»

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

Intel bo preganjal AMD vse do groba

The inquirer - Sodeč po tej novici na The Inquirerju, se obeta še trši boj med Intelom in AMD-jem. Inquirerjevi novinarji so naredili intervju s Craigom Barrettom (eden izmed najpomembnejših mož pri Intelu). Barrett je povedal, da bo Intel nadaljeval cenovno vojno z AMD-jem tudi v prihodnjih mesecih, vendar ne samo nadaljevati. Intel namerava celo stopnjevati cenovno vojno. To pomeni, da se nam obetajo še nižje cene procesorjev, kaj je že skoraj utopija. Intel je imel 5 let 80 % tržni delež, potem pa mu ga je začel spodjedati AMD. Intel zato še posebej poudarja, da bodo poizkušali pridobiti staro slavo in da konkurenci (AMD-ju) ne bodo dopustili, da bi jim jemala kupce. Kljub prigovarjanju pa Barrett ni hotel povedati, koliko Pentiumov 4 so prodali skozi to leto.

27 komentarjev

Fan Controller - tokrat tipa "naredi si sam"

Overclockers Australia - Pred časom sem že pisal o fan controllerju, vendar je takrat šlo za komercialni produkt. Komaj sem oddal novico, že sem bil deležen komentarjev, češ da nekateri stvari raje izdelujemo sami, kot pa da jih kupimo. Dobro, če radi delate sami, ni problema. Ker pa je za marsikoga malce težje vse skupaj narediti na pamet, sem se odločil, da vam prihranim živce in vam poiščem kakšno pomoč. Kot naročen je ta članek, ki opisuje izdelavo fan controllerja od čipov pa do končnega produkta v nekaj (desetih) korakih. Še opozorilo: veliko je cinjenja in podobnih "štromarskih" stvari, zato brez nekaj znanja ne bo šlo. Čakam na vaše izdelke.

12 komentarjev

Hlajenje sistema n-tič

Amdmb.com - Že zaradi poletja se je na internetu pojavilo kar precej raznih člankov o hlajenju sistema, zato je kar problem ločiti zrnje od plev. Ta članek ne prinaša nič revolucionarnega, vendar je kar zanimiv, ker daje splošne napotke in poizkuša obravnavati čimveč področij, kar se samega hlajenja sistema tiče. Kot že veste, se lahko pri hlajenju osredotočimo na več področij. Lahko obravnavamo hlajenje procesorja, napajalnik,... Ravno zaradi tega, ker članek pokriva več področij in se ne spušča v pretirane podrobnosti, je primeren tako za začetnike, kot za največje znalce. Članek pokriva kupovanje ohišja, napajalnike, kable in zvijanje le-teh, shime, itd. Idealno za nezahtevne, ki imajo radi vse na enem mestu.

2 komentarja

Bitka z Delto

Overclockers Australia - Še ena zanimiva zgodba, ki jo je napisal lastnik Thermoengina z Delta ventilatorjem. Avtor tega članka enostavno ni več prenašal vibracij, ki jih je s svojimi 7000 RPM povzročal Deltin ventilator na hladilniku. Ventilator je poizkušal utišati na vse načine, vendar mu nekako ni uspelo. Prva ideja, ki se mu je porodila je bila, da bi med ventilator in hladilnik dal volno. Zamisel je bila dobra, vendar se ni obnesla. Poizkušal je še zmanjšati število obratov ventilatorja, kar pa je imelo prevelik (negativen) učinek na zmogljivost. Iskal je navdih, dokler mu ni na glavo padel poster, ki je bil glej no glej, pritrjen z majhnim žebljičkom. Človek je namesto vijakov pritrdil ventilator s pomočjo žebljičkov in kot po čudežu so vibracije izginile. Uau, kako lahko čisto preproste stvari marsikaj izboljšajo. Škoda je edino tega, da članek nima slik.

3 komentarji

Mišji bandži

Overclockers Australia - Ljudem se v glavah poraja polno norih idej. Ena izmed takih idej je botrovala tudi nastanku enega precej čudnega produkta - Mouse Bungee. Sam sem kar precej časa tuhtal, kaj za vraga je to in čemu je namenjeno. Logično je, da je ta stvar namenjena miški, vendar mi ni kapnilo, kakšno nalogo opravlja. Šele po krajšem ogledu proizvajalčeve strani se mi je posveilo. Mouse Bungee deluje tako, da objame žico miške in prepreči, da bi miška zdrsnila iz mize. Zdrsnila? Hja, nekateri uporabniki (Američani?) imajo ohišja večinoma na tleh, njihove mize pa niso dovolj široke, zato jim miške kar naprej drsijo iz mize. Test tega čuda si oglejte tukaj, če pa to stvar resnično potrebujete, pa presodite sami. Samo to vem, da ga jaz ne bom potreboval hehe.

4 komentarji

"Mehki" Quadro

več strani - Predelave raznoraznih GeForce/2 kartic v Quadro izpeljanke so še do nedavnega bile zelo popularne. Večina ljudi sicer ni imela pravega razloga za to, toda navsezadnje je šlo le za premikanje parih uporčkov in če lahko nekaj naredimo, zakaj potem tega ne bi? Kakorkoli že, na večih računalniških straneh sem zasledil povezavo na to rusko stran. Na njej se nahaja članek o softverski predelavi GeForce2 kartic v Quadre. Yup, sedaj vam niti uporčkov ni treba več premikati, le poseben programček poženete in že imate Quadra. Članek je žal v ruščini,...

11 komentarjev

Intel prodal za 20% manj procesorjev

CNet - Hehe, da ne bo slycer jokal, da mora za novice skrbeti sam, mu bom tudi sam malce pomagal. Navijanje ušes ostalih pisunov pa je tudi v poteku, tako da lahko pričakujete izboljšanje stanja...

Prva novica tako prihaja iz Intelovih logov, ni pa prav nič spodbudna. Sodeč po tej novici je namreč Intelova prodaja procesorjev v prvem četrtletju za kar 20% nižja od primerljivega obdobja lansko leto. Analist Dan Niles kot glavni razlog za upad omenja splošno recesijo na računalniškem tržišču, toda mi vemo da je razlogov več. Recimo vse prej, kot bleščeča zamenjava generacij procesorjev (Pentium III na Pentium 4), ter, seveda, AMD. Glede na celoten trg je Intel še vedno v prednosti pred AMDjem, toda slednji mu že drugo leto vztrajno odžira vse več in več tržnega deleža. No, tudi napovedi za drugo četrtletje niso preveč naklonjene Intelu, stanje pa se bo po vsej verjetnosti izboljšalo komaj konec tega leta......

2 komentarja

Digitalno fotografiranje: danes in jutri

Ars Technica - Digitalni fotoaparat je bil včasih znak prestiža, vendar so tako kot vse druge stvari tudi le-ti postali dostopni širšim množicam. Četudi so se premožnejši včasih lahko bahali s svojim digitalcem, se niso morali ravno pohvaliti s kvaliteto slik. Slike, ki so jih izvrgli digitalni fotoaparati, niso mogle konkurirati slikam analognih fotoaparatov (tistih na film). Do danes se je marsikaj spremenilo. Na Ars Technici so napisali zanimiv članek o tem, kako se je digitalna fotografija spreminjala in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
Kljub temu, da so digitalni fotoaparati močno napredovali, sem še vedno mnenja, da so analogni fotoaparati še vedno tisto pravo. Ali hočete digitalni ali navadni fotoaparat, pa itak najbolje veste sami.

4 komentarji

Shimi

več strani - O shimih je nekaj časa nazaj pisal luni, vendar izgleda, da ste že kar malo pozabili na to novico. Na forumu se še vedno najdejo posti, v katerih ljudje tožijo za zlomljenimi AMD-jevimi procesorji. Kaj sploh je shim? Shim je kovinska ploščica, ki jo vtaknemo med procesor in hladilnik, služi pa natanko enemu namenu - procesor ščiti pred poškodbami, ki jih lahko povzroči hladilnik. Kot gotovo veste, se danes še vedno najdejo hladilniki, ki so zaradi svojega močnega pritiska na jedro procesorja postali znani kot "Athlon/Duron crusherji" (Golden Orb). AMD-jevi procesorji so občutljivi predvsem zaradi izpostavljenega jedra. Intel teh težav nima, v zadnjo generacijo procesorjev (Pentium 4) pa so za vsak slučaj vgradili kovinsko ploščico. Kakšna je naloga shimov? Ko vtaknemo shim med procesor in hladilnik, ta zviša procesor do jedra (glej slike) in ga tako razbremeni. Ali lahko pride pri inštalaciji shimov do kakšnih poškodb? Doma narejeni shimi so bili velikokrat vzrok za skurjen...

0 komentarjev

3 monster mašine

Overclockers Australia - Če sem se pri novici, ki govori o Vapochillovem sistemu malce zamislil, potem sem pri tej novici skoraj padel iz stola. Na Icronticu imajo tri zelo močne (predvsem igričarske) sisteme, katerih se nebi branil noben računalničar. Vendar o teh sistemih lahko le sanjamo, saj stanejo celo premoženje (groba ocenitev: kakšen milijon SIT). Cena je upravičeno tako visoka, saj se v sistemih nahajajo same vrhunske komponente. Vrhunske komponente pa so tudi vzrok za nenormalno visoke rezultate v 3D Mark 2001. Najmočnejši sistem, v katerem tiktaka 2 Ghz Pentium 4, je dosegel skoraj 7100 točk v 3D Mark 2001. Ob takem rezultatu celo Vapochillov sistem izpade nekoliko bedno. Skratka, oglejte si sisteme in padite iz stola. Drugega ne morem reči.

5 komentarjev