudi število obratov, kar pa povzroči zvišanje temperature procesorja. Če se boste postopka lotili, pa itak presodite sami. Na OC Australia je bilo kar nekaj govora o teh stvareh, sam pa sem mnenja, da take stvari ne vplivajo ravno blagodejno na "zdravje" ventilatorja.

9 komentarjev

Pritrjevanje vodnega bloka

OC Mod - Čeprav sta si vodni blok in običajen hladilnik (tisti računalniški, da ne bo pomote) tako po lastnostih, kot po načinu hlajenja precej različna, imata še vedno eno skupno lastnost. Oba znata precej učinkovito uničiti CPU (AMD jao tebi ). Pri doma narejenih vodnih blokih, ki nimajo nekega preizkušenega sistema pritrjevanja, se to lahko zgodi še pogosteje. Da pa do takih in podobnih nevšečnostih nebi prihajalo, so poskrbeli pri OC Mod, kjer so spisali članek tipa "naredi sam" o pritrjevanju vodnega bloka. Članek je večinoma slikoven, utegne pa biti precej zanimiv. Predvsem za tiste, ki se podajajo na trnovo pot izdelovanja vodnega hlajenja.

0 komentarjev

Window kit

Overclockers Cafe - Člankov/vodičev o izdelavi in vdelavi okna v računalniško ohišje je bilo že kar nekaj, zato upam, da ste medifikatorji našli kakšno novo idejo. Kljub raznim še tako podrobnim vodičem pa se še vedno najde kakšen osebek, ki se mu vse skupaj zdi prezahtevno ali pa nima volje/časa za izdelavo okna. Če spadate med take, se ne sekirajte preveč, kajti tudi za take primere so rešitve v obliki Window kita. Sicer take stvari uničujejo človekovo ustvarjalnost, ampak pustimo sedaj to. Skratka, na Overclocker Cafe so si ogledali eno izmed takih rešitev - Coolview Acrylic Window Kit. Edino kar dobite je okno, na vas pa je,da vse skupaj še vdelate v ohišje. To pa je v glavnem edina pomanjkljivost izdelka.

0 komentarjev

Copper Ramsinks

2fast CPU - Pa smo spet pri hlajenju RAM-a. Včasih se človek kar malce nostalgično spominja časov, ko računalnik ni potreboval nobenega hlajenja, potem pa so se hladilniki in ventilatorji začeli pojavljati tudi na komponentah in seveda na RAM-ih. Najprej smo videli Thermaltakov hladilni komplet za sistemski ram, danes pa si bomo ogledali še hladilnik za RAM-e na grafični kartici. RAM-i na grafični kartici so še vedno bolj v domeni zmogljivejših (in dražjih) grafičnih kartic, na cenenih karticah tipa GeForce 2 MX pa niso tako pogosti. Ker je izdelovanje majhnih hladilnih reber malce bolj zahtevna naloga, so nekatera podjetja zavohala denar in ponudila svoje rešitve. TweakMonster je ponudil svoje Copper Ramsinks-e, ki so lepe bakrene barve (izdelani so iz bakra). Odlika Copper Ramsinks je, da sedejo tako na DDR SDRAM, kot tudi na navadni SDRAM. Sicer od RAM hladilnikov ni za pričakovati kakih čudežev, vendar je pri ekstremnemu navijanju vsaka stopinja C še kako pomembna. Test najdete tukaj....

1 komentar

Tualatin na Japonskem

Akiba - Kot vedno, ko je kaj novega, so se prvi Tualatini pojavili na Japonskem. Japonska Akiba jih je posnela in objavila fotografije.
Pentium III Tualatin deluje pri 1.45V in na fotografiji (spodaj) je 1.13GHz verzija. Tej prvi Tualatini so namenjeni strežniškim sistemom in imajo 512KB L2 predpomnilnika. Desktop Tualatine z 256KB L2 predpomnilnika lahko pričakujemo nekje avgusta (Severna Amerika in Japonska) pri nas pa bodo v prodajo prišli nekje jeseni.

vir: Akiba

vir: Akiba

1 komentar

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev

Gonilniki za WinXP 3dfx grafične

Guru 3D - Nvidia je, ko je prevzela 3dfx, dobila tudi vse pravice nad trženjem njihovih idelkov. To pomeni vse! Tehnologije, čipi in tudi gonilniki. Teh gonilnikov, ker je to pač Nvidia, ni dovolila vgradati v prihajajoči Microsoftov operacijski sistem, WinXP. Kar pomeni, da WinXP ne bodo imeli že vgrajenih gonilnikov za celo vrsto grafičnih kartic.
Ker pa s(m)o računalničarji p'rjazne d'ušce, se je že najdel nekdo, ki je sam napisal gonilnike za Voodoo3, Voodoo4 in Voodoo5, ki resnično delujejo v WinXP. Dobite jih tukaj.

dodatek by slycer: ker imam tudi jaz na zalogi link do gonilnikov, sem popravil napačno povezavo. Upam, da ne zameriš.

9 komentarjev

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz...

0 komentarjev

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev