Prijavi se z GoogleID

»

H.265 standardiziran

vir: ITU
ITU - Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) je na prvi stopnji sprejela standard za video kodek H.265, ki predstavlja naslednika trenutnega H.264 oziroma AVC (Advanced Video Coding). Zato se neuradno imenuje tudi HAVC (High AVC). Bistvena prednost je varčnost, saj naj bi za enako kakovost slike porabil polovico manj prostora. S tem bo ITU-T H.265 oziroma ISO/IEC 23008-2 (trenutno ima še oznako priporočilo) razbremenil internet, na katerem naj bi bila trenutno kar polovica vseh prenesenih podatkov v obliki videa, od tega pa kar 80 odstotkov kot H.264 (čeprav je obremenjen z nekaterimi FRAND-patenti, zato so nekateri, recimo Google, poizkusili vsiliti WebM, pa ni uspelo).

Izboljšava standarda je nujna, ker...

63 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

Lenovo hoče kupiti RIM

Slo-Tech - Hitro se približuje 30. januar, ko bo RIM pokazal nov operacijski sistem za svoje pametne telefone BlackBerry 10. Glede na težek položaj kanadske proizvajalca pametnih telefonov bo to dan D, ki bo v veliki meri določil prihodnost podjetja. A pojavile so se tudi druge povsem resne napovedi. Za prevzem RIM-a se zanima Lenovo.

Finančni direktor Wong Wai je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu povedal, da si podjetje ogleduje trg in razmišlja, kako bi okrepilo svojo prisotnost na trgu mobilnih naprav, kjer je danes Lenovo nepomemben igralec. Ena izmed zelo resnih možnosti je nakup RIM-a. Ni sicer edina, a Wai je povedal, da ob dobri ponudbi ne bi oklevali. RIM navedb ni...

13 komentarjev

BitTorrent Sync za sinhronizacijo prek protokola torrent

Slo-Tech - V zadnjem času se orodja za sinhronizacijo in deljenje podatkov med različnimi napravami množijo kakor gobe po dežju. Med najbolj priljubljene sodi seveda DropBox, a še zdaleč ni edini. Pred kratkim je začela obratovati Mega, ki ima nekoliko drugačno nišo, a v osnovi še vedno služi deljenju datotek. Sedaj svoj lonček pristavlja tudi BitTorrent s svojo storitvijo Sync.

Ta je za zdaj še v pred-alfa fazi, kar pomeni, da ima še precej hroščev in da končnih sodb še ni mogoče dajati. Vseeno pa se lahko že prijavimo (predpreizkusna verzija zahteva nekaj več podatkov o pričakovanem režimu uporabe) in pogledamo nekaj značilnosti. Sync je za zdaj brezplačen in brez omejitve količine podatkov, ki jih sprejme. To...

13 komentarjev