»

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Namestitev Windows 7 z USB ključka

bit-tech.net - Microsoft bo z Windows 7 ponudil svoj prvi operacijski sistem, ki tudi uradno ne bo potreboval optične enote za namestitev, saj bo to opravljeno s pomočjo USB pomnilniškega ključka. Prav to je oviralo predvsem uporabnike netbookov, ki nimajo optičnih pogonov, posledično pa je bila namestitev Windows XP oz. Vista močno otežena. Za lastnike Netbookov je na Microsoftovi spletni trgovini zdaj na voljo posebna nadgraditvena različica Windows 7 Home, Professional in Ultimate, ki jo po nakupu uporabnik pretoči z interneta in nato prenese na USB ključek.

Ker so na voljo le nadgraditvene različice, boste že od prej morali imeti netbook (oz. kateri drug računalnik) z nameščenim Windows XP oz. Vista. Sveža namestitev zaenkrat še ni mogoča, prav tako pa še ni uradnega načina, da bi se v USB namestitev predelalo običajno DVD inštalacijo. Zanimivo je, da v obliki USB namestitve ni na voljo Windows 7 Starter Edition, ki je bila pogosto mišljena kot različica za netbooke. Očitno so današnji...

41 komentarjev

Psystar predstavil orodje za nameščanje OS X

Rebel EFI

vir: engadget
engadget - Psystar je sprožil precej zanimanja s svojimi običajnimi računalnikih, na katerih je tekel Applov OS X. Zdaj so se orodje, ki namestitev OS Xa omogoči za vsak računalnik, odločili predstaviti javnosti. Rebel EFI, kot se program imenuje, sicer pride z nekaj omejitvami, saj v kategorijo vsakega računalnika spadajo le tisti, v katerih se nahaja procesor iz serije Core 2, Core i7 oz. Xeon, kjer je slednji najnovejši, Nehalem primerek.

Demonstracijska različica programa je seveda zastonj, a ponuja delovanje z omejenimi funkcijami za le dve uri. Polna različica bo stala 90 dolarjev, medtem ko jo prav zdaj lahko kupite po promocijski ceni $50. S...

27 komentarjev

Hulu ne bo več brezplačen

Ars Technica - Hulu je na splet privekal leta 2007, ko je ponudil nekaj neverjetnega - brezplačno gledanje raznih video vsebin v formatu Flash, ki so obsegale filme in popularne serije. Preživljali so se z oglasi, ki pa očitno niso prinesli dovolj denarja, tako da bo brezplačnih dni počasi konec. V podjetju so namreč napovedali, da bodo začenši s prihodnjim letom zaračunavali dostop do vsebin. Kaj točno bo plačljivo in kaj ne, niso podrobneje pojasnili, tako da ostaja nekaj prostora za špekulacije. Bodisi bo plačljiva celotna stran ali pa bosta na voljo dražja premium in cenejša z oglasi posejana inačica. Uporabniki pa se upravičeno sprašujejo, ali bodo s plačljivostjo pridobili kaj novega.

Za zdaj je video omejen na gledanje v brskalnikih, kar bi bilo v primeru plačila smiselno odpraviti. Prav tako bi lahko na primer odpravili reklame med oddajami, kot to počneta plačljiva iTunes Store in Netflix. Slednji so nasploh zelo uspešni, saj so poleg rekordnega dobička v preteklem četrtletju zelo...

26 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Tudi ITU potrdila enotne polnilce mobilnih telefonov

Nov polnilec

MSNBC - Pisali smo že o uspehu Evropske komisije, ki je svetovne proizvajalce mobilnih telefonov prisilila v podpis dogovora o enotnih polnilcih mobilnih telefonov za vse modele. Za standard so izbrali micro-USB, ki naj bi ga prihodnje leto imeli že vsi novi telefoni. Vse skupaj postaja vedno bolj dejanskost, saj je tudi Mednarodna telekomunikacijska zveza pri Združenih narodih potrdila tehnologijo za univerzalne polnilce mobilnih telefonov. Poleg klasičnega polnjenja baterij s pretvornikom z omrežne napetosti bodo nekateri proizvajalci omogočili tudi (počasnejše) polnjenje prek USB-priključka na računalniku, kar že poznamo. Ta odločitev pomeni, da enotnih...

12 komentarjev