»

AMD Thunderbird 1.4GHz 15. maja

X-Bit Labs - Kot smo že napovedali, bo AMD Thunderbird 1.4GHz izšel še v tej četrtini leta (Q2). Danes je slišati celo o točnem datumu: 15. maj. Procesorji bodi izdelani v boljši, Dressenski tovarni. O ceni ni še nič znano. Thunderbird 1.4GHz bo zadnji AMD jev procesor, zgrajen na Thunderbird jedru. Vsi naslednji bodo namreč na Palomino jedru. AMD očitno meni, da je iz Thunderbirda iztisnil vse kar ima. Izid Thunderbirda 1.4GHz je povezan še z manjšim škandalčkom. Mesec pred izidom, se je na ceniku neke nemške on-line trgovine pojavil procesor in cena zanj. Ali je šlo samo za nenamerno napako ali pa za zavedno provokacijo, ni znano.

4 komentarji

Kaj dela Creative

X-Bit Labs - Creative je danes tudi uradno najavil prihod štirih novih grafičnih kartic. Seveda bodo bazirani na Nvidiinih čipih. V prihodnjih dneh lahko torej pričakujemo:
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 AGP (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 PCI (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 Pro (64MB 128bit DDR SDRAM) - $199
  • 3D Blaster GeForce3 (64MB 128bit DDR SDRAM) - $399
Začuda pa kartic ne bo izdeloval Creative sam. Za Creative jih bo izdeloval MSI, ki se je v zadnjem času zelo povezal z Nvidio. MSI je namreč izdelal prototipe kartic za GeForce3. Creative je tako sklenil, da bo svoje kartice dal v izdelavo tistemu, ki najbolj ve, kako se stvari streže. Ampak vseeno se mi zdi čudno, da bo Creative samo prodajal MSI-jeve kartice pod svojim imenom...

9 komentarjev

Test stabilnosti grafičnih kartic

Dangerous Dog - 3D Mark 200x vam pove, kako zmogljiva je vaša grafična kartica in konfiguracija (procesor, RAM...), ki jo poganja. Pove vam tudi, za koliko bolj je grafična kartica zmogljiva, ko jo navijete. Ne pove pa vam (vsaj neposredno ne), kako je stabilna. Če želite ugotoviti to, morati ali igrati Quake nekaj časa (prijetno a dolgotrajno) ali pa download-ati ta programček. Programček bo na vašem računalniku zagnal serijo kratkih testov, ki bodo preverili stabilnost grafične kartice. Gre pa za enostaven program, ki ne bo delal znanosti iz svojih testov, katerega osnova je zdrava človeška pamet/logika.

5 komentarjev

Nvidia GeForce3 MX

X-Bit Labs - Veliko je bilo govora o Nvidiini Geforce3 low-cost kartici. Končno vam lahko postrežemo z nekaj informacijami. Kodno ime čipa je, kot vas večina že ve, NV17. Kartica bo verjetno stala manj kot $150. Kartica naj bi popolnoma podpirala vse DirectX 8 funkcije. Nvidia načrtuje, da bodo prototipi izdelani že v začetku poletja, uradno pa namerava Nvidia naznaniti GeForce3 MX v začetku jeseni. Kartica naj bi podpirala TwinView tehnologijo in DDR SDRAM ali SDRAM. O vseh podrobnostih čipa (frekvenca, cevovodi, možnost zapolnjevanja...) ni znano še nič. Nvidia bo, kot ponavadi, skrivnost varovala do zadnjega trenutka. Vse navedne informacije so neuradne.

16 komentarjev

Ekstremno hlajenje

Dan's DATA - Vsi bi radi čim višje navijali procesorje, a ne? To se najlažje doseže s peltierjevim elemontom in vodnim hlajenjem. Obstaja pa problem. Kondenzacija. Kaj se zgodi, ko ta nastopi, si oglejte tukaj.
Člevek se je zanalašč spravil ugotavljat posledice kondenzacije. Seveda ni uporabil procesorja, ampak upor, ki je oddajal toploto namesto procesorja. Članek je v resnici razlaga vodnega hlajenja s peltierjevim elementom. Thx Tomi!

2 komentarja

Modificiranje ohišja

Hardware OC - Našel sem še en vodič, o modificiranju ohišja - natančneje o vrtanju lukenj v ohišje. Če ste to sami že poskusili, gotovo veste, da to ni ravno mačji kašelj. Obstaja več različnih metod, od katerih so nekatere bolj, druge manj ugodne in učinkovite, izbira pa je odvisna od orodij, ki jih imate na razpolago. Najenostavnejša je uporaba navadnih klešč za pločevino in starega dobrega vrtalnika. Če jo imate, je bolje vzeti žago za rezanje lukenj, ki se jo pritrdi na vrtalnik (bor mašino). Res, da je okorna, a luknje narejene z njo so lepe. Najhitrejša možnost, ki v tem članku na žalost ni opisana, je vbodna žaga. Zelo koristen pripomoček je tudi pila, ali še bolje brusilni kamen za vrtalnik.

0 komentarjev

Novi Detonatorji pohitrijo Pentum 4

več strani - Nekateri, ki v svojih mlinčkih že imjajo Pentiuma 4 in kakšno nVidino grafično kartico, se pač, tako kot naš Alien-w, spravijo testirati različne Detonatorje. Zanimivo postane pri testu Detonatorjev verzije 12.0 in več, kjer so razlike v nekaterih aplikacijah tudi do 90% - v povprečju okoli 40%. Po drugih virih pa razlike v recimo Quakeu niso bile opazne. Novi gonilniki pohitrijo tudi 3D Mark 2001, in sicer za 10%. Kakorkoli že... Izboljšava gonilnikov in nekaj optimizacije zagotovo ne škodi, se pa porajajo vprašanja glede združljivosti, stabilnosti in o tem, katere spremembe so zaslužne za razlike.

2 komentarja