»

Nov internetni črv

The inquirer - Da je internet pravo gojišče virusov, črvov in podobne zalege, ve skoraj vsak. Po Marihuani, Code Red in še kakšnemu malo manj znanemu virusu/črvu, se je na interneru pojavil nov črv, ki se imenuje W32.Sircam.Worm@mm ali po domače Sircam. Črv sicer ne povzroča kake hude škode, vendar utegne biti kar zoprn, če imate na disku kake zaupne podatke. Ko je črv enkrat na računalniku, pregleda disk in nekam pošlje datoteko .DOC. Kako se zavarovati? Predvsem z lastno pametjo. Nikoli ne odpirajte sumljivih datotek, ki ste jih dobili preko e-maila. Sircam spremlja besedilo, ki se glasi nekako tako:

"Hi! How are you?
"I send you this file in order to have your advice
"See you later. Thanks

Obstajajo pa tudi različice v drugih jezikih. Če je vaš računalnik okužen in bi se tečnega črva radi znebili, potem oddeskajte sem.

7 komentarjev

Infiniband - vodilo prihodnosti

The inquirer - Ostarelo vodilo ISA je končno šlo v zaslužen pokoj. Ostala so samo AGP, PCI ter CNR in AMR vodila (slednja dva sta za razvoj računalništva manj pomembna). AGP vodilo je namenjeno samo grafičnim karticam, edino splošno vodilo pa je vodilo PCI, ki pa je že kar dolgo časa v uporabi. Čeprav PCI zaenkrat popolnoma zadovolji potrebe povprečnega računalničarja, računalniška podjetja ne spijo na lovorikah. Že dalj čase se namreč razvija vodilo Infiniband, ki naj bi nadomestilo sedanja vodila. Infiniband se je rodil iz vojne med dvema standardoma - Intelovim NGIO, ter IBM-ovim in Compaq-ovim (poleg teh dveh podjetij so sodelovala še druga) Future IO, deloval pa naj bi z začetno hitrostjo 2.5 Gbit/s (govori se tudi o tem, da naj bi Infiniband zmogel hitrosti do 10 Gbit/s). Kljub temu, da bo Infiniband predstavljal resno konkurenco PCI-ju, slednji še ne bo tako kmalu šel na odpad tehnologije. Prve primerke Infiniband vodila naj bi videli nekje v naslednjem letu, kako pa bo stvar izgledala, pa...

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

HP in problemi z LaserJet-i

The inquirer - Hewlett Packard je opozoril uporabnike LaserJet tiskalnikov, da le-ti s staranjem začnejo povzročati težave. Da lastnike ne bo takoj prijela panika naj povem, da se ta problem ne odraža v kvaliteti tiskanja, niti v samem delovanju tiskalnika. Nekatere LaserJet-e (problematični utegnejo biti 6L, 1100, 3100 in 3150) na "starost" doleti t.i. "multifeed" sindrom, ki ga prepoznamo po tem, da tiskalnik vase potegne več kot en list papirja. Rešitev? Nekakšna ploščica(Customer Replaceable Separation Pad Kit), ki jo vstavimo v tiskalnik. Ker je HP ugledno podjetje in ker jim ni vseeno za svoje kupce, dobite ploščico zastonj. Vsi uporaniki LaserJet-ov 6L, 1100, 3100 in 3150, ki imate probleme z "multifeed-om" kliknite sem.

3 komentarji

Intelovi chipseti v prihodnosti

The inquirer - Ne vem, kdo je bolj trapast - jaz, The Inquirer ali Intel, ki postavlja roke predstavitev svojih novih izdelkov. Po vseh novicah sodeč sem bil prepričan, da bodo Pentiumi 4 dobili i845 chipset z DDR SDRAM podporo še letos, vendar izgleda, da ne bo tako. Intel se je gotovo spet malce preveč "igral" s svojim roadmapom in naznanil, da bomo Brookdale-D (DDR čipovje) videli šele v Q1 2002. Kmalu pa naj bi ugledali i845 chipset s podporo SDRAM-u (37. teden). Ta dva chipseta sta zaenkrat najbližje predstavitvi, bolj oddaljena pa je predstavitev Brookdale-G in Tulloch chipsetov. Kakih podrobnih podatkov za ta dva chipseta še ni, saj sta gotovo še vedno v načrtovanju. Brookdale-G bo podpiral samo DDR266, Tulloch pa Rambus pomnilnik. Oba bosta predstavljena v Q3 2002.
Zanimive so tudi govorice OEM proizvajalcev, ki navajajo, da naj bi v kratkem ugledali 810E/2 in 815G/EG čipovja, ki bodo namenjena 0.13 mikronskim Celeronom, ki pridejo na prodajne police v Q4 tega leta. Še prijateljski...

2 komentarja

Gateway izgublja, Dell pridobiva

The inquirer - Gateway je v Ameriki kar precej ugledno in znano podjetje, pri nas pa ga ljudje ne poznajo preveč (pretirana neprisotnost na tržišču naredi svoje ). Morda vam bo podjetje postalo malce bolj znano, če omenim, da si lasti pravice do blagovne znamke Amiga. Kljub nekoč precej poznanemu imenu (Amiga) in priljubljenosti, pa je podjetje najavilo izgubo v Q2, ki znaša 20.8 milijonov $. Za primerjavo naj navedem podatek, da je Gateway v enakem obdobju lani imel 118.1 milijonov $ dobička.
Popoln kontrast Gatewaya je Dell, ki je znan po svoji negotovosti do AMD-jevih Athlonov. Podjetje se še vedno ni odločilo ali bi procesorje uporabilo ali ne. Dell je najavil kar obetavne razultate, saj je poslovanje ohranil v črnih številkah. Vendar ali so vodilni pri Dellu res tako sposobni ali pa se jim le obrestuje članstvo v triumviratu D-I-M (Dell-Intel-Microsoft)? Več tukaj.

0 komentarjev

VIA in visoko integrirane rešitve

The inquirer - VIA se ne da. Kljub raznim Intelovim provokacijam glede C3 procesorja, so se pri Vii odločili, da prej omenjeni procesor spravijo še "stopničko više". Tokrat so se Viaši odločili, da napravijo res ultravisoko integriran procesor, ki nosi kodno ime Matthew. Seveda jih pri tem poslanstvu ni nič ustavilo, saj imajo znanje o procesorjih (Cyrix, IDT), chipsetih (VIA), integraciji (spomnite se Cyrixa in njegovih rešitev) in grafiki (S3). Matthew bo tako postal prvi visoko integriran čip, ki bo vseboval chipset, CPU in grafični podsistem (Savage4). Uporabljal bo podnožje s370, in predstavljal konkurenco Celeronom, (po nekaterih podatkih se C3 procesorji, na katerem bazira tudi Matthew odrežejo malce bolje kot Intelovi Celeroni), ter SMA tehnologijo (shared memory marchitecture), s katero bo osrednji pomnilnik lahko tudi grafični pomnilnik. Lastnosti Savaga4 gotovo poznate, zato o njem ne bom razpravljal. Procesor se bo odlikoval tudi z nizko porabo, kar ga naredi idealnega za uporabo v...

0 komentarjev

Nove zamude na vidiku

The inquirer - Eden izmed najbolj nehvaležnih poslov je analiziranje Intelovih in AMD-jevih roadmapov. To pa zato, ker sta včasih blazno nenatančna. Ravno zaradi te nenatančnosti (prelaganje datumov) smo velikokrat priča raznim zavajajočim podatkom (predstavitev Morgana prejšnji ponedeljek). Pisuni smo tako vedno prepuščeni milosti in nemilosti teh dveh podjetij, ki po tekočem traku prestavljata datume predstavitev novih procesorjev. No, kakorkoli že, Intel je najavil nove zamude mobilnih procesorjev. Mobilni Pentiumi 4 zamujajo, prav tako pa tudi "prenosni" Tualiatini. Problematični so predvsem Pentiumi 4 s frekvencama 1.5 in 1.6 GHz (delovali bodo skupaj z 845MP chipsetom), ki jih v prenosnikih ne bomo videli vsaj še do sredine Q1 2002. Čeprav tudi mobilni Tualatini zamujajo, njihov zaostanek v primerjavi s prej omenjenima Pentiumoma 4 ni tako grozen, saj se bodo v prenosnikih znašli od 30 julija naprej. Datumi predstavitev ostalih procesorjev ostajajo (zaenkrat) nespremenjeni....

0 komentarjev

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

CompaQ zapušča Tajvanske proizvajalce prenosnikov

The inquirer - Veliko "proizvajalcev" prenosnih računalnikov, le-te naročijo pri Tajvanskih proizvajalcih. Eden izmed teh "proizvajalcev" laptopv je tudi CompaQ, ki se je pred kratkim odločil, da bo zaradi prestrukturiranja podjetja zapusti dva od štirih Tajvanskih proizvajalcev prenosnikov. CompaQ-ove prenosnike so do nedavnega izdelovala 4 podjetja - Quanta, Mitac, Arima in Inventec. Mitac je že izpadel iz "igre", kdo pa je drugi nesrečnež pa se še ne ve. Ali bo CompaQ-ova odločitev vplivala na trg prenosnikov še ni znano, zagotovo pa bo vplivala (oz. je že vplivala) na njegove delnice .

5 komentarjev

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji

Radeon Mobility

The inquirer - Zadnje čase sem bil precej odsoten, ker sem odšel na "prisilen" dopust. Tega nisem preživel z ležanjem na plaži, ampak kar aktivno - v planinah, kjer sem 5 dni hodil kot zmešan. Posledica: "muskelfiber", da te kap . No, da pa ne bom izpadel kot Trontel, ki kar malce preveč "popestri" (ironija, get it? ) vremensko napoved s svojimi komentarji, se raje preselimo k bistvu - novicam.
Pred kratkim so na področju mobilnih grafičnih pospeševalcev (tistih za prenosnike) kraljevali mobilni S3-jevi Savage4 in ATI-jevi grafični čipi (družina Rage). S prihodom GeForce 2 Go čipa pa se je ta dolgotrajna vladavina prenehala. GeForce 2 Go je dolgo časa ostal eden izmed najboljših, če ne že kar najboljši grafični pospeševalec za prenosnike, sedaj pa je prišlo do manjše krize, saj dosedanjemu kralju po besedah The Inquirerja kar pošteno diha za vrat ATI-jev Radeon Mobility. Ta procesor naj bi prvi uporabil Sony v svojih Vaio prenosnikih. Natančnih podatkov o procesorju še ni, saj je ATI z...

0 komentarjev

Za vse strastne igralce : USB Touchscreen Controller

massworks.com - Firma MASSWORKS je na zadnjem E3 v Los Angelesu predstavila edinstven kontroler, ki se ga že lahko dobi v ZDA. Imenuje se ID-75 Touchscreen Controller. Že iz imena je razvidno, da gre za Touchscreen-Display, ki se ga poveže na računalnik preko USB vhoda in nam služi kot dodaten kontroler. Podobno kot miška samo veliko bolj fancy. Z njim lahko tako v 3d igrah, z pritiskom na določeno ikono, izberemo želeno orožje ali kaj drugega. Za njegovo uporabo v igrah ni potrebno inštalirati nobenega dodatka. Edino oviro (za strastne igralce pa ne) predstavlja cena, ki znaša $300. ...

0 komentarjev

Poceni Cray-Supercomputer

eBay - Čisto resno.

Kdor trenutno išče ,,poceni˝ CRAY EL/4-512 računalnik ga lahko najde pri eBayu.de. Tudi, če vas nakup ne zanima si lahko stvar ogledate. Računalnik je seveda, kot se za super računalnike spodobi, ogromen. Prav tako pa je bila njegova cena ob nakupu zelo privlačna. Samo 1.8 miljona mark. Računalnik nosi letnico 1994. Njegov OS pa je UNICOS. Še malo o specifikacijah. Teža tega lepotca je lepih 750 kg. Vgrajene ima 4 Vector procesorje in 512MB RAM. Porabi približno 6KW/h in potrebuje 25A priključek.
Razlogi, ki govorijo za nakup sedaj so:

Kot dekoracija v vašem stanovanju bo vsekakor posebnost, ki si jo ne more vsakdo privoščiti.
Serversko ohišje takih dimenzij boste zelo težko dobili in na njem ni napisa Cray.
V seti@ home timu boste vsekakor briljirali in boste težko dosegljivi.
Na LAN zabavah pa vam tudi ne bojo več postavljali neumnih vprašanj.

In razlogi proti: Neuporaben kot prenosni računalnik zaradi velike porabe energije.

Trenutna cena znaša malo več kot...

5 komentarjev

Mac-OS X 10.1 septembra

Tecchannel.de - Veliko vas ve, da je Mac OS X lep na izgled ampak zelo počasen. Zato so se pri Applu odločili to spremeniti, in so delali na novi verziji tega operacijskega sistema, Mac OS X 10.1. Njegova izdaja je bila na Macworld Expo v New Yorku napovedana za septembra. Predvsem so delali na bolj preglednih menijih in njihovi boljši funkcionalnosti. Prav tako pa so izboljšali samo hitrost zagona programov. Na demonstraciji se je pokazalo, da se programi, ki so včasih potrebovali več sekund za odprtje, odprejo v trenutku, kar je glede na prejšnjo različico veliko izboljšanje. Odpravili pa so tudi nekaj hroščev in pa dodali še nekaj cvetk. Cena nove verzije programa bo znašala za Update verzijo 50 DEM in za polno verzijo okoli 320 DEM. Test sistema najdete TUKAJ, več informacij o "Macworld Expo" pa si preberite TUKAJ.

0 komentarjev