»

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev

Zbogom, Smart Tags...

DeviantArt - Microsoft se je odločil, da bo odstranil funkcijo Smart Tags iz prihajajočih verzij Internet Explorerja in Windows XP.
Smart Tags avtomatično dodaja povezave (linke) na spletne strani, ki so v povezavi z vsebino, ki jo gledate. Primer tega je, če je na spletni strani beseda "browser", bo Smart Tags avtomatično na to besedo dodal link na npr. spletni slovar, ki vsebuje to besedo.
Ker je mnogo spletnih oblikovalcev kritiziralo to idejo, da bi lahko nekdo drug spreminjal vsebino njihovih strani, se je Microsoft najprej odločil, da bo Smart Tags funkcijo v privzetih nastavitvah izklopil, tako da ga lahko uporabnik sam vklopi, če želi. Kljub temu pa ta rešitev ni bila zadovoljiva.
Kljub temu da je bila funkcija Smart Tags vključena v beta verzijah Internet Explorerja, bo odstranjena v končni verziji Windows XP. Ostala pa bo v Office XP, vendar s to razliko, da bodo uporabniki lahko kontrolirali dokumente, ki so jih ustvarili; Smart Tags za splet namreč ustvarjalci spletnih strani ne...

5 komentarjev

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi...

20 komentarjev

VA Linux

Linux Today - Čudne stvari se dogajajo. VA Linux je eno od najbolj znanih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo storjne opreme na kateri teče izključno Linux (in je zanj tudi prilagojena). Sliši se precej čudno, a odločili so se, da bodo prenehali prodajat hardware. Gre za to, da se nameravajo skoncentrirati na razvoj njihovega Sourceforge on-site colaborative development sistema, OSDNja in svetovalnih storitev. Razlog leži v tem, da so jim IBM, Compaq, Dell in drugi začeli odžirati preveč strank pri Linux strojni opremi.
Eric S. Raymond (ESR) je kot bivši član uprave VA Linuxa dal zelo zanimiv intervju v katerem govori o tem, kako si je VA s svojo uspešnostjo v bistvu sam izkopal jamo.

2 komentarja

ATI R300 -> Radeon 3?

The inquirer - Čeprav o Radeonu 2 ni ne duha ne sluha, ATI pospešeno dela na t.i. R300 čipu. R300 čip bi utegnil biti Radeon 3. Čeprav je do Radeona 3 še daleč, so na The Inquirer že dobili specifikacije tega precej skrivnostnega čipa. Radeon 3 naj bo deloval pri frekvenci 350 Mhz, narejen pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Izdelovali ga bodo v TSMC ali UMC. Podpiral bo podpiral do 256 MB pomnilnika, do njega pa bo dostopal po 128 bitnem vodilu. Podprt bo tako DDR RAM, kot tudi počasnejši SDRAM. Čip bo tudi DirectX kompatibilen, zmogel pa bo obdelati do 75 milijonov trikotnikov na sekundo, tako da se za prihodnost ne gre bati. Razvoj Radeona 3 bo končan nekje konec leta, v proizvodnjo pa ga bodo poslali spomladi/poleti leta 2002. Več podatkov o R300 (Redeonu 3) najdete tukaj.

3 komentarji

Intelov i870 chipset - DDR in Rambus, 64/32 kombinacija

The inquirer - Podrobnejša predstavitev Intelovega i870 chipseta, ki bo podpiral tako 64, kot tudi 32 bitne procesorje, bo sredi avgusta na Hot Chips konferenci, kjer bodo proizvajalci čipov predstavili svoje tehnologije. Ker pa večina ljudi noče čakati na avgust, je Intel predčasno razkril nekaj podatkov glede tega čipovja. i870 cipset bo podpiral do 16 procesorjev, vseboval pa bo tudi DDR in RDRAM podporo (podporo 64 bitnim in 32 bitnim procesorjem sem že omenil) Več tukaj.

0 komentarjev

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev

Tudi Novell ima rad AMD - tokrat "serverska" zgodba

The Register - Vsi tisti, ki zagovarjajo tezo, da se AMD-jevi procesorji ne bodo uveljavili na področju strežnikov, naj si še posebej preberejo to novico. Za kaj gre? Novell je podprl AMD-jevo novo strežniško platformo. Novell se lahko pohvali, da sedaj njegov NetWare popolnoma lepo in zanesljivo deluje na AMD Athlon MP porcesorjih in AMD-760 MP chipsetih za eno in dvoprocesorske strežnike. Pri uveljavitvi AMD-jevih procesorjev na NetWaru je pomembno vlogo imel tudi tajvanski proizvajalec matičnih plošč Tyan, ki je dobil od Novella posebno priznanje. Podpora Novella je za AMD-ja kar lepa stvar, saj odstranjuje številne negativne pomisleke, ki so leteli na AMD-jeve procesorje. AMD pa si lahko v prihodnosti pridobi še kakšnega podpornika.

0 komentarjev

Apple kupuje PowerPC oddelek od Motorole

The Register - Izgleda, da nas to leto čaka še en velik nakup. Po prodaji CompaQ-ove Alphe Intelu, so se za nekja podobnega odločili tudi pri Applu. Apple je bil dolgotrajni partner Motorole, saj mu je le-ta dobavljala PowerPC procesorje, sedaj pa so se možje pri Applu odločili, da bodo sami poskrbeli za razvoj procesorjev. Apple bo nekje v naslednjem letu odkupil Motorolin PowerPC oddelek za približno 500 milijonov $. Roko na srce, PowerPC procesorji so bili včasih odlična alternativa Intelovim Pentiumom 3 in AMD-jevim Athlonom, potem pa jih je povozil čas. Medtem ko si najmočnejši Applov računalnik lasti 733 Mhz PowerPC procesor, Intel in AMD že naskakujeta mejo 2 Ghz (!). Čeprav se Apple in Motorola sklicujeta, da ni vse v frekvenci procesorja, procesorja še vedno ne moreta konkurirati Intelovim in AMD-jevim zverinam. Prav zato je Applova dolžnost, da v prihodnje malce približa svoje PowerPC procesorje konkurenci. Več podrobnosti in prihodnje Applove načrte si lahko ogledate tukaj....

5 komentarjev

Chipseti s podporo USB 2

The Register - Čeprav je luni poročal o splošni nezaiteresiranosti podjetij do USB 2, se stanje utegne izboljšati. Acer Labs (ALi) dela na P4 chipsetih, ki ne bo vključeval samo podpore USB 2, ampak bo podpiral tudi Sony Memory Stick. P4 chipseti bodo vsebovali M1671 ali M1681 Northbridge čip in M1563 Southbridge čip.

  • M1671 Northbridge podpira PC100 in PC133 SDRAM ter DDR RAM. Podpira tudi AGP 4x vodilo.

  • M1681 Northbridge podpira še AGP 8x vodilo in omogoča t.i. High Speed Link Bus povezavo do Southbridga.

  • M1563 Southbridge podpira 6 USB vtičnic, uporabimo pa ga lahko tudi kot 10/100 Ethernet kontroler. Poleg tega zna ravnati tudi s HomePNA 1 in 2 omrežji, delovati kot softverski modem, poseduje vmesnik za Sony Memory Stick, vgrajen pa ima tudi UDMA 33/66/100 kontroler.

Primerki M1563 bodo predstavljeni v Q4, v proizvodno pa naj bi šli Q1 2002. M1671 bo ugledal trgovine v Q4. M1681 je še daleč. Prve primerki naj bi bili predstavljeni v Q2 leta 2002, v proizvodnjo pa bo šel 1 leto po...

1 komentar