»

Čemu nadgrajujemo računalnike?

Sudhian - Nadgrajevanje starih računalnikov, nenehni nakupi novih, še hitrejših komponent in večna nezadovljnost kupcev nad trenutnimi zmožnostmi računalniške opreme so zagotovo gonilo napredka in razvoja v računalništvo. A vendarle se včasih vprašamo, čemu ljudje sploh nadgrajujejo svoje računalnike? Kaj, tako pomembnega, je manjkalo Wordu 6, da je XP inačica tako zelo nepogrešljiva pri sestavljanju pisarniških dopisov? S podobnimi vprašanji se je ukvarjal Joel Hruska na Sudhian, ki je spisal članek z naslovom Kaj vas vodi nadgrajevati. Njegovo zanimivo razmišljanje in videnje si lahko preberete na tem naslovu.

27 komentarjev

Nov Xeon splavljen

X-Bit Labs - Kot se je po spletu napovedovalo že nekaj tednov, je Intel danes uradno splavil svoj nov strežniški procesor Xeon. Njegova najnovejša reinkarnacija tiktaka pri 3.06 GHz. Zanimivo je predvsem dejstvo, da Intel okrog današnje uradne splavitve ni delal velikega pompa; verjetno ozirajoč se na tovarno v Santa Clari, ki je že pred uradnim izidom dotične procesorje dobavljala gigantoma Dellu in HP. Skladno s predstavitvijo procesorja je Intel spustil tude cene ostalih procesorjev, o čemer smo že poročali. Le da omenimo, cene starejših Xeonov se bodo spustile za 11-16 %. Detajlne informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev

Piratstvo po drugi strani

Vnunet - Dasiravno ljudje zelo radi rečemo kakšno tudi o vzrokih za nastanek piratstva, imamo ponavadi v mislih tisto domačo obrt: snemanje programja iz interneta, peka in distribucija kolegom.

V medijih največkrat beremo o uspehih BSA, ki recimo ulovi razne velike preprodajalce programja. A žal pri svojem branjenju piratstva vse premalokrat pomislimo na tisto stran, ki proizvajalce dejansko stane največ: piratstvo po kvazi-uradnih prodajnih kanalih.

Pri tem gre za dejansko prodajo programja ponavadi po priporočenih cenah (ali malce nižjih); izdelki izgledajo avtentični (pri tovrstnem ponarejanju so vodilni na vzhodu), vendar denar namesto pooblaščenih prodajalcev in izdelovalcev "pohopsajo" lažni prodajalci. Kupci pri tovrstnih izdelkih največkrat sploh ne vedo, kaj so kupili -- v prepričanje, da so zakoniti lastniki/uporabniki izdelka, jih vodi med drugim tudi visoka cena izdelkov.

Microsoft poroča: v pretklem letu so v Združenem kraljestvu vložili kar prek tisoč tožb proti t.i....

13 komentarjev

Umor zaradi e-poštne prevare

Wired News - So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat...

10 komentarjev

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev