»

FroYo za arhitekturo x86

vir: engadget
engadget - Pri Intelu so napovedali, da razvijalci aplikacij za operacijski sistem Android lahko še to poletje pričakujejo posebno izdajo različice 2.2, združljivo z arhitekturo x86. Slednjo poznamo predvsem iz osebnih računalnikov, a jo z Atomi Intel poskuša narediti popularno tudi v bolj mobilnem svetu, kjer še vedno kraljuje ARM. Pri Intelu so povedali, da bo celoten opravljen razvoj vključen v odprtokodno vejo Androida.

Prav iz te veje je od prejšnjega tedna mogoče dobiti tudi kodo za arhitekturo ARM namenjenega FroYa, Androida 2.2. Z dokončano kodo različice 2.2 lahko v kratkem (že na voljo za Nexus One) pričakujemo...

13 komentarjev

FTC razkril štiriletno spletno prevaro

ComputerWorld - Ameriška Zvezna trgovinska komisija (FTC) je prekinila štiri leta trajajočo spletno prevaro, s katero so zlikovci nabrali več milijonov dolarjev. Sama ideja ni prav nobena novost, zanimivejša je praktična izvedba. Nepridipravi so nekako dobivali ogromne množice številk kreditnih kartic, ki pa so jih izkoriščali zelo pazljivo in prek navideznih podjetij posameznikom odtujili le nekaj dolarjev, skupno pa nakradli milijone.

Registrirali so več sto lažnih podjetij, prek katerih so kartice bremenili. Z vsake so izmaknili med 25 centi in 9 dolarji, tako da velika večina ljudi nelegalnih transakcij sploh ni opazila. Zlorabili so 1,35 milijona kreditnih kartic in nabrali za 9,5 milijona dolarjev, pri čemer so uporabniki ugovarjali le slabih 80.000-krat. Večina sistemov za lovljenje sumljivih transakcij beleži šele tiste nad desetimi dolarji, tako da so morali uporabniki sami najti sumljive nakupe. FTC je dosegel zamrznitev premoženja, iščejo pa kolovodje celotne akcije. Za zdaj so namreč...

16 komentarjev

Chrome daleč najpočasnejši v HTML5 izrisovanju

engadget - Z Internet Explorer 9 Microsoft nadaljuje svoje strinjanje z mednarodnimi standardi, saj bodo še močno nadgradili podporo standardu HTML5. Ker so na voljo že predogledne (t.i. preview) različice Internet Explorer 9, so se pri Download Squad odločili preveriti, kako se IE9 odreže v HTML5 ter ga primerjati z drugimi tremi velikimi brskalniki za operacijske sisteme Windows, Firefoxom 3.7, Chromeom in Opero.

Strojno pospeševanje izrisovanja s pomočjo grafičnega čipa naj bi delovalo v vseh štirih brskalnikih. Avtor testa sicer ni popolnoma prepričan, če to drži za Opero, a razvoj poteka v to smer, saj imajo očitno zaposlene strokovnjake za strojno pospeševanje. Podporo je bilo v primeru Chromea vključiti z dodatnimi ukazi v bližnjici,...

62 komentarjev

Proizvodnja novega iPhona 4 stane 188 dolarjev

BuisnessWeek Online - Proizvodnja starega iPhona 3GS je ob izidu stala 179 dolarjev, pri iSuppli pa so izračunali, da so proizvodni stroški brez dela, pošiljanja, oglaševanja, razvoja in licenc, torej le goli material, novega iPhona 4 188 dolarjev. Najdražja komponenta je 3,5-palčni LCD-zaslon, ki stane 28,50 dolarjev in ga izdeluje LG. Procesor A4, ki ga izdeluje Samsung Electronics, stane 10,75 dolarjev. Podatki veljajo za 16 GB-verzijo, ki z dvoletno naročnino stane 200 dolarjev, v prosti prodaji pa kar 600 dolarjev.

Bolj zanimiva od golih številk in nabavne cene komponent - ki so, roko na srce, pri večini proizvodov obupno nizke - je Applova možnost vzdrževanja neverjetne marže in izsiljevanje dobaviteljev. Če na grobo ocenimo, da staneta...

96 komentarjev

SWIFT preskočil prvo oviro

Heise - Kontroverzni sporazum SWIFT, ki bi ameriškim pravosodnim organom omogočil spremljanje podrobnosti o evropskih finančnih transakcijah (o osnutku dogovora smo že pisali), je v svojem drugem poizkusu uspešno preskočil prvo oviro. Včeraj so predstavniki Evropske unije in ZDA v Bruslju podpisali sporazum, po tem ko je vseh 27 držav podprlo sporazum.

Sedaj je vse odvisno od Evropskega parlamenta, ki bo o njem razpravljal prihodnji teden. Ker so poslanci pretekli teden uspeli doseči pomembne spremembe v besedilu, ki služijo večji zaščiti podatkov, je pričakovati potrditev tudi v Parlamentu. Podporo sporazumu so napovedale tako konzervativne kot liberalne frakcije. V tem primeru bi lahko SWIFT stopil v veljavo že 1. avgusta.

Španski notranji minister Alfredo Pérez Rubalcaba - Španija predseduje EU - je ob podpisu pogodbe dejal, da gre za pomemben korak k večji varnosti v Evropi in ZDA. V Ameriki so podpis pozdravili z besedami, da zapira eno izmed varnostnih lukenj v boju proti terorizmu.

22 komentarjev

iPhone 4 nekaj dni po začetku prodaje

iPhone 4 narobe držijo celo pri Applu!

vir: engadget
engadget - Težave, s katerimi se sooča Apple oz. njihov najnovejši mobilni telefon, iPhone 4, so dodobra dokumentirane po spletu, tudi zaradi stalnega boja velikih ljubiteljev in sovražnikov Appla. Najbolj v oči tako bodejo težave z anteno, revolucionarno zasnovano z namenom izboljšanja sprejema.

Od plastike tridesetkrat trše steklo na sprednji in zadnji stranici telefona seveda ni neuničljivo, vseeno pa iPhone 4 dosega zavidljive poslovne rezultate. V prvem dnevu prodaje, v soboto, 26. junija, je Applu uspelo prodati kar 1,7 milijona aparatov. Sicer naj bi bilo prek tri četrtine kupcev povratnikov,...

95 komentarjev