»

V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

The New York Times - V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri...

86 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Ekvador bi Assangea pod svojo zaščito poslal na Švedsko

Financial Times - V sagi o ustanovitelju strani Wikileaks Julianu Assangeu se je zgodil nov preobrat. Potem ko se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in tam dobil politični azil, sta se državi znašli v pat položaju. Velika Britanija Assangea na ambasadi ne more aretirati, a po drugi strani Assange ne more zapustiti stanovanja, ker ga bodo takoj po vstopu na britanska tla aretirali zaradi švedskih obtožb o domnevnem posilstvu dveh Švedinj in izročili Švedski. Ta mu lahko sodi ali pa ga izroči ZDA, kjer je proti njemu pripravljena obtožnica o vohunstvu, kar se kaznuje s smrtjo ali deportacijo v Guantanamo.

Državi sedaj razmišljata kaj storiti, da se položaj ne bi spremenil v...

17 komentarjev

Serijske poškodbe iPhona 5 oziroma afera "Scuffgate"

CNET - V petek je stekla prodaja dolgo pričakovanega iPhona 5 v prvih osmih državah. Čeprav je povpraševanje precej preseglo ponudbo - Apple je v prvih štirindvajstih urah dobil dva milijona prednaročil - zna kupce prvih serij precej boleti glava. Kot smo že poročali, si je Apple dovolil spodrsljaj z novo kartografijo, kaže pa tudi, da niti proizvodnja ne dosega več visokih internih standardov. Kot poroča CNET, več uporabnikov spletne strani MacRumors navaja, da so prejeli že poškodovan telefon. Za kritičnega se je izkazal eloksiran rob črnega modela, ki se poškoduje že ob ne preveč grobem ravnanju z napravo. Zadnja stran telefona sodeč po testiranjih na razenje ni občutljiva, vendar je tudi to precej razlikuje od testa do

129 komentarjev

UNPIS: Ni časti med tatovi (2)

Slo-Tech - Kot smo poročali v začetku letošnjega leta se UNPIS zadnje čase aktivno ukvarja s prestrezanjem in preusmerjanjem komunikacij slovenskih uporabnikov interneta iz nekaterih spletnih stavnic na svojo spletno stran. Tako se vam lahko mimogrede zgodi, da pristanete na njihovem strežniku, če boste želeli obiskati spletne strani, za katere ne želijo, da bi jih videli.

Kot so priznali že sami v odgovoru Upravnemu sodišču, Urad prav gotovo nima in ne bo imel interesa, da bi vzpostavljal zbirko IP naslovov za katero nima oziroma ne bi imel pravne podlage, čemur je sodišče tudi v celoti sledilo.

V postopku Informacijskega pooblaščenca se je izkazalo, da je organ seveda obljubljal stvari, ki jih ni imel nobenega namena spoštovati.

Tako so med inšpekcijskim pregledom odkrili, da ne samo, da je UNPIS vzpostavil nezakonito zbirko za katero je sodišču obljubil, da je nikakor ne bo vzpostavil, temveč jo je celo javno objavil.

Dostopi so se tako do nedavnega shranjevali, ne da bi se o temu...

129 komentarjev

V ZDA globa in zaporne kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

The New York Times - Sodišče v San Franciscu je izreklo visoke kazni tajvanskemu podjetju AU Optronics, ker so med leti 2001 in 2006 sodelovali v mednarodnem dogovarjanju o cenah LCD-panelov. EU je šest podjetij, ki so bile članice kartela, oglobila že leta 2010. V ZDA še teče civilni postopek v obliki skupinske tožbe oškodovanih kupcev, ki so zaradi dogovarjanja za izdelke morali plačati več, se je pa končal kazenski postopek.

Sodnica Susan Illston je izrekla ene najstrožjih kazen za dogovarjanje o cenah, in sicer bo moral AU Optronics plačati 500 milijonov dolarjev globe, hkrati pa bosta morala takratni predsednik in takratni izvršni direktor tri leta preživeti v zaporu. Tožilstvo je sicer zahtevalo milijardo dolarjev globe in 10-letne zaporne kazni, a je...

7 komentarjev