»

Japonski heker skoraj vdrl v NASO

več strani - Neuspešno. The Inquirer in Japan Times poročata, da je v začetku tega tedna nek nadobudni japonski heker poskušal vdreti v ameriško agencijo NASO. Napad je skušal izvršiti s kobejske univerze, a so ga opazili in prekinili povezavo, tako da ni povzročil nikakršne škode. Univerza je ustavila del svojega omrežja in pričela preiskovati, ali je nemara poslal v svet še kakšne tajne informacije z univerze. Klik, klik!

23 komentarjev

Internetnih naslovov ne bo zmanjkalo

News.com -

Po svetu že nekaj časa krožijo govorice, da se nam kmalu (najhitreje v Aziji) obeta pomanjkanje internetnih naslovov. No, nič bati. Paul Wilson, direktor APNIC-a, zagotavlja, da se to še dolgo ne bo zgodilo. APNIC je odgovoren za dodeljevanje internetnih IP-naslovov v Aziji in Pacifiku, zato njegovim besedam vsekakor gre verjeti.

Samooklicani strokovnjaki so sicer že dalj časa napovedovali, da razviti Zahod porablja vse preveč naslovov, zato jih bo za množice na Kitajskem in drugod po Aziji ostalo premalo. Wilson pravi, da takšno špekuliranje ne vzdrži računov. Po njegovih besedah vsako leto porabimo pet t.i. slash eight oz. /8 blokov. Vsak blok ima 16 milijonov naslovov, trenutno pa je v IPv4 prostih še 100 blokov. Več kot dovolj za 20 let, potem pa bo tako ali drugače že čas za novo tehnologijo (IPv6).

Klik!

5 komentarjev

Odprt prvi internetni laboratorij

New Scientist - New Scientist poroča, da so uradno zagnali prvi internetni laboratorij, delo šestdesetih podjetij, ki simulira desettisoče navideznih internetnih uporabnikov hkrati. PlanetLab, kot se uradno imenuje, bodo uporabljali za preizkušanje novih orodij za boj proti črvom in za razvoj zmogljivejših protokol in v končni fazi interneta druge generacije. Laboratorij za zdaj sestoji iz 170 računalnikom po svetu, ki so povezani s posebnimi kvazi-internetnimi povezavami, kar omogoča teste v nadzorovanem in zaprtem okolju. Več o tem.

2 komentarja

Microsoft formiral novo skupino za boj proti spamu

Excite News -

Po vložitvi več kot 15 tožb proti domnevnim spamerjem je Microsoft včeraj objavil vest, da so formirali novo skupino raziskovalcev, inženirjev in programerjev za borbo proti spamu. V pismu, ki so ga poslali svojim partnerjem in kupcem (spam? [:D]), je Microsoftov predsednik Bill Gates očrtal strategijo borbe proti spamu.

"Kot vsi ostali, tudi sam vsak dan dobivam veliko spama, ki mi večinoma ponuja pomoč pri rešitvi dolgov ali možnost hitre obogatitve. To je smešno," pravi Gates. Raziskovalci poskušajo razviti pametne filtre, ki se sproti učijo prepoznavanja novih spamerskih taktik in izločanja. Program je za zdaj v beta preizkušanju, komercialno različico pa lahko pričakujemo z novim Outlookom. Microsoft še pravi, da je dvomesečno sodelovanje že obrodilo sadove, saj samo na servisih MSN in Hotmail dnevno blokirajo 2,4 milijarde sporočil. Več o tem.

12 komentarjev

Brezžično na splet

Volja - Brezžičen internetni dostop sam po sebi ni ne vem kakšna novost. O prednostih in pomankljivostih smo že razpravljali na forumu, v večini primerov pa je bila kot glavni razlog za neuporabo te pogruntavščine navedena previsoka cena namestitve. Korak naprej so naredili pri Voljatelu, kjer so pred kratkim za konkurenčno ceno ponudili brezžičen dostop na Internet na območju Ljubljane. Lokacije baznih postaj so:
  • Stegne
  • Črnuče
  • Šarhova ulica
  • Topniška ulica
  • Voljatel BTC
  • Tivolska ulica
Maksimalni domet posamezne postaje je 5 km. Več informacij tukaj!

10 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Je Apple goljufal pri predstavljanju G5?

The Register - Kljub temu, da je Apple šele včeraj predstavil nove namizne računalnike Power Mac G5, so ga danes že obtožili goljufanja pri testih. Menda naj bi zavajal s trditvami, da G5 močno prekaša Dellove sisteme, ki temeljijo na Intelovih procesorjih. Poleg tega, da naj bi VeriTest uporabljal opremo in software, ki je v prid Applovim računalnikom, naj bi bili le-ti optimizirani do skrajnosti, ki so običajnim uporabnikom dostopne le v sanjah.

Na koncu pa se je pokazalo, da so G5 hitrejši na področju operacij s plavajočo vejico, Dellovi sistemi pa na področju operacij s celimi števili. Kaj je res in kaj ne ter kateri testi bodo dokončni, bo pokazal čas. Klik!

0 komentarjev