»

Konec XFree86 na Gentoo Linuxu

Slo-Tech - Pred nekaj tedni smo poročali o neodobravanju, ki ga je med distributerji Linuxa povzročila nova različica grafičnega strežnika, XFree86 4.4. Po zgledu mnogih distribucij se je tudi čedalje bolj priljubljeni Gentoo odločil za slovo od novega XFree86, je pa za to prvi med večjimi distributerji, ki že ponuja možnost uporabe novega grafičnega strežnika organizacije X.org. Slednji se od različice 4.4 ne razlikuje samo po licenci, temveč ima novo zasnovo, brez balasta, zaradi česar deluje hitreje, pisave so bolje berljive ipd.

Namestitev je z uporabo "Gentoojevih čarovnij" presenetljivo lahka. Preprosto odstranite obstoječi XFree86 in namestite novega. Kar je najbolj zanimivo je, da vse to lahko opravite, ko ste v Gnome ali KDE okolju in torej uporabljate stari grafični strežnik!

Kratka navodila:
  • z "emerge sync" prenesite zadnjo različico drevesa z recepti
  • z "emerge unmerge xfree" odstranite stari XFree86
  • z "emerge xorg-x11" instalirate novi grafični strežnik
  • z "etc-update" uredite...

21 komentarjev

Oblecite svoj napajalnik še danes!

vir: Pimprig
Pimprig - Kabli, ki se razpredajo iz napajalnika širom ohišja, so eden izmed največjih preprek prostemu pretoku zraka, da o estetiki sploh ne govorim. Urejanje kablov je za večino prvi korak v vode modificiranj (temu posvečen članek je bil tudi eden prvih na našem preljubem Slo-Techu). To pa še ne pomeni, da na tem področju ni nobenega napredka. Najprej so bili tovraniško zaokroženi kabli, sedaj pa imamo že komplete z bužirkami. A za profesionalno izgledajoč izdelek ne potrebujete vse te navlake, le nekaj časa in razmeroma spretne roke. Kako se stvari lotiti, pa se lahko podučite na PimpRing.com.

1 komentar

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji

Primerjava Office 2003 in OpenOffice.org

Slashdot - OpenOffice.org je v par letih dosegel stopnjo razvoja, v kateri se hitro uveljavlja kot nadomestek za drage pisraniške zbirke, predvsem Microsoftov Office. Za prehod na prosto zbriko se odločajo predvsem podjetja, ki jim za vrat dihajo "izganjalci piratskega programja". Postavlja se vprašanje, ali ni tako početje podjetij nekoliko preuranjeno. Ed Benincasa je na eWEEK-u objavil razultate raziskave, v kateri je sodelovalo več uporabnikov, ki so preizkusili najnovejši različici obeh zbirk. Je OpenOffice.org vreden preskusa ali Office 2003 svoje cene?

6 komentarjev

S čim nad ubogo ohišje?

Grunt Ville - Ste ravnokar prebrali članek o krasni modifikaciji? Polni elana se podate novim dogodivščinam naproti, ko pa si prvič kritično ogledate svojo najnovejšo stvaritev, doživite hladen tuš. Kako to? Pa imate pravo orodje? Na GruntvillE so predstavili najpogostejša orodja, ki jih uporabljamo v naši "stroki". Četudi njih priporočila za nas niso preveč uporabna, saj večina omenjenih podjetji na našem trgu ni zastopana, lahko članek pomaga razrešiti dileme kako kakšno orodje, ki se ga kar naprej omenja, izgleda.

Če ne gre drugače, se da v trgovini svoje želje vedno izraziti v obliki "tistole tam".

0 komentarjev

Gravity Probe B nam maha iz vesolja

New Scientist - Gravity Probe B je uspešno prestala izstrelitev. Sedaj jo čaka 44-dnevna umeritev in ustalitev v polarno orbito 640 kilometrov nad površjem. V tem času bodo s curki helija giroskope postopoma pospeševali na končno hitrost 9000 obratov na minuto. Osemintridesetega dne se bo pričel proces poravnavanja osi giroskopov z vnaprej izbrano oddaljeno zvezdo, ki bo služila kot kontrolna točka. Zadnje opravilo pred pričetkom enoletnega opravljanja meritev, ki bodo nakopičile za vsaj leto dni obdelave podatkov, pa je odstranitev helija. To bodo storili z začasnim dvigom temperature na -266 oC, kar bo povzročilo uparjenje helija (ta se bo porabil kot gorivo za pozicijske motorje) in posledično omogočilo giroskopom prosto vrtenje v vakuumu.

5 komentarjev

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev