»

Google bolj omejuje svojim raziskovalcem, kaj lahko objavijo

Reuters - Googlovi raziskovalci, tako kot v ostalih podjetjih z močnimi raziskovalnimi oddelki, objavijo nemalo znanstvenih člankov. Normalno je, da morajo iti članki pred oddajo v pregled več službam v podjetju, ki ocenijo, da se v njih ne razkriva intelektualna lastnina podjetja - tako je v vseh podjetjih. Google pa je letos ta postopek še zaostril, uvedel seznam "občutljivih tem" ter v nekaterih primerih od raziskovalcev zahteval, da razvite tehnologije ne opisujejo v negativni luči.

Po novem se morajo raziskovalci pred oddajo člankov posvetovati s pravnim oddelkom, službo za odnose z javnostmi in službo za politiko podjetja, če želijo objaviti članke na področjih analize obrazov in grimas, določevanja rase, spola ali politične usmerjenosti. Google navedb Reutersa ne komentira, zaposleni pa neuradno pravijo, da se je nov sistem začel uporabljati poleti. Potrdili so, da nov sistem dodaja še en ovinek k obstoječemu pregledu zaradi varovanja intelektualne lastnine. V praksi to predstavlja...

30 komentarjev

Objavljen razpis za dražbo frekvenc

Slo-Tech - Ta teden je bil v Uradnem listu objavljen javni razpis za javno dražbo radijskih frekvenc v pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GH. Gre za frekvence, ki jih AKOS oddaja, da bodo ponudniki končnim uporabnikom nudili tudi mobilna omrežja pete generacije (5G) - na 700 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Ponudbe se oddajajo do 1. februarja prihodnje leto, dražba pa bo izvedena marca ali aprila. Frekvence bodo tako operaterji dobili sredi leta.

Če bodo prodali vse ponujene frekvenčne pasove po izklicnih cenah, se bo v proračun nateklo 70 milijonov evrov. Posamezen operater je pri nakupu omejen s tako imenovano spektralno kapico, ki preprečuje kopičenje spektra, s čimer bi lahko operater izrival konkurenco. Frekvenc tudi ne gre kupovati na zalogo, saj razpis od operaterjev zahteva, da v letu dni po nakupu začnejo uporabljati posamezen pas v ponudbi končnim uporabnikom vsaj v enem večjem slovenskem mestu, v petih letih pa vse zakupljene frekvence v vseh večjih mestih. Na...

15 komentarjev

SEC toži Ripple

Brad Garlinghouse

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je včeraj vložila tožbo zoper Ripple Labs Inc. ter njuna izvršnega direktorja in predsednika, ker da sta prodala za 1,3 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev brez kritja. SEC je vložitev tožbe napovedal v ponedeljek zvečer in jo naslednji dan resnično vložil. To je eden največjih sodnih primerov v povezavi s kriptovalutami.

Kriptovaluta ripple obstaja od leta 2012 in je s tržno kapitalizacijo 22 milijard dolarjev tretja največja kriptovaluta (za bitcoinom in ethrom). Tržna kapitalizacija podjetja je leta 2019, ko je bil zadnji krog vložkov investitorjev, znašala 10 milijard dolarjev. SEC podjetja in odgovorna vodilna obtožuje prodaje vrednostnih papirjev brez kritja. Od leta 2013 so prodali več kot 14,6 milijard žetonov XRP (ripple), ki so vredni dobre 1,3 milijarde dolarjev. Izvršni direktor Brad Garlinghouse je osebno prodal za 150 milijonov dolarjev kriptožetonov, predsednik Chris Larsen pa za 450 milijonov dolarjev.

...

37 komentarjev

Francija prepovedala uporabo letalnikov pri nadzoru protestov

BBC - Conseil d'État, Državni svet oz. najvišja instanca francoskih upravnih sodišč je na podlagi pritožbe nevladne organizacije La Quadrature du Net (LQDN) prepovedal uporabo dronov med nadzorom protestov v Parizu. Sodišče je v razsodbi tudi pozvalo vodstvo tamkajšnje policije, naj nemudoma preneha s tovrstnim spremljanjem javnega zbiranja ljudi. Isto sodišče je spomladi že prepovedalo uporabo letalnikov pri nadzoru spoštovanja omejitev gibanja, povezanih s COVID-19.

V tokratni odločbi je sodišče izrazilo resen dvom o zakonitosti ravnanja pariške policije, saj je obenem z uporabo letalnikov tudi procesirala osebne podatke, pri čemer prizadeti posamezniki s tem niso bili seznanjeni, še manj s podrobnostmi, kaj se bo z njihovimi podatki dogajalo. Vlada pa v postopku pred sodiščem ni uspela dokazati, da bi bila brez uporabe take tehnologije dejansko ogrožena varnost sodelujočih na demonstracijah.

Odločitev sodišča je prišla prav v času, ko francoski parlament sprejema zakonodajo, ki bo...

2 komentarja

Vohunsko programje firme NSO spet buri duhove

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadska raziskovalna skupina Citizen Lab naj bi odkrila še eno obširno vohunsko kampanjo, ki naj bi jo nekatere arabske države vodile proti medijski hiši Al Jazeera s pomočjo programja razvpitega izraelskega razvijalca NSO Group. Hkrati se odločno širi koalicija tehnoloških podjetij, ki želi Izraelce in njihov gospodarski model pripeljati pred sodišče.

Letošnjo jesen je preiskovalni novinar katarske medijske hiše Al Jazeera Tamer Almisshal posumil, da nekdo prisluškuje njegovemu iPhonu. Ker so mu bili že poznani podobni primeri iz zadnjih let, je telefon predal preiskovalni skupini Citizen Lab z Univerze v Torontu, ki se ukvarja z digitalno forenziko naprav medijskih in političnih aktivistov. Preiskovalci so zdaj objavili, da so na napravi našli sledove delovanja programja njihovega starega znanca, izraelskega podjetja NSO Group, verjetno najbolj svetovno znanega razvijalca spywara, ki ga prodajajo oblastem, državnim agencijam in organom pregona. Našli naj bi skupno 35...

16 komentarjev