»

Vdori v številkah

The Register - Tega, da so strežniki priljubljena tarča zdolgočasenih "genijev", vam ni potrebno razlagati. Verjetno pa ne veste, da od zaznavanja napadov in njihove statistične obdelave služi denar kar nekaj podjetij.

Pri enem od teh, in sicer londonskem Mi2g, so objavili, kateri strežniki so zadnje čase najbolj na udaru, in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Če sledimo statistiki, je bilo septembra izvedenih 9.011 napadov na strežnike, kar je približno vsota napadov julija in avgusta. Glede na lanski september se je število povečalo za faktor 11, res pa je, priznavajo pri Mi2g, da je bil lanski september bolj sušen.

Največ napadov izvajajo menda proti-ameriške skupine, v intevjujih, ki so jih izvedli s hakerji, pa so ugotovili, da se ciljna skupina seli na linux-based strežnike. Po izjavah hekerjev so Windows-based preenostavni.

Sicer pa me zadnja izjava bolj spominja na žlico za hujšanje z luknjami. Kaj pa, če je Bill vizionar?...

0 komentarjev

128 megabajtov v žepu

AMD Zone - Diski so izjemno nepraktični za prenašanje okrog, diskete izumirajo ter so nezanesljive, CD-RW nosilci pa zahtevanjo ustrezno opremo ter nekaj časa. Obstaja alternativa?

Definitivno. Podjetje Transcend je izdalo namreč FlashDrive v velikosti 128 MB, ki se enostavno priključi na prost USB priključek in omogoči zapisovanje skoraj v trenutku. Zadevo so si ogledali pri AMD Zone in bili z izdelkom sorazmerno zadovoljni. Še cena: 80 dolarjev. Klik!

3 komentarji

Windows 2000 na Xbox

Xbox Linux Project - Microsoftovi igralni konzoli Xbox so že pred časom uspešno sesuli zaščito proti poganjanju neavtoriziranega programja ter v začetku nanjo naložili Linux.

Da pa je ironija še večja, so se lotili še drznejšega podviga in pri njem uspeli. Na Xbox so naložili Windows 2000. Se sprašujete kako jim je to uspelo? Okna tečejo kot gostujoči sistem na Linuxu. Poročajo še, da aplikacije kot Office delujejo brez problemov, prav tako pa je mogoče predvajanje MPEG4 filmov ter celo uporaba dodatnih zunanjih naprav preko USB vodila. Celoten članek na tem naslovu.

2 komentarja

Google praznuje!

H-Oda - Verjetno najboljši brskalnik na internetu praznuje 4 leta obstoja! V tem času se je popolnoma udomačil ter postal dominantni iskalnik spletnih strani, slik, datotek, usenet skupin ter novic na internetu. Vsi mu želimo še veliko srečnih iskalnih let. Vse najboljše!

8 komentarjev

Bogato obložena MSIjevka

PC Stats - MSI je izdal novo osnovno ploščo, temelječo na novoizdalem VIInem naboru KT400, ki se imenuje MSI KT4 Ultra-FISR. Plošča je dobesedno do zob oborožena z novimi in starimi tehnologoijami saj ima integrirano zvočno kartico (s podporo 5.1 kanalnem zvoku), gigabitno mrežno kartico, Firewire (IEEE 1934) krmilni, USB 2.0, Serial ATA ter RAID IDE krmilnik, podporo AGP 8x ter Bluetooth podporo.

Omenjeno ploščo so si ogledali na PC Stats ter ji prisodili celo nagrado uredništva. Slin!

1 komentar

Nezaščiteno deskanje za mlajše

The Register - Glede na raziskavo opravljeno v UK, uporablja filter za zaščito mlajših pred vsebinami, ki za njih niso primerne, samo 32 procentov vprašanih, medtem ko jih je 70 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne nadzurujejo spletnega raziskovanja kratkohlačnikov.

Čeprav si vsi želimo, da bi bila dostopnost pornografije premladim vsaj malenkost otežena, se pač moramo sprijazniti, da bo problematika kmalu postala del našega vsakdanja. Nanjo se bomo mogli na njo pač privaditi. Klik!

1 komentar

OpenOffice.org v slovenščini

Lugos - OpenOffice.org 1.0.1 je preveden v slovenščino. Trenutno je sicer možno dobiti samo verzijo za Linux, obljubljajo pa tudi okensko različico, in to v prihajajočih dneh. Pomoč sicer še ni prevedena, vendar to niti ni tako pomembno. Menim, da je bolj pomembno to, da imamo končno resno alternativo MS Officeu, ki je predrag za povprečnega uporabnika. Našel sem še tudi nekaj malih spodrsljajev, (npr. določeni namigi se pojavljajo v nemščini), vendar to ni tako moteče.

Seveda pa zadevo dobite na http://openoffice.lugos.si/

7 komentarjev

Oseminštiridesetkratniki ...

GamePC - ... ali na kratko 48x. Tri zapisovalce praznih CD plošč, ki so zmožni pisati z 48x hitrostjo, so si ogledali pri GamePC. Pod lupo so imeli CD-RW enote treh gigantov, Lite-On, MSI ter Plextor.

Testirali so predvsem hitrost, dostopni čas, hitrost luščenja glasbe ter zmožnost kopiranja zaščitenih CDjev. Vas torej morda mika nov CD zapisovalec? Berite tu.

0 komentarjev

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev