»

Pirati, teroristi in drugi državljani

Slo-Tech - V Državnem zboru se je danes zgodila zelo skromno obiskana javna predstavitev mnenj o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (KZ) in o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP). Med številnimi spremembami sta tudi dva predloga, ki ki bosta precej zaostrila protipiratski boj in povečala pooblastila policije za dostop do elektronskih komunikacijskih podatkov. Kakšne so te spremembe?

Nov kazenski zakonik in zakon o kazenskem postopku na Slo-Techu že spremljali, sledi kratko poročilo, kaj se je dogajalo v državnem zboru. Ker se hočemo izogniti napačnemu povzemanju, pripenjamo kar zvočne izseke.

Protipiratstvo:
Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da določilo »z namenom prodaje« ni bilo usklajeno z zakonodajo, zato je povzročalo težave pri kazenskem pregonu ter varovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Dodal je še, da se je omenjeno določilo v slovensko zakonodajo najverjetneje prikradlo zaradi neustreznega...

324 komentarjev

Kitajska uspešno izstrelila prvi modul nove vesoljske postaje

Izstrelitev rakete Long March-2F

vir: Space
Space - Danes ob 15:16 po srednjeevropskem poletnem času (21:16 po Kitajskem času) je bil iz izstrelišča Jiquan v notranji Mongoliji na raketi Long March-2F izstreljen modul Tiangong-1 (sl.: "Nebeška palača"), kar predstavlja prvi kitajski poskus izstrelitve in upravljanja vesoljske postaje. Modul ima maso 8,5 ton, dolg je 10,7 metrov in ima premer 3,3 metre (za primerjavo: Ruski modul Zarja, ki predstavlja jedro mednarodne vesoljske postaje, ima maso 19 ton, dolžino 12,5 metrov in premer 4,5 metre). Tiangong-1 bo v orbiti okoli zemlje ostal približno dve leti, v tem času pa ga bosta obiskali robotski vesoljski plovili Shenzhou 8 in 9 ter plovilo s človeško posadko Shenzhou 10. Kitajska je svoj prvi vesoljski polet s človeško posadko opravila leta 2003, ko je na plovilu Shenzhou 5 v...

28 komentarjev

SlideShare nadomešča Flash s HTML5

vir: GigaOM
GigaOM - Priljubljena spletna stran SlideShare, ki jo za deljenje svojih predstavitev oziroma izvlečkov iz njih mesečno uporabi 58 milijonov uporabnikov in ima več kot 16 milijonov registriranih rednih uporabnikov, se je popolnoma znebila Flasha na svojih spletnih straneh. Po prenovi strani so te napisane izključno v skladu standardu HTML5, kar omogoča polna dostop in uporabniško izkušnjo tudi na mobilnih napravah brez podpore Flashu (recimo Applove).

Hkrati naj bi bila stran tudi 30 odstotkov hitrejša in 40 odstotkov vitkejša, kar bo dodatno pospešilo delovanje. Ker bodo predstavitve, ki ne bodo več prekodirane v Flash, berljive tudi pajkom iskalnikov, bodo strani dobivale bistveno boljše...

51 komentarjev

IBM s podjetji investira 4,4 milijarde dolarjev v New York

vir: EETimes
EETimes - Proizvajalci čipov so se pod vodstvom IBM-a odločili, da bodo v prihodnjih petih letih investirali 4,4 milijarde dolarjev v obrate zvezni državi New York. Poleg IBM-a pri projektu sodelujejo še Intel, Samsung, GlobalFoundries in TSMC. New York si je vlaganja izboril v konkurenci z ostalimi lokacijami po svetu kot najkonkurenčnejša, je povedal newyorški guverner Andrew M. Cuomo.

Glavnino sredstev bo prispeval IBM, katerega vložek znaša 3,6 milijarde dolarjev. Namenjen bo vlaganjem v razvoj naslednjih generacij računalniških čipov (22 nm in 14 nm) in nadaljuje že 10 milijard dolarjev vlaganj, ki jih je IBM v New York investiral od leta 2000.

Z vlaganji želijo...

8 komentarjev

Internetni prevarantje našli še en način zavajanja uporabnikov

PC World - Spletni prevarantje so iz dneva v dan bolj iznajdljivi. Po nekoliko nenavadni ideji o strašenju uporabnikov v nakup nepotrebne programske opreme prek Skypa so sedaj za nameščanje trojanskih konjev začeli uporabljati pametne tiskalnike in skenerje.

Uporabnik po elektronski pošti prejme sporočilo, ki ima priloženo datoteko s končnico ZIP. V glavi sporočila piše Fwd: Scan from a HP Officejet, medtem ko je v jedru napisano, da je bil priložen dokument skeniran s tiskalnikom HP Officejet 05701J in da ga je poslal Morton. Pri tem je seveda najbolj sumljiva prav arhivska končnica, zato jo prevarantje včasih poizkušajo zakriti z uporabo dvojne končnice (recimo doc.zip), kar deluje, če je...

20 komentarjev