»

Odkrili posebno vrsto bakterij

CNN - No, ker je danes eden izmed tistih dni, ko je pomanjkanje kratkih novic na višku, X-bit labsovih esejev pa se mi ne da brati, bom objavil še eno zanimivo novico za vse dvomljivce, ki ne verjamejo, da nekje ve vesolju obstaja neka vrsta organizmov, ki je podobno ali celo bolje razvita od ljudi. Znanstveniki so namreč odkrili bakterijo, ki zmore živeti brez kisika in sončnih žarkov. To pa je gotovo eno izmed najpomembnejših odkritij, ki bo še podkrepilo teorijo o tem, da v vesolju vseeno nismo sami. Več o tem si preberite tukaj.

14 komentarjev

Viini nabori

The inquirer - VIA se kljub slovesu proizvajalca precej hroščatih čipovij (čeprav Intelovi nabori niso bili nič boljši) ne da in napoveduje nova čipovja, ki jih bomo v tem letu ugledali na matičnih ploščah številnih proizvajalcev. Poleg nabora P4X333, ki ga bo VIA v kratkem poslala v prodajo, se bodo počasi začeli pojavljati prvi primerki obetavnega čipovja P4X600, ki bo podpiralo 533 in 400 MHz vodilo, 128 bitni 266 in 333 MHz pomnilnik DDR, ter vodilom V-Link (533 MB/s), ki bo povezovalo North in Southbridge. Po zadnjih podatkih sodeč, bo nabor šel v proizvodnjo v drugi četrtini tega leta in bo (kakopak) namenjen procesorjem Pentium4. Zanimivi so še P4M333, v katerega bo vgrajeno grafično jedro Zoetrope GFX in P4M266A, ki bo prav tako imel integrirano grafično kartico in bo podpiral 533 MHz vodilo.
Najbolj zanimiva pa so čipovja za prihajajoče Hammerje, ki naj bi (Hammerji namreč) po številnih informacijah sekali. Vendar - ne prenaglimo se. Nabor K8 HTB bomo v prvih primerkih ugledali že...

0 komentarjev

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev

Mojemu pra pra pra.....pravnuku

HardOCP - Bi radi sporočili svojim potomcem, živečim čez 50.000 let, kako je ozračje smdelo ter kako je bil internet počasen? Da smo imeli pokvarjene politike ter podkupnine vseokoli. Da smo se vozili na štirih kolesih ter imeli žičnate telefone. Ter da nismo imeli živčnega implanta, ampak smo gledali sliko v steklo s fosforno plastjo, na katero smo izstreljevali elektrone. Ergo - bi radi svoje potomce spravili v salve nostalgičnega smeha? Klik!

7 komentarjev

Anketa - ločljivost namizja

Slo-Tech - Na anketo z naslovom "Resolucija vašega namizja je:" je odgovorilo 1512 ljudi.
Od tega jih ima kar 781 (52%) ločljivost nastavljeno na 1024x768 pik. Večje oziroma bolj zmogljive monitorje poseduje 4% (68) ljudi (1600x1200 pik).
Na drugem mestu so tisti s 1280x1024 z 256 (17%) glasovi, na tretjem s 13% in 191 glasovi taki z resolucijo med 1024x768 in 1280x1024.
800x600 je že zelo slabo zastopano (kar je dobro ) in to na 4. mestu z 11% (162). Bolj "eksotične resolucije" ima skupaj samo 3% ljudi, tako da kar se tega tiče ne izumljamo tople vode.

0 komentarjev

AMD Duron 1.3 GHz

3D Velocity - Danes je AMD Athlon uradno izdal 1.3 GHz izvedenko svojega nizkoproračunskega Duron procesorja, kar je nekako direktni odgovor Intelu ter njegovem Tualatin-Celeronu na 1.3 GHz. Sicer pa poleg frekvence nič novega - Palomino jedro, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, 100 MHz FSB, 13x pomnoževalnik. Pa ne, da bo AMD pri low-budget procesorjih še zaostal? Klik za test!

0 komentarjev

3D Mark 2001 SE

Futuremark - Po izidu operacijskega sistema Windows 2000 so na MadOnion začele deževati pritožbe zadevajoč 3D Mark 2000, češ da se program na veliko sesuva v sceni s helikopterjem, točno takrat ko raketa zadane truplo zrakomlata. Hitro so se zmigali ter izdali popravek ter ga imenovali 3D Mark 2000 v1.1. Tudi 3D Mark 2001 bo, kot kaže, deležen prenove. Po njihovih besedah bodo dodali popolno podporo operacijskemu sistemu Windows XP, podporo Pixel Shaderju 1.4, podporo za najnovejše Intelove ter AMDjeve umotvore ter malo utilizirali kompresijo tekstur. Aja, pa še Kyro družina bo dobila zasluženo število točk. Hkrati pa tudi navajajo, da bodo rezultati primerljivi. Dvomim, saj bi, če mislijo res narediti obljubljeno, na primer, Radeon dobiti več točk (Pixel Shader 1.4), Athlon XP bi se moral bolje obnesti (podpora SSE pri AMD procesorjih), Kyro bi moral dobiti kako tretjino točk več, pa še s kompresijo tekstur bo šlo hitreje. Kakorkoli - datum izdaje programa še ni določen, prepričan sem pa, da...

1 komentar

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji

Al-Quaenkripcija

Vnunet - Kriminal: v vseh filmih zlikovci uporabljajo ne vem kakšne zaščite, 'pgp'je in podobno (odmislimo to, da na koncu geslo pogruntajo v treh poskusih, pa da je vse skup bolj podobno igranju s 3D studio Maxom...), ampak ne, da bi se oni, ki se po mnenju nekaterih (ZDA) ukvarjajo s kriminalom, kaj naučili. Torej, dva Wall Street Journal-ova novinarja sta kupila dva v Kabulu zaplenjena abaka (z Okni 2000), na njih pa so našli dokumente v naslovu nakazanega krožka. Rezultat uporabe 40-bitne enkripcije? Ih, 5 dni dela gruče računal, in gesla so bila zlomljena. Klik!

4 komentarji

Spet en poskus zaščite

The Register - Kot sem pred časom že nekajkrat poročal, gre kopiranje glasbenih CD-jev mnogim v nos. Tako sta se pojavili vsaj dve tehnologiji, ki naj bi to onemogočili, verjetno je najbolj znan primer White Lillies Islanda Natalie Imbruglia, ki naj bi bil zaščiten, mp3-ji pa so bili na voljo že pred izidom
No, sedaj se je v (križarsko) vojno odpravil Philips, in sicer s svojo idejo, da naj bi se na zaščitene CD-je (kako naj bi bili zaščiteni, meni v članku ni uspelo razbrati), posebej napisali, da so zaščiteni in umaknili Compact Disk logo.. Če vas zanima več, in se iz članka sploh kaj znajdete, si ga lahko ogledate tukaj.

11 komentarjev