»

Hekanje "letalske varnosti"

Schneier.com - Ameriški študent Christopher Soghoian je na svoji spletni strani objavil The Northwest Airlines Boarding Pass Generator. Gre za spletno stran, ki zgenerira kontrolni kupon za vstop na letalo (boarding pass), s pomočjo katerega se potnik lahko izogne obsežnejšemu varnostnemu preverjanju. Da, celo zloglasnemu seznamu nezaželjenih letalskih potnikov (tim. no-fly list).

Podobno varnostno ranljivost v letalskem prometu so lansko leto odkrili pri Slate magazine.

Toliko o visokotehnološki varnosti v letalskem prometu...

12 komentarjev

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

AnandTech - Prav te dni, ko se končuje AMD-jev prevzem kandaskega ATi-ja, je AMD-jev PR oddelek obelodanil smele načrte okrog združitev grafičnega in centralnega procesorja. Združitev bo na voljo v vseh segmentih ponudbe, torej vse od ročnih, mobilnih, namiznih in strežniških naprav. Zaenkrat se ugiba, AMD je še zelo skop z informacijami, o tem, da naj bi pri štirijedrnih procesorjih bilo eno jedro dejansko GPU.

Če nekateri bralci mislijo, da bodo jedli enako slab golaž, kot ga je večina (odličen FPS naslov pri 20 sličicah na sekundo, na 800x600;) potrošnikov, AMD zatrjuje, da bodo še naprej podpirali rešitve za entuziaste, ki temeljijo na PCIe utoru.

Prve primerke bomo naj bi po nekaterih napovedih dobili v letu 2008.

Pričakujem, da v spodnjem grafičnem razredu ne bo več neslanih šal s čudaškimi označbami, ki so namenjene zgolj in samo temu, da zmedejo ubogega potrošnika (še pomnite GeF 4 MX?).

In spet je pred nami pomembna prelomnica.

28 komentarjev

Elektronske volitve v Kanadi

Slashdot - Potem, ko so imeli na volitvah novembra 2005 v Kanadi cel kup težav z elektronskimi glasovalnimi napravami, so letos naredili analizo in pripravili priporočila za v prihodnje.

Glavni volilni uradnik Marcel Blanchet je v poročilu izpostavil, da elektronske volilne naprave niso izpolnile pričakovanj, da so varnostno ranljive ter netransparentne. Ugotovil pa je tudi pomanjkanje ustreznih znanj s strani vseh, ki so vpleteni v proces elektronskih volitev.

Uporabo elektronskih glasovalnih naprav so zato začasno zaustavili. Pred ponovno uporabo pa bi po Blanchetovem mnenju država morala ustrezno spremeniti zakonodajo, predpisati natančne tehnične specifikacije glede zanesljivosti in varnosti elektronskih glasovalnih naprav ter vzpostaviti neodvisni nadozorni organ za nadzor nad izvedbo elektronskih volitev ter postavljanjem smernic in standardov za v bodoče.

Tako v Kanadi, v ZDA pa žal vse po starem. Prejšnji teden je namreč v nepooblaščene roke pricurljala kopija zaprte kode...

2 komentarja

DVD Jon namerava licencirati razbitje FairPlay-a

Tech Report - Oči se priprejo in čez obraz zaveje blag nasmeh, ko je med našimi bralci govora o DVD Jonu. To je tisti fantič, ki je pri 15 letih razbil zaščito kopiranja DVD medijev. Zdaj pravi, da je enako storil z Applovim DRM-jem, FairPlay.

Napisal je dva programska kosa. Prvi omogoča, da se skladbe, prenesene iz iTunes predvajajo tudi na ne-iPod predvajalnikih, z drugim pa bodo lahko poleg Appla...

1 komentar

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

Diablo 3?

Slo-Tech - Več kot šest let je minilo od izida izredno popularne igre Diablo2. Ker pa smo danes navajeni pogrevanja prvič dobro skuhane hrane, ki je zato vse manj in manj okusna (EA tega ne ve, med drugim), se je čuditi, kako še ni izšlo nadaljevanje, oziroma Diablo 3.

Več upanja daje stavek pisca novel za to igro, Richarda A. Knaaka, ki je na strani Blizzplanet na vprašanje o nadaljevanju odgovoril, da nove novele ne piše za mrtvi svet, pač pa za svet z mrtvimi.

In sreča je zapolnila srca vseh, ki čakajo.

39 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Microsoft prodaja Xbox 360 po pričakovanjih, Sony brez zadostnih količin PS3

X-Bit Labs - Fantje iz Redomonda pravijo, da se njihova konzola Xbox 360 prodaja po pričakovanjih, do danes so namreč prodali 6 milijonov kosov in po njihovih besedah bodo do konca leta zagotovo dosegli načrt 10 milijonov prodanih enot. Ker pa, kot vsi vemo, se cena konzole subvencionira na račun prodanih(!) iger, njihov oddelek za srečo (igre) še vedno beleži izgubo v višini slabih 100 milijonov dolarjev.

Če gre MS vse po načrtih, se v tem trenutku ne morem spomniti novice, s katero bi se lahko letos pohvalil Sony. Tako je menda že postalo jasno, da zaradi težav z Blu-Ray enotami, na lačnem trgu ne bo zadosti težko pričakovanih igralnih konzol PS3. Kljub vsemu se nadejajo prodanih 6 milijonov kosov do marca prihodnje leto.

1 komentar

Nova anketa: še nosite zapestno uro?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, s čim polnite vaš tiskalnik. Večina, oziroma 44% , še vedno najraje poseže po originalni kartuši oziroma tonerju, 40% glasujočih pa sami napolnijo kantice s črnilom/barvo ali pa kupijo cenejše nadomestke.

Ko mi v mojem najpogosteje uporabljanem tiskalniku zmanjka črnila/barve, naredim naslednje:
kupim originalno kartušo/toner44%
(340)
kupim cenejši nadomestek24%
(184)
ponovno napolnim kartušo/toner 16%
(121)
nimam tiskalnika12%
(93)
kupim nov tiskalnik5%
(37)
Skupaj glasov: 775


Tokrat je anketa sproščujoče petkovo obarvana. Zanima nas, koliko vas sploh še nosi zapestne ure?

60 komentarjev