»

Mozzila ni za Osamo Bin Ladna

Slo-Tech - Hmm precej zanimiv licenčni vložek so si privoščili pri Mozzili, ko so ob izdaji težko pričakovane 1.0 verzije tega internetnega brskalnika zapisali v pogoje dolvleke to, da je izvorna koda podrejena pravilom ameriške administracije za izvoz, kar pomeni, da tega programa ne smejo dolpovleči iz naslednjih držav: Afganistan (in to samo področja pod nadzorom Talibanov), Kuba, Iran, Irak, Libija, Severna Koreja, Sudan in Sirija. Kolikor je znano, gre za projekt odprte kode in naj bi bil kot tak po pravni podlagi brezplačno na voljo vsem, ki se zanj zanimajo. Ampak je očitno po ameriškem zakonu open source koda bolj namenjena političnemu udejstvovanju, kot pa prvotnemu namenu. Žalostno!

7 komentarjev

Satelit vstal od mrtvih

Slashdot - Ok tole bi bilo še najbolj primerno za letošnji festiavl Break21 - dead or alive, ampak malce težko bi ga bilo pripeljat v Ljubljano. :)
Skratka, da grem k stvari. Leta 1974 je bil izstreljen radioamaterski satelit AMSAT-OSCAR 7. Do leta 81 je deloval nato pa so vse baterije pocrkale in bil je le še en kup železja, ki je krožil okoli zemlje.
20 let pozneje, natančneje 21. junija 2002 pa je nek radioamater ob preizkušanju svoje nove opreme naletel na čudne signale. Ko je preučil za kaj gre, je ugotovil, da se signali pojavljajo na orbiti kjer bi moral biti satelit. Ko so dekodirali podatke, ki jih oddaja so ugotovili, da satelit brezhibno deluje. Po raznih špekulacijah so ugotovili, da so se varovalke, ki so odklopile baterije sprostile in sedaj, kljub temu da so baterije pokvarjene satelit deluje neposredno na tok iz sončnih celic. To pomeni, da je dostopen samo ob določenih časih (takrat, ko ga obsije sonce).
Elektronika lahko torej vstane od mrtivh. klik!...

2 komentarja

Test SIS Xabre400

X-Bit Labs - Medtem ko čakamo na Xabre600, ki se od šibkejših različic ne bo razlikoval po ničemer, razen hitrejšem taktu samega grafičnega procesorja in hitrejšem pomnilniku, ki ga bodo proizvajalci cinili na kartice, se je na internetu pojavila kopica testov, v katerih so do potankosti stestirali šibkejšo izvedenko Xabre400. Enega izmed teh testov lahko najdete tudi na X-Bit Labs, kjer so kartico obširno testirali in jo primerjali s konkurenčnimi izdelki. Je SiS tokrat upravičil vlogo konkurenta GeForceom 4 MX? X-Biti navajajo, da bi bil čip lahko zelo dober, če v njem ne bi manjkala enota Vertex...

1 komentar

Diski še ne tako kmalu na odpadu zgodovine

Technology Review - Gotovo obstaja kar nekaj bralcev, ki se strinjajo s tem, da je diskom odbila zadnja ura in da je že skrajni čas, da jih nadomestijo pomnilniški čipi. Diskom so konec napovedovali tudi že prenekateri strokovnjaki, ki so napovedali, da je magnetni zapis dosegel največjo možno gostoto zapisa in da se bo razvoj novih diskov ustavil. No, kljub temu se razvijalci ne dajo in ugotavljajo nove trike, s katerimi bi lahko povečali gostoto zapisa - od bolj občutljivih bralnih glav, preko manjšanja magnetnih zrnc. Korak dalje pa sta pred kratkim napravili tudi podjetji IBM in General Electric, ki sta iznašli novo metodo, kako povečati kapaciteto diskov: podjetji sta magnetna zrnca ločili na nekakšne...

1 komentar

Nadzor obremenjenosti diska preko LED diod

Bit Technologies - Ste si kdaj zaželeli, da bi si lahko na hitro ogledali, pod kakšno obremenitvijo je trenutno vaš disk, a se vam ne da stalno preklapljati med nadzornimi programi? Vam je dovolj utripajoče LED diode na ohišju, ki bolj služi light-showu kot pa natančnemu kazanju obremenjenosti diska? Če je temu tako in imate povrhu vsega še malce moderske in "štromarske" žilice, potem si morate ogledati to stran, kjer se je kopica navdušencev odločila, da bo izdelala pokazatelj obremenjenosti diska, ki bo sestavljen iz desetih LED diod. Bolj ko bo disk obremenjen, več diod bo svetilo naenkrat. Sicer pa kaj bi razlagal, slika kot vedno pove več kot tisoč besed.

1 komentar

Novi ZZZ

ZZZ - Teden je naokoli in zopet je izšel novi izvod ZZZ-ja, v katerem zopet najdete poročila o najbolj norih in nemogočih napravah. Za razliko od ostalih izvodov je tokratni malce bolj normalen, saj so se pisci tega izvoda razpisali o nekih čudnih letalih, ki naj bi povzročila pravo revolucijo pri dizajniranju novih modelov, o 3D kamerah, daljinsko vodenemu robotskemu čolnu, ki je namenjen vleki smučarjev na vodi in o predelavi igre Ultima 1, ki že dolgo časa buri duhove.

0 komentarjev

Gainward predstavlja nove Golden sample

Reactor Critical - Gainward je bil že od nekdaj cenjen proizvajalec grafičnih kartic, ki je marsikaterega kupca privabil s svojimi odličnimi Golden sampli, ki so bili zelo prijazni do navijanja, in nič ne kaže, da bo podjetje opustilo svojo tradicijo, saj je predstavilo novo grafično kartico, ki prav tako spada v to družino. Kartica se ponaša s precej dolgim imenom GeForce4 PowerPack! Model Pro/650 TV "Golden Sample" in je zgrajena okoli najmočnejšega GeForce4 MX460 čipa, ki ga bo podpiral tudi kvaliteten DDR SDRAM. Gainward si je zadal nalogo, da izdela enega izmed najmočnejših primerkov, zato bo čip deloval s frekvenco 310, pomnilnik pa s 600 MHz. Ravno zaradi velikih frekvenc je kartica namenjena konkuriranju Radeonu 8500 in RV250....

0 komentarjev

XPS510 5.1 surround zvočniki

Sound Card Central - Na Sound Card Central so si ogledali zanimiv zvočniški surround sistem, ki temelji na petih satelitih in globokotoncu - to se pravi 5.1 sistem. Nekaj osnovnih karakteristik:
  • Globokotonec: 20 W RMS
  • posamezni satelit: 8 W RMS
  • frekvenčno območje: 35 Hz - 20 KHz
  • 5.25" membrana globokotonca
  • 3" satelitska membrana
  • razmerje signal - šum (SNR): 85 dB.
Zanimiv sistem, ki pa po mojem mišljenju po glasbeni moči še vedno zaostaja za Creative Inspire 5.1 Digital 5700. Seveda zaostaja tudi cena.

1 komentar

Nove DivjeMačke

X-Bit Labs - 3DLabs je obelodanil tri nove produkte, vsi bazirajo na grafičnem procesorju P10, ki so ga napovedali v maju. Žal 3DLabs noče izdati točnih specifikacij, ve pa se, da bodo kartice namenjene profesionalnemu delu trga. Od specifikacij je znano naslednje:
Wildcat VP970: 182 MB 256 bit DDR RAM, Dual - Head, Dual Link, 225M Vertices/sec, 42G AA Samples/Sec, narejena za CAD, DCC in simulacije. Cena: 1199 ameriških dolarjev.
Wildcat VP870: 128 MB 256 bit DDR RAM, Dual - Head, 188M Vertices/sec, 35G AA Samples/Sec, prav tako bo narejena za CAD, DCC in simulacije. Cena: 'skromnih' 599 zelencev.
Wildcat VP760: 64 MB 256 Bit DDR RAM, Dual - Head, 165M Vertices/sec, 23G AA Samples/Sec, namenjena delu z CAD programi. Cena: samo 449 dolarjev.
Vse tri kartice naj bi prišle z proizvodnih trakov še ta mesec.

0 komentarjev