»

Delo in drugi slovenski časniki uvajajo plačljivi dostop

Slo-Tech - Danes so v slovenskem dnevniku Delo najavili skorajšnjo uvedbo plačljivega dostopa do vsebin, ki bo osnovan na slovaškem modelu. Tam so projekt Piano uvedli lanskega maja, o čemer smo obširno pisali. Bistvo sistema Piano je povezava več časnikov pod skupni plačljivi zid, tako da bralcem svoje vsebine ponujajo po plačilu enotne naročnine, ki zajema dostop do vseh povezanih medijev. Prihodki se nato delijo sodelujočim medijem sorazmerno s časom, ki ga uporabniki na njihovih podstraneh prebijejo.

V Sloveniji bo sistem Piano začel delovati v ponedeljek, 16. januarja. Vanj bosta povezana Delo in Slovenske novice, bržkone pa tudi Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list,...

332 komentarjev

Japonska razvija dobri virus

Daily Yomiuri - Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden...

8 komentarjev

Scott Thompson nov Yahoojev izvršni direktor

AllThingsD - Lanskega septembra je upravni odbor Yahooja razrešil tedanjo izvršno direktorico Carol Bartz, ker ni uspela poživiti podjetja ter povečati njegovega tržnega deleža in dobička, za kar je bila na položaj imenovana. Vršilec dolžnosti izvršnega direktorja je postal finančni direktor Timothy Morse, Yahoojev upravni odbor pa se je lotil težavnega postopka iskanja novega šefa.

Iskanja so se lotili počasi, saj so želeli prej ugotoviti, kaj od podjetja sploh...

3 komentarji

Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Prime z in brez tipkovnice.

vir: engadget
TechCrunch - Druga inačica Asusove tablice/laptopa Asus Transformer Prime naj bi se precej slabo prodajala, navkljub naravnost odličnim obetom takoj po oktobrski najavi. Ena težava je, da Asus zamuja z dobavo - prve izvode so razposlali šele tik pred božičem, trenutni dobavni rok na Amazon.com pa je huronsko dolgih 4 do 7 tednov. Dalje, tudi tisti, ko so ga že uspeli kupiti, se pritožujejo nad tako rekoč nedelujočim GPS (bojda ga moti kovinsko ohišje) in šibkim wi-fi sprejemom. Končno - in morda najbolj ključno - transformer ima zaklenjen in šifriran bootloader, zato nameščanje alternativnega roma (homebrew) trenutno ni mogoče. Prav tega pa so se veselili številni kupci, saj gre za zelo zmogljivo tablico (Tegra 3) z možnostjo priklopa tipkovnice, miške in druge...

48 komentarjev

Španija sprejela protipiratski zakon Sinde

Letaki proti zakonu: "SeriesYonkis (priljubljena stran za prenos televizijskih serij, op. p.) je za učenje angleščine storila več kakor 20 let zakonov o izobraževanju."

vir: BBC
BBC - V Španiji so sprejeli kontroverzni zakon o ekonomski vzdržnosti (Ley de Economía Sostenible), ki ga je poizkušala sprejeti že prejšnja vlada in se po tedanji ministrici za kulturo in veliki zagovornici novega zakona Angeles Gonzalez-Sinde imenuje kar zakon Sinde. Glavna sprememba, ki jo zakon uvaja in nas na tem mestu zanima, je hitri postopek za odklop in ukinitev spletnih strani, ki kršijo avtorsko pravo.

Imetniki avtorskih pravic bodo imeli možnost, da posebni...

75 komentarjev