»

Steam za Linux dobro sprejet

Deleži prodaje po operacijskih sistemih. Med Linux distribucijami daleč prednjači Ubuntu, zanimiv pa je tudi še vedno visok delež XP-ja.

vir: The Power Base
The Power Base - Valve je pravkar objavil rezultate svoje februarske ankete med uporabniki (Steam hardware and software survey) in rezultati sploh niso slabi za pingvina. V manj kot pol leta od najave podpore je delež Linux uporabnikov že malenkost čez 2%, kar je sicer še vedno drobiž proti Oknom, vendar že skoraj isto kot pri OS X (3%), ki Steam podpira že skoraj tri leta.

In Valve te številke spremlja. Decembra so svoj klient postavili v odprto...

27 komentarjev

Sodnica občutno znižala prisojeno odškodnino v primeru Apple vs. Samsung

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
ComputerWorld - Lani je porota v kalifornijskem sporu med Samsungom in Applu postregla s hitro in nepričakovano razsodbo, ko je v celoti pritrdila Applu, Samsungu dosodila naklepne kršitve šestih Applovih modelov (design patent), razvrednotenje blagovne znamke in izkoriščanje prevladujočega položaja na UMTS-trgu. Samsung je bil obsojen na plačilo trojne odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev. Toda nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Sodnica Koha je pretekli mesec obravnavala pritožbi obeh podjetij in odločila, da Samsungove kršitve modelov niso bile naklepne (kar prinaša nižje odškodnine), sicer pa je zavrnila Applove zahtevke po razširitvi odškodnine in Samsungov zahtevek po ponovnem...

9 komentarjev

Kaj je freemium in zakaj lahko stane več tisoč dolarjev

Nekatere igre ob zagonu jasno opozorijo na možnost zapravljanja. Druge tega ne storijo, ker to (še) ni obvezno.

vir: BBC
BBC - Freemium je poslovni model, ki se v zadnjem času čedalje pogosteje uporablja pri distribuciji (spletnih) iger in tudi druge programske opreme. Beseda je skovanka iz terminov free in premium in označuje programe, ki so v osnovni verziji brezplačni, za dodatne funkcionalnosti pa je treba doplačati. Na ta način je freemium povezan z včasih nadvse popularnimi programi shareware, ki so običajno časovno omejeni, pogosto pa nimajo odklenjenih vseh možnosti ali končni izdelek opremijo z obvestilom o statusu licence. A freemium je svoj razcvet doživel z mobilnimi igrami in lahko stane precej več kot shareware programov, ki jih kupimo z enkratnim plačilom.

Tipičen primer so mobilne igre na...

30 komentarjev

Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

X-Bit Labs - Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki...

26 komentarjev

Watson kot pek, farmacevt, inženir

The New York Times - IBM-ov pametni superračunalnik Watson postaja čedalje uporabnejši na najrazličnejših področjih. Nase je opozoril z zmago v priljubljenem kvizu Jeopardy, potem ga je IBM usmeril v koristnejše projekte. Študiral je medicino, da je lahko deloval v zdravstvu, poizkusil se je kot prodajni svetovalec, prečesal je tudi farmacevtske patente. Sedaj postaja Watson še pek, farmacevt in avtomehanik.

IBM navaja le nekaj projektov, kjer so v zadnjem času s pridom uporabili Watsona. V sodelovanju s farmacevtskim gigantom GlaxoSmithKline so mu dali prebrati vso znano gradivo o malariji in kemijskih učinkovinah. Watson se je iz tega naučil veliko, tako da je v prvi fazi sam identificiral učinkovine, ki se danes uporabljajo za boj proti malariji, in predlagal 15 novih učinkovin, ki...

9 komentarjev