»

Vpliv nevtrinov na radioaktivni razpad izključen

Fotodetektorji merijo "klasične" interakcije nevtrinov z vodo, koder nastanejo fotoni

Slo-Tech - Pretekli mesec smo pisali, da naj bi znanstveniki s Stanforda in Purdue University bili ugotovili, da na radioaktivni razpad delcev vplivajo nevtrini. Natančnejše analize so pokazale, kar so naši forumaši napovedali že na začetku. Razpadna konstanta je konstantna.

Malo verjetno hipotezo o vplivu nevtrinov na razpadno konstanto so preverjali znanstveniki z Nacionalnega inštituta za standarde in tehnologijo (NIST), Univerze...

8 komentarjev

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

X-Bit Labs - Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost...

7 komentarjev

Kolokvij: "Ali živimo v (ne)regulirani nadzorstveni družbi?"

Slo-Tech - Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani v sredo, 29. septembra 2010 od 9:00 do 12:15 organizira kolokvij na temo nadzorovanja in zasebnosti z naslovom Ali živimo v (ne)regulirani nadzorstveni družbi?.

Svoje poglede in izkušnje o videonadzorovanju, biološki zasebnosti, internetnem nadzoru in regulaciji zasebnosti bo z nami delilo sedem znanih strokovnjakov iz štirih evropskih držav (William Webster, Charles D. Raab, Ivan Szekely, Karl Löfgren, José R. Agustina, Katalin Parti in Charlotte Bagger Tranberg).

Udeležba na kolokviju je brezplačna.

15 komentarjev