»

RIAA: Nadgradnja spletnih strežnikov ;-)

The Register - V veliko veselje mi je objaviti vest, da se je amerićanski jodlarski krožek odločil za nadgradnjo spletnih strežnikov. Posledično -- upajmo -- to pomeni, da bodo prenehali z neprestanim seljenjem od enega k drugemu manj poznanemu gostitelju. Na veliko žalost hekerjev so namestili Microsoftov najnovejši strežniški sistem, Windows 2003, in ustrezno programje, poimensko IIS6. [>:D]

Vse pa ni tako rožnato; da bi se uspešno obranil pred Zlobnimi Uporabniki Interneta, se njihov strežnik tako predstavlja pod imenom TST-Secure-OS -- ker pa spletna stran pove več kot tisoč besed -- Klik!. "[>:D]" drugič.

Če še niste vedeli, dnevno dozo Slotecha vam servira IIS.

5 komentarjev

Na Švedskem nič več podtikanja piškotkov

Slashdot -

Piškotki ali cookies so ena tistih uporabnih zamislih novejših brskalnikov, ki so na internetu zelo uporabni (lep primer je samodejna prijava na naši strani), a so lahko uporabljeni tudi v zle namene (posredovanje zasebnih informacij). Na kratko povedano, vsaka spletna stran vam lahko dodeli piškotek -- nekateri brskalniki (IE) ga sprejmejo po privzetih nastavitvah -- in potlej iz njega bere podatke. Teoretično lahko torej piškotek hrani vse podatke o vaših spletnih navadah, računalniku in jih kasneje posreduje spletni strani -- vse to brez vaše vednosti.

Kot pravi Slashdot, so na Švedskem sprejeli zakon, ki je stopil v veljavo danes in prepoveduje podtikanje piškotkov brez uporabnikove vednosti. Uporabniki morajo biti odslej vedno seznanjeni z namenom piškotka in kakšne informacije bo hranil, nakar se lahko odločijo, ali ga bodo sprejeli. Več o tem, članek v švedščini.

8 komentarjev

Western Digital kupil Read-Rite

več strani - Diskovni gigant Western Digital je nedavno objavil, da namerava kupiti Read-Rite, izdelovalca določenih diskovnih komponent. Znano je, da je imel Read-Rite kar nekaj denarnih težav, saj so konec junija začeli s stečajnim postopkom. Western Digital je od sodišča že dobil dovoljenje, da za okroglih 95 milijonov dolarjev kupi celoten Read-Rite. Ob objavi te odločitve so Western Digitalove delnice izgubile tri odstotke svoje vrednosti. Klik, klik!

0 komentarjev

OpenOffice.org 1.1 RC za Linux v slovenščini!

OpenOffice.org Slovenija - Vrli prevajalci ene najboljših pisarniških zbirk za različne operacijske sisteme so nam pripravili presenečenje. Na voljo je poslovenjena razvojna različica OpenOffice.org 1.1. Različico 1.1 RC za Linux lahko najdete tukaj, namestite pa jo lahko na novo ali kot nadgradnjo. Zdaj imate lepo priložnost, da pregledate prevode, sporočite morebitne napake in tako prispevate k boljši končni različici, ki jo lahko pričakujete čez dobrih 30 dni. Še prej pa vas bo razveselila razvojna različica z odpravljenimi napakami v prevodih.

Znane pomanjkljivosti:
  • ni slovarja,
  • manjkajo razširjeni nasveti,
  • namestitveni program poroča o manjkajoči licenci in datoteki berime: uporabite gumb Prezri.

2 komentarja

Administratorski dan

SysAdminDay - Če morebiti še niste vedeli, se vsak zadnji julijski petek spomnimo vseh računalniških administratorjev (poleg vseh tistih dni seveda, ko kaj ne dela, kot bi moralo ;-]) in njihovega težaškega dela. Tudi letos je tako. Kot pravijo na SysAdminDay, je današnji dan posvečen vsem računalniškim, mrežnim, telefonskim, e-poštnim administratorjem, webmasterjem in programerjem. Klik!

4 komentarji