»

Nov članek

Slo-Tech - Kot ste lahko opazili že okoli šestih popoldne, je slycer, naš ultrapridni pisun, napisal tudi članek, v katerem se je poglobil v delovanje procesorskih (in ostalih računalniško povezanih) zračnih hladilnikov. Kup kovine, en ventilator, enosmerna napetost, in vrum, že lahko hladimo 70 vatno zverino. A-a, tako lahko pa ne gre. Preberite si sami!

10 komentarjev

Panika je bila odveč

The Register - Kot smo pred kratkim objavili tudi na Slo-tech, je Thomson Multimedia, ki si lasti pravice mp3 (de)kodiranja, uvedla licenčnino za uporabo kodeka. Kot lahko preberete nekaj novic nižje, naj bi bili v nevarnosti tudi predvajalniki mp3-jev. Vendar temu na srečo ni tako, saj so softverski predvajalniki oproščeni plačila.
Edina sprememba, ki lahko doleti uporabnike mp3-jev, je 0.75 $ povečanje cene hardverskih dekoderjev, kot so različni mp3 diskmeni in sobne komponente. Glede na ceno, ki jo moramo odšteti za te naprave, se najbrž ne boste tolkli po glavi.
Celotno novico najdete tukaj, zgodba pa ima samo en nauk: "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha".

1 komentar

Gorivo za igričarje

Envy News - Za konec današnjega ciklusa novic pa še nekaj razvedrila. Razne strani ponavadi večinoma testirajo strojno opremo, tale stran, ki se običajno tudi ukvarja s prej omenjeno dejavnostjo, pa se je tokrat odločila testirati pijače, ki "poživijo duha" in so kot nalašč za ponočnjake, ki celo noč nabijajo mrežne igre in se jim očitno niti slučajno ne zdi vredno iti v posteljo, čeprav telo z raznimi znamenji opozarja, da je potrebno počitka. Testirali so štiri pijače, in sicer Vanilla Coke, Pepsi Blue, Sobe Mr. Green in Dr. Pepper Red Fusion. Njihovo glavno sodbo si lahko preberete tukaj, članek pa na žalost ne obravnava kapljic za od monitorja razdražene oči, čeprav so se le-te tudi nekoč pojavile v nekem testu na neki strani,...

14 komentarjev

Nekaj strani nas zapušča, ena se rojeva

Overclockers Australia - Kaj moremo, naravni zakoni veljajo tudi v računalništvu. Po podatkih Overclockers Australia nas bo zadnje čase zapustilo kar nekaj strani. Avstralci navajajo, da bo s svojim delom povsem nepričakovano končal Van Smith, ki se je proslavil pri strani Tom's Hardware in nato vodil lastno stran Van's Hardware. Van pravi, da zaradi številnih incidentov, ki jih je doživel zadnje čase ne namerava več posodabljati svoje strani. Škoda, saj je stran, ki je bila po svoje nekaj posebnega (predvsem zaradi izvirnega dizajna), po komaj letu obratovanja odšla v digitalna nebesa. Tam je menda tudi stran Tech-Junkie, saj enostavno ni dosegljiva.
No, da pa ne bomo govorili samo o umiranju strani, pa za konec še vzpodbudna novica: kot kaže bo nekdaj zelo znana stran The-Ctrl-Alt-Del nadaljevala s svojim delovanjem, vendar pa zgolj v sodelovanju z M3DZone, s katero naj bi se prej omenjena stran "zlila" v povsem novo - Hardware Connect.

0 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Netscape 7.0 zunaj

Slashdot - Ob vsej tej noriji z novim spletnim brskalnikom Mozilla se mi je kar nekako izmuznila novica o predstavitvi spletnega brskalnika Netscape 7.0, ki ga lahko snamete iz Netscapove spletne strani.
No, ko smo že ravno pri Netscapu: kljub obetavnemu brskalniku Netscape 6.1, ki sem ga nekaj časa uporabljal tudi sam, je Netscapov delež med brskalniki, če gre verjeti tej strani, pošteno nazadoval. Netscape naj bi po zadnjih podatkih imel v rokah le še dobrih 3 % deleža med brskalniki, medtem ko naj bi Internet Explorer vladal s kar 96 %. Če se bo Netscapov delež povečal, pa je odvisno ravno od nove različice. Netscape si namreč še vedno obeta staro slavo; ni kaj, upanje tako ali tako umre zadnje [;)].

0 komentarjev

Yahoo!, Hotmail in ostali z vse manjšo zasebnostjo

MSNBC - Očitno zasebnost iz dneva v dan postaja številnim ljudem, ki izdelujejo softver, deseta briga, saj se zadnje čase pojavlja na tone raznih vohunskih programčkov z bolj ali manj dobrimi namerami. Eden izmed zadnjih se imenuje eBlaster podjetja SpectorSoft, ki zna nameščen na poljuben računalnik bojda kar precej učinkovito nadzorovati dostope uporabnikov do svoje e-pošte. Po navedbah razvijalca lahko vohunski programček eBlaster skrivoma pošilja pošto, ki jo pravkar pregleduje uporabniki na računalniku, kjer je nameščen prej omenjeni programček, "nadzorniku". Program zna prestrezati prihajajočo in odhajajočo pošto POP3, kot tudi tisto, do katere dostopamo preko spletne strani (Yahoo!, Hotmail, ....). Podjetje sicer navaja, da naj bi bil program eBlaster namenjen raznim direktorjem, ki nato nadzirajo, kaj počnejo zaposleni in bolezensko zaskrbljenim staršem, ki ne morejo in ne morejo spustiti svojega sina ali hčerkice izpod budnega očesa. Morda na prvi pogled izgleda, da je program...

0 komentarjev

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev