»

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

V zapor zaradi lažnega predstavljanja na Facebooku

Reuters - V Maroku so 26. letnega računalničarja Fouada Mortado obsodili na 3 leta zapora, ker se je na priljubljenem internetnem portalu Facebook izdajal za člana Maroške kraljeve družine, princa Moulaya Rachida. Nepreverjeni viri celo navajajo, da so Fouada Mortado med priporom pretepli.

Na Facebooku so uporabniki v znak protesta proti absurdni obsodbi še isti dan odprli najmanj sedem profilov maroškega princa.

Članek na Reutersu

34 komentarjev

Prva semena rastlin že trajno shranjena

Scientific American - Projekt Deep freeze je zažel obratovati. 26. februarja 2008 so namreč shranili prvo serijo semen riža iz 104 različnih držav sveta za primer globalne katastrofe. Naslednji teden bodo sledila še semena 268.000 vrst pšenice, koruze, krompirja, fižola in lubenic, ki bodo shranjena pri temperaturi -18 stopinjah celzija.

Projekt je načrtovan za trajno shranitev 2,25 milijard semen rastlinskih vrst, ki so pomembne za kmetijstvo oz. proizvodnjo hrane. V prvi fazi bodo zbrali 100 milijonov semen. Pri konstantni temperaturi bodo lahko preživela od 100 pa tudi do 20.000 let. Projekt podpira in financira Norveška vlada, nahaja pa se na otoku Svalbard na 80 stopinjah severne geografske širine.

Scientific American
zadetki na Guglu

50 komentarjev

Evropska komisija Microsoft kaznovala še z dodatnimi 899 milijoni EUR

Delo - Kot poroča DELO, je Evropska komisija Microsoftu danes izrekla novo kazen, ker do oktobra 2007 ni spoštoval protimonopolnih zahtev Komisije. Tokrat bodo Microsoft olajšali za 899 milijonov EUR.

Kot je znano, je Microsoft šele 22. oktobra 2007 pristal na zahteve Evropske komisije glede zagotavljanja odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitve enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanju licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Komisija je Microsoft pred tem že kaznovala s 497 milijoni EUR kazni, Microsoft se je pritožil, vendar je sodišče EU v Luxembourgu je 17. septembra 2007 dalo prav Evropski komisiji.

29 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

Googlovo poletje odprte kode 2008 je pred vrati

Google - Že četrto leto zapored se Google vrača s poletjem odprte kode Google Summer of Code 2008, ki je doslej privabilo že 1500 študentov (samo lani 900) in 2000 mentorjev iz 90-ih držav sveta, ki so prispevali kodo za preko 130 projektov.

S to edinstveno prireditvijo želi Googlo širiti prepoznavnost in kvaliteto odprte kode, pa tudi iskati skrite programerske talente. Za študente, ki si želijo zaslužiti 4500 dolarjev (približno 3000 evrov) in poletje posvetiti razgibavanju prstov/možgančkov ob svojem najljubšem odprtokodnem projektu, je priložnost kot nalašč. Če želite izboljšati Gnome, KDE, OpenOffice, prevajalnik, urejevalnik besedila ali drugo orodje, ki ga vsakodnevno uporabljate, lahko organizacijo, za katero si želite delati, kontaktirate že vnaprej in poskrbite, da se bo našla prava naloga, ki vam bo pisana na kožo. Rok za prijave je 31. marec 2008.

http://code.google.com/soc/2008

5 komentarjev