»

Powercolor prvi z Radeonom HD 4730

Tweak Town - Proizvajalec PowerColor je ta teden uradno predstavil svojo grafično kartico PCS HD4730, ki je prva kartica z AMD-jevim procesorjem Radeon HD 4730. Slednji je osnovan na jedru ATI RV770, ki je grajeno v 55 nm-tehnologiji. Ima 640 stream procesorjev, 32 teksturnih enot, 16 RBE (render back end) in 128-bitni GDDR5-krmilnik. Powercolor je svojo kartico navil do 700 MHz, pomnilnik pa zmore do 3,6 Gbps. Procesor Radeon HD 4730 je AMD-jeva rešitev za uporabnike, ki nimajo debele denarnice, a bi si vseeno želeli spodobne grafične kartice. Cena je zato ustrezno skromna in znaša 80 dolarjev, na...

22 komentarjev

Prvi test Core i5

primerjava Core 2 in Core i5, zatemnjeni upori in kondenzatorji na slednjem

vir: AnandTech
AnandTech - Dobre 3 mesece pred izidom Core i5 je Anandtechu že uspelo v roke dobiti procesor in matično ploščo zanj. Procesor je sicer testni primerek, počasnejši od tistih, ki bodo v prodaji, saj je namenjen testiranju kompatibilnosti P55 matičnih plošč z novinci, z nižjo frekvenco pa prihaja z željo, da ne bi bilo mogoče ugotoviti performančne prednosti (oz. zaostanka) v primerjavi s Core 2 procesorji.

A Anandtechovce to ni ustavilo, saj so procesor enostavno navili z 2,13 GHz na 2,66 GHz. Novi procesor je fizično manjši od Core i7 procesorjev, a praktično enako velik kot LGA-775 procesorji. Večje število nožic so na približno enako površino uspeli spraviti z večjo gostoto, žal pa so ponovno spremenjene dimenzije lukenj za montažo hladilnikov. Po novem so le-te ravno med luknjami za...

56 komentarjev

Lastniki Global Foundries po nakupih

Slo-Tech - Advanced Technology Investment Co., abudabijska investicijska družba, ki je rešitelj AMDja in večinski lastnik njegovega proizvodnega dela, Global Foundries, se je odločil širiti. Že pri prevzemu Global Foundries so dejali, da nočejo biti le AMDjev proizvodni del, temveč hočejo postati pomemben igralec na trgu proizvodnje raznovrstnih polprevodnikov.

Dogovarjajo se s singapurskim Temasek Holdings (prav tako investicijska družba), saj od njih želijo kupiti njihov celoten, 62,33 % delež proizvodne družbe Chartered, ki, podobno kot TSMC, od strank vzame le načrte jedra in izdela čipe.
Z nakupom bi Global Foundries dobil Charteredove obstoječe stranke, obenem pa bi se jim povečale proizvodne zmogljivosti, zaradi česar bi postali mnogo bolj konkurenčni glavnima tekmecema, TSMC in UMC.

4 komentarji

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

Zune HD le za Američane

Heise - Poročali smo o Microsoftovih napovedih, da kanijo še jeseni izdati nov Zune HD, s katerim se bodo zoperstavili Applu in njegovemu iPodu Touch. Nekoliko so se nam že začele cediti sline, a je Microsoft Evropejce hitro postavil na realna tla. V pogovoru za Heise je namreč njihov predstavnik za stike z javnostmi Felix Petzel pojasnil, da bodo v več državah sicer ponudili video storitve Zune v okviru Xbox Live Video Marketplace, sama naprava Zune HD pa bo na prodaj le v ZDA. Več pričakujemo prihodnji teden na E3.

11 komentarjev

Prodanih že 30 milijonov konzol Xbox 360

X-Bit Labs - Ta teden je Microsoft objavil, da so prodali že 30 milijonov konzol Xbox 360, s čimer držijo občutno prednost pred konkurentom PlayStation 3, katerih je Sony prodal približno 22 milijonov. Nedosegljiv na prvem mestu ostaja Nintendo Wii s 50 milijoni prodanih izvodov. Analitki iz NPD Group so izračunali, da so samo Američani skupno porabili 14,5 milijard dolarjev za Xboxe 360 in pripadajočo opremo. Najbolj plodno leto je bilo lansko, tudi letos pa jim ne kaže slabo, saj je prodaja porasla za 28 odstotkov. Po Microsoftovih podatkih so uporabniki prenesli tudi več kot milijardo iger in drugih večpredstavnostnih (filmov, nanizank itn.) vsebin z Xbox Live Marketplacea, ki ima sicer 20 milijonov članov.

6 komentarjev